Πολιτική|30.12.2020 18:26

Βλαντίμιρ Πούτιν: Οι ευχές στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Θανάσης Αυγερινός

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε τις ευχές του στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και υπογράμμισε ότι «οι ελληνο-ρωσικές σχέσεις βασίζονται στις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας, πολιτιστικής και πνευματικής εγγύτητας».

Μάλιστα ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα ότι το επόμενο έτος οι δύο χώρες θα καταφέρουν να διασφαλίσουν την εποικοδομητική ανάπτυξη των διμερών τους σχέσεων προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδας, καθώς και όλης της Ευρώπης.

Το Κρεμλίνο ανακοινώνει τις ευχές Πούτιν προς τις χώρες, που έχουν κάποια παραπάνω σημασία για τη Ρωσία ή που αντικειμενικά είναι σημαντικές, από την Ευρώπη για παράδειγμα δημοσιοποιούνται οι ευχές μόνο σε Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Σερβία, Σουηδία, Φινλανδία, Μονακό (επειδή είναι φίλοι με τον πρίγκιπα).

Για πολλά χρόνια δεν ανακοίνωνε το Κρεμλίνο ευχές στους Έλληνες ηγέτες, έσπασε αυτή η παράδοση για λίγο με τον Κώστα Καραμανλή, τον Aλέξη Τσίπρα (πλην της περιόδου των απελάσεων Ρώσων διπλωματών) και την επαναφέρει η ρωσική πλευρά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρά τις μάλλον υποτονικές διμερείς σχέσεις.

Μοιάζει περισσότερο με ένα μήνυμα, μια διάθεση της Μόσχας για βελτίωση των σχέσεων, με το μάτι στην ιστορία, τα 200 χρόνια της Επανάστασης, που θα μας απασχολήσουν την επόμενη χρονιά, αλλά ίσως και να δείχνει ένα αυξημένο ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στη γειτονιά μας.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσία