Πολιτική|08.02.2021 15:29

Μητσοτάκης: Εκτός πλαισίου η στάση Τουρκίας – Μόνη λύση δικοινοτική ομοσπονδία σε Κύπρο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την πάγια θέση της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εξεύρεση λύσης διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια των κοινών του δηλώσεων με τον Νίκο Αναστασιάδη. «Μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα. Ένα κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια και με διασφαλισμένη την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και παράλληλα έστειλε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία εν όψει και της πενταμερούς. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι δυστυχώς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται εκτός του πλαισίου, εμμένοντας στην ανεδαφική λύση των δύο κρατών, που απορρίπτουν ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η Τουρκία και ο κ. Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν πως η επανέναρξη ουσιαστικού διαλόγου νοείται αποκλειστικά και μόνο εντός του υφιστάμενου πλαισίου», πρόσθεσε δίχως να αφήσει περιθώριο παρερμηνειών ενώ ειδική μνεία έκανε και στις επικείμενες -νέες- διερευνητικές επαφές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση και μόνο ζήτημα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών. «Η Ελλάδα απέδειξε έμπρακτα πως οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου μπορεί να επιλύσουν χρονίζουσες διαφορές. Το αποδείξαμε στις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο», σημείωσε με νόημα.

Επανέλαβε, δε, ότι τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση λειτουργικής λύσης αποτελεί εθνικό θέμα για την Ελλάδα ενώ σχολιάζοντας την τουρκική πρόταση τη χαρακτήρισε ανεδαφική. «Λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων και όχι των στοχεύσεων της Τουρκίας. Θα είμαστε παρόντες στην άτυπη Πενταμερή», είπε.

Λίγο νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός φτάνοντας στο προεδρικό Μέγαρο ξεκαθάρισε ότι αποτελεί αδήρητη ανάγκη και υποχρέωση η ελληνική δημοκρατία και η κυπριακή δημοκρατία να είναι απολύτως συντονισμένες, ώστε -όπως είπε- να διεκδικήσουμε την επανένωση του νησιού στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί από τον ΟΗΕ για να εξασφαλίσουμε την ειρηνική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο.

ΚύπροςΝίκος ΑναστασιάδηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία