Πολιτική|05.02.2021 19:29

ΟΣΥ: Παρέμβαση της ΑΠΔΠΧ ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προσλήψεις

Μαρία Λιλιοπούλου

Την παρέμβαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα αναφορικά με τον διαγωνισμό προσλήψεων στην ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) ζητούν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Αρχής, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, οι τομεάρχες της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ν. Παππάς (Υποδομών και Μεταφορών), Μ. Ξενογιαννακοπούλου (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), Θ. Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης) και Μ. Κάτσης (Ψηφιακής Διακυβέρνησης).

Οι βουλευτές απευθύνονται στην Αρχή ζητώντας τον έλεγχο καταγγελιών περί δημοσιοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων υποψηφίων στον διαγωνισμό προσλήψεων της εταιρίας. Επιπλέον ζητούν την παρέμβαση της ανεξάρτητης αρχής για να διερευνηθεί «τυχόν παραβίαση εκ μέρους της διοίκησης της ΟΣΥ Α.Ε. του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα».

Στο κείμενο της επιστολής τους, η οποία κοινοποιείται στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα και τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, Αθανάσιο Μπούρα, οι τομεάρχες, αφού επισημαίνουν την «αδράνεια» των κυρίων Μητσοτάκη και Καραμανλή στην ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών εν μέσω πανδημίας και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες του Δημοσίου, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, περιγράφουν τα ακόλουθα:

· Στις 8/12/2020 αναρτήθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα του διαγωνισμού προσλήψεων της Ο.ΣΥ. Α.Ε., όπου παρουσιάστηκε κοινός πίνακας διοριστέων, αναπληρωματικών και  απορριπτέων.

· Μεταξύ άλλων δημοσιοποιήθηκαν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων υποψηφίων, όπως τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων, η μοριοδότηση λόγω πολυτεκνίας ή τριτεκνίας και η μοριοδότηση λόγω Α.Μ.Ε.Α.

· Μετά από διαμαρτυρίες υποψηφίων, η κατηγορία της ιστοσελίδας του οργανισμού, η οποία φιλοξενούσε τα εν λόγω αποτελέσματα, βγήκε εκτός λειτουργίας. Επανήλθε μετά από αρκετές ώρες με νέα ανάρτηση των προσωρινών πινάκων.

Υπενθυμίζεται ότι οι προκηρύξεις των διαγωνισμών προσλήψεων στην ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) βγήκαν στις 30 Οκτωβρίου 2020 και ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας προσληπτέων στην εταιρία, καθώς υπήρξε πλήθος ενστάσεων για το διαγωνισμό στα οδικά μέσα, οι οποίες εξετάζονται από το ΑΣΕΠ.

Συνολικά οι διαγωνισμοί αφορούν 367 θέσεις προσωπικού Δ.Ε. Οδηγοί Λεωφορείων και 56 θέσεις Δ.Ε. Τεχνιτών διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου στην ανώνυμη Ο.ΣΥ. Και 186 θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Τεχνολογικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

Οι τομεάρχες επισυνάπτουν στην επιστολή τους στην Ανεξάρτητη Αρχή τον κοινό πίνακα διοριστέων, αναπληρωματικών και απορριπτέων υποψηφίων του διαγωνισμού προσλήψεων, όπως αυτός αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του οργανισμού την 8/12/2020, με προσωποποιημένα - ταυτοποιήσιμα προσωπικά δεδομένα των απορριπτέων υποψηφίων που σχετίζονται με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τους, ηλεκτρονική αποτύπωση της ιστοσελίδας του Οργανισμού με το μήνυμα “Λόγω τεχνικού προβλήματος οι πίνακες των αποτελεσμάτων είναι προσωρινά μη διαθέσιμοι” .

«Τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν για τυχόν παραβίαση εκ μέρους της διοίκησης της Ο.ΣΥ. Α.Ε. του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» επισημαίνουν στην επιστολή τους.

προσλήψειςΜΜΜΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαλεωφορείαΝίκος ΠαππάςΑρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα