Πολιτική|07.12.2020 15:20

Κορονοϊός - Τσίπρας: Με 100 νεκρούς την ημέρα δεν μπορείς να μιλάς για επιτυχία

Βούλα Κεχαγιά

Ακομη και το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλης για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία άφησε ανοιχτό ο Αλέξης Τσιπρας σε διαδικτυακή εκδήλωση που έγινε με τη συμμετοχή διακεκριμενων επιστημόνων.

«Οι εγκληματικές ευθύνες θα καταγραφούν» είπε και πρόσθεσε πως «δεν είναι η ώρα». Σημείωσε πως «διαβάζω για εξεταστικές επιτροπές, αλλά τώρα δεν είναι η ώρα όμως κάποια στιγμή οι ευθύνες πρέπει να επιμεριζονται».

Νωρίτερα είχε θέσει ζήτημα διαφάνειας των επιδημιολογικών στοιχείων για την Covid-19 διερωτώμενος εάν η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας με περίπου 100 νεκρούς σε καθημερινή βάση θα μπορούσε να αποφευχθεί.

«Όταν έχεις 100 νεκρούς την ημέρα υπάρχει ζήτημα διαχείρισης και δεν  μπορείς να μιλάς για επιτυχία. Συναγωνίζεσαι τις χειρότερες (σε ποσοστά) χώρες της ΕΕ» είπε ανοίγοντας την εκδήλωση που διοργανώνει «Το Κόκκινο" με τίτλο "Πανδημία Covid-19- Πώς φθάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικαλέστηκε τα στοιχεία λέγοντας ότι έως σήμερα το πρωί έχουμε επίσημα καταγεγραμμένους 3003 θανάτους, για να παρατηρήσει ωστόσο πως «το στοιχείο που μάς συγκλονίζει όλους είναι ότι  στις 31 Οκτωβρίου ήταν 626. Σε έναν μήνα και μία εβδομάδα 2.377 συνάνθρωπόι μας  κατέληξαν».

Ο αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε επίσης και στις αποκαλύψεις που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας και φανερώνουν πως «κι αυτή η έρμη η επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση ενδεχομένως να καλείται να αποφασίσει μη έχοντας πλήρη εικόνα και στοιχεία για εξέλιξη πανδημίας».

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι δεν αναφέρεται μόνο στην διπλή πλατφόρμα καταγραφή αλλά  κυρίως στο γεγονός ότι «βλέπουμε το 70% κρουσμάτων να καταγράφεται στο 30% του πληθυσμού χώρας στη Βόρεια Ελλάδας» επομένως το ερώτημα είναι «αν αυτό ήταν σε γνώση της επιτροπής κατά τη διάρκεια εξέλιξης της πανδημίας».

Κι αυτό διότι όπως σχολίασε «αν δεν υπήρχε ενημέρωση της επιτροπής ανά νομό  θα έπρεπε να πάρουν αποφάσεις χωρίς να έχουν πλήρη την εικόνα».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας το ζήτημα της συνταγογράφησης και μαζικότητας των τεστ. «Χθες ήταν κάτω από 10.000 τα τεστ άρα αλλάζεις την ψυχολογία της κοινής γνώμης αυξομοιώνοντας τον αριθμό τους» παρατήρησε με νόημα.

Επιπροσθέτως σημείωσε πως ένα τρίτο θέμα που χαρακτηρίζεται κρίσιμο είναι ο διαρκώς σταθερός αριθμός των διασωληνωμένων. Παρατήρησε ότι σε καθημερινή βάση ο αριθμός είναι γύρω στους 600 και διερωτήθηκε εάν αυτό έχει να κάνει με την κάλυψη προσφοράς των κλινών ΜΕΘ. «Άρα πόσοι συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους εντός ΜΕΘ και πόσοι εκτός;» είπε και έκανε αναφορά στο θάνατο της 37χρονης νοσηλεύτριας που πέθανε σε νοσοκομείο της βόρεια Ελλάδας εκτός ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της  επίταξης νοσοκομειακών μονάδων ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι γίνεται για μικρές μονάδες, ότι  ενοικιάζεται ο εξοπλισμός τους για να στελεχωθεί από γιατρούς του δημόσιου τομέα και μάλιστα σε διπλάσια τιμή από την προ covid περίοδο. Για να καταλήξει πως είναι κρίσιμο να ανοίξουν οι ιδιωτικές δομές για να ενισχυθεί το σύστημα αλλά συγχρόνως να φθάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο για δαπάνες υγεία.

Στην ίδια συζήτηση που γίνεται με τη συμμετοχή διακεκριμένων επιστημόνων ο αναπληρωτής αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνος της μονάδας covid-19 του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, Γιάννης Καλομενίδης είπε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα υπάρχει κίνδυνος μετά τις γιορτές το "λεκανοπέδιο της Αττικής' να παρουσιάσει την εικόνα της Θεσσαλονίκης. Είπε ότι ο Ευαγγελισμός δέχεται σταθερή πίεση από τον Σεπτέμβριο και επιβεβαίωσε ότι οι εφεδρείες στα νοσοκομεία έχουν εξαντληθεί. Επέμεινε ότι οι επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών είναι μονόδρομος. Επίσης, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού ανέφερε για τους εμβολιασμούς ότι μπορεί να γίινονται ακόμη και στα διόδια μέσα από τα αυτοκίνητα για να μην υπάρξει συνωστισμός εκ νέου και πρόβλημα μετάδοσης.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης ΤσίπραςΚορονοϊός