Πολιτική|02.02.2021 13:38

Το κρίσιμο δίμηνο Φεβρουαρίου - Μαρτίου και ο φόβος για τα εμβόλια

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδίδεται το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση. Από τη μια θα πρέπει να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού κι από την άλλη να περιορίσει τις οικονομικές απώλειες και τα λουκέτα στις επιχειρήσεις. Άλλωστε, το κόστος για κάθε μήνα που η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown φτάνει τα 3 δισ. και ως εκ τούτου η αγωνία του Μεγάρου Μαξίμου για να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες το δύσκολο αυτό διάστημα μεγαλώνει.

Την ίδια ώρα, οι... ελπίδες για ταχύτερη μέσω εμβολιασμού ανοσία του πληθυσμού δείχνουν να εξανεμίζονται, καθώς αντί τα εμβόλια – σε ευρωπαϊκό επίπεδο – να αυξάνονται, μειώνονται. Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες το Politico, τα οποία καταδεικνύουν ότι, ναι μεν χώρα μας βρίσκεται αρκετά ψηλά στους εμβολιασμού ανά κάτοικο, αλλά σίγουρα αρκετά μακριά από την πολυπόθητη ανοσία.

Διαβάστε ακόμη: Βόμβα Politico για εμβόλιο: Μέχρι Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα έχει εμβολιάσει μόλις το 23%

«Ισορροπούμε σε μία πολύ λεπτή ισορροπία προσπάθειας διαχείρισης πανδημίας και έχουμε ευτυχώς -να χτυπήσω ξύλο- ακόμα τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ευρώπη και από την άλλη συντήρηση της οικονομικής δραστηριότητας. Δεν είναι εύκολη αυτή η ισορροπία, αξιολογούμε συνέχεια τα δεδομένα και έχουμε επιλέξει μία πολιτική αναπροσαρμογών, έτσι ώστε να είμαστε πάντα μπροστά από τις εξελίξεις και να μην τρέχουμε από πίσω», έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός, ο οποίος σαφώς αντιλαμβάνεται τη δύσκολη θέση που βρίσκεται η χώρα. Όπως, εξάλλου, υπογραμμίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική και οι αποφάσεις για την αντιμετώπισή της δεν μπορεί να είναι γραμμικές, αλλά διαρκώς αναπροσαρμοζόμενες, ανάλογα με τα δεδομένα και τις τάσεις που διαφαίνονται σε κάθε στιγμή.

Το βλέμμα στην οικονομία

Στο μεταξύ, τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας επιβεβαιώνουν τον μεγάλο φόβο του Μεγάρου Μαξίμου: μια νέα οικονομική κρίση, που ωστόσο αυτή τη φορά θα είναι πανευρωπαϊκή. « Αυτά τα μέτρα, που ισχύουν από την Παρασκευή, σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν, κοστίζουν 500 εκατ. ευρώ -σε μηναία βάση- στον κρατικό προϋπολογισμό». Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση, που με συνετή οικονομική πολιτική, φροντίζει για να... έχει, σκέφτεται έντονα να ελαφρύνει έτη περαιτέρω τις επιχειρήσεις. Για παράδειγμα, πριν από λίγες μέρες ο Υπουργός Οικονομικών άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες, να υπάρξει μη επιστρεπτέο κομμάτι και στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή των τριών πρώτων κύκλων του προγράμματος. Δεν αποκλείεται, δε, στο εγγύς μέλλον να ληφθούν και νέες πρωτοβουλίες, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών.

εμβολιασμόςοικονομίακυβέρνησηπανδημίαlockdownΚορονοϊός