Πολιτική|24.11.2020 19:28

Τσίπρας: Νέο ΕΣΥ με 15.000 προσλήψεις και αυξήσεις σε μισθούς

Βούλα Κεχαγιά

Tο δικό του σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων από το ΕυρωπαΪκό Ταμείο Ανάκαμψης- που περιλαμβάνει και σχεδιασμό για δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ- θα θέσει τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

Το ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος με την επισήμανση πως όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση στη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να είναι έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του. «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα γίνει λογαριασμός», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε ότι το σχέδιο που θα δοθεί σε διαβούλευση είναι μία πρόταση στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και  μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περαιτέρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το σχέδιο για ένα νέο ΕΣΥ θα προβλέπει αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προϋπολογισμό που πρέπει να φθάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Επίσης, 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών ώστε να έχουν κίνητρα οι νέοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ.

Ο Αλέξης Τσίπρας που άσκησε οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της πανδημίας ανέφερε πως "είναι πραγματικά επικίνδυνοι για να μάς κυβερνούν σ' αυτές τις δύσκολες ώρες" και προειδοποίησε πως "όταν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης θα γίνει λογαριασμός". Υπονόησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας στα χέρια του και επεσήμανε προς τους βουλευτές του πως "πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό γιατί δυστυχώς θα ξαναβρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια".

Ως εκ τούτου ανέφερε πως η χώρα χρειάζεται μία κυβέρνηση που και θέλει και μπορεί να στηρίξει την κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη και να προστατεύσει τους πιο αδύναμους δίνοντας προοπτική στο πιο δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους ανθρώπους.

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του καυτηρίασε τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών λέγοντας πως η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη. "τη μία μάς είπαν ότι ευτυχώς που δεν δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά, την άλλη πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί υπάρχουν χώρες με περισσότερους και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κύριο Μητσοτάκη να μάς πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές".

Αναρωτήθηκε αν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν πανικού ή αμοραλισμού και κυνισμού σχολιάζοντας πως σε μία τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή η χώρα χρειαζότανε μία πιο σοβαρή κυβέρνηση με λιγότερη έπαρση και έγνοια για προπαγάνδα και ψεύτικη επικοινωνία. Επανέλαβε ότι μετά την άρνησή του να αποδεχτεί την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ένα συνεκτικό σχέδιο από κοινού διαχείρισης της πανδημίας ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης θα φέρει την αποκλειστική και προσωπική ευθύνη.

Ανακοίνωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα ζητήσει την παρέμβαση του ελεγκτικού συνεδρίου για τον έλεγχο των δαπανών υγείας λόγω κορονοϊού λέγοντας πως η κυβέρνηση διαχειρίζεται τα χρήματα των κρατικών ταμείων ως να είναι ο προσωπικός τους τραπεζικός λογαριασμός από τον οποίο "μοιράζουν χρήμα σε ημέτερους και κολλητούς". Ανέφερε ως παραδείγματα τις απευθείας αναθέσεις σε μπακάλικα και εταιρείες αλουμινίου για να παράγουν μάσκες, σε εταιρίες φύλαξης στην Πάτρα, απευθείας αναθέσεις δεκάδων χιλιάδων ευρώ σε εταιρίες φίλων και πολιτευτών της ΝΔ, διπλασιασμό των αποζημιώσεων σε ιδιωτικές κλινικές και τα εκατομμύρια ευρώ στα κανάλια για μηνύματα που εκ του νόμου πρέπει να μεταδίδουν δωρεάν.

ΕΣΥΝέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΚορονοϊός