Πολιτική|11.01.2019 14:35

Πανδαιμόνιο στη Βουλή για τα F16 - «Ντρίμπλα» Καμμένου και φάουλ της ΝΔ

Κατερίνα Τζαβάρα

Να στηρίξουν τα κόμματα την ελληνική αμυντική βιομηχανία ζήτησαν οι εκπρόσωποι των φορέων στην κοινή, επεισοδιακή όπως εξελίχθηκε, συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών όπου συζητείται η τροπολογία για την αναβάθμιση των F – 16.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin, Διονύσης Πλέσσας, έκανε ειδική αναφορά στη στάση που τήρησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ζητώντας τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μετά την ολοκλήρωση της ανοιχτής κοινής συνεδρίασης συνεχίστηκαν οι εργασίες κεκλεισμένων των θυρών. 

Ωστόσο ανατρεπτική από κάθε άποψη ήταν η έναρξη της συνεδρίασης. Όταν ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Τασούλας δήλωσε ότι η ΝΔ αποχωρεί από τη συνεδρίαση για την οποία όπως είπε τίθεται θέμα νομιμοποίησης καθώς ο Πάνος Καμμένος τελεί υπό παραίτηση, ξεκίνησε ένα πανδαιμόνιο, με τους ΝΔμοκράτες βουλευτές να αποχωρούν και το σκηνικό να γεμίζει αντιδράσεις. «Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στο θυελλώδες σκηνικό που δημιουργήθηκε.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα στη ΝΔ και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας ξέσπασε όταν ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας, Κώστας Δουζίνας, εισηγήθηκε η κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων να χωριστεί σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος να είναι ανοιχτό, δημόσιο, και εκεί να γίνει εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας, να ακουστούν οι εκπρόσωποι των φορέων, να υποβληθούν ερωτήσεις αυστηρά εντός της ύλης, και στη συνέχεια η συνεδρίαση να γίνει κεκλεισμένων των θυρών για να γίνει πιο ενδελεχής συζήτηση. «Πολλά από τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ευαίσθητα και δεν πρέπει να δημοσιοποιηθούν», είπε ο κ. Δουζίνας και εξέφρασε την ελπίδα να μην υπάρξουν διαρροές από τη δεύτερο μέρος της συζήτησης, στο οποίο θα μετείχε και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. 

«Η σημερινή συζήτηση είναι απολύτως ασυνήθιστη και πολιτικά και συνταγματικά απαράδεκτη» είπε ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τασούλας, για να προσθέσει ότι τόσο σημαντικά θέματα δεν είναι δυνατό να συζητούνται με την παρουσία ενός υπουργού Εθνικής Αμύνης ο οποίος μια μέρα νωρίτερα προανήγγειλε στο Συμβούλιο Αμυνας την αποχώρηση και τον αποχαιρετισμό του. Και ανακοίνωσε την αποχώρηση της ΝΔ.  Επικρίνοντας τη στάση της ΝΔ, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δήλωσε ανοιχτός σε βελτιώσεις στην τροπολογία και ανακοίνωσε αλλαγή επί τα βελτίω στη νομοθετική διάταξη.  

Πολιτικό πανικό καταλόγισε στη ΝΔ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης σχολιάζοντας την αποχώρησή της από την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, Εξωτερικών και 'Αμυνας και Εξοπλιστικών της Βουλής. Επεσήμανε επίσης ότι «το μόνιμο σενάριό της για εκλογές δεν συνιστά πολιτική στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση, και ενόψει μάλιστα της ψήφισης κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, συνιστά διαρκή μόχλευση ανωμαλίας. Όλα τα υπόλοιπα κόμματα του συνταγματικού τόξου παραμένουν στην διαδικασία, ζητούν έλεγχο και απαντήσεις στα ερωτήματα τους», πρόσθεσε. 

Για απαράδεκτη εργαλειοποίηση των εργασιών των Επιτροπών της Βουλής, η οποία γίνεται για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους, κατηγόρησε τη ΝΔ για τη στάση της ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένος. Απαράδεκτη χαρακτήρισε την όλη διαδικασία ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΣΥ ενώ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης εκ μέρους των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για «πράξη πολιτικής ανευθυνότητας».

Τη στάση της ΝΔ μέμφθηκε εκ μέρους του Ποταμιού ο Σπύρος Δανέλλης επισημαίνοντας ότι το κόμμα που προκάλεσε την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας στην Ολομέλεια,  αποχώρησε από την Επιτροπή. Να συνεχιστεί η διαδικασία στην Επιτροπή η οποία συζητεί την σύμβαση αναβάθμισης των F16 ζήτησε εκ μέρους του ΚΚΕ o Θανάσης Παφίλης. 

Όσον αφορά στο ανοιχτό κομμάτι της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της ΕΑΒ, Ζαχαρίας Γκίκας είπε ότι είναι σημαντικό να θωρακιστεί η αμυντική βιομηχανία. Ανέφερε ότι από το 2009 έχει να προσληφθεί προσωπικό και ζήτησε από όλες τις πολιτικές δυνάμεις να βοηθήσουν να κρατηθεί ζωντανή η ΕΑΒ. Ως προς την τροπολογία είπε ότι «αφορά έργα ζωής για την ΕΑΒ, ότι αφορά έργα που θα την απογειώσουν». Και πρόσθεσε: «Δεν μας επέλεξε τυχαία η Lockheed Martin. Έχουμε μεγάλη πίεση να κρατάμε υψηλά τα στάνταρτς». 

Ο Δημήτρης Βάσσος, πρόεδρος του Σωματείου της ΕΑΒ, είπε ότι δυστυχώς τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ και συνεπώς αν η Βουλή ψηφίσει την τροπολογία για την αναβάθμιση των αεροσκαφών είναι σημαντικό για το μέλλον της εταιρείας.

Ο Αναστάσιος Ροζόλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού, επισήμανε ότι οι εταιρείες της ΕΑΒΙ είναι κυρίως κρατικές και σήμερα βρίσκονται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και χρειάζονται υποστήριξη για να επιβιώσουν. Τάχθηκε υπέρ της έννοιας Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων στην ενίσχυση των εγχώριων αμυντικών βιομηχανιών και υπογράμμισε ότι τροπολογία εξασφαλίζει σημαντικό έργο στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, ζητώντας να στηριχθούν όχι μόνο η ΕΑΒ αλλά και οι ιδιωτικές αμυντικές βιομηχανίες που ζητούν ακόμη περισσότερο έργο. 

Ο Ευάγγελος Βερονικιάτης, εκπρόσωπος εταιρειών Αεροδιαστημικής και 'Αμυνας ανέφερε επίσης ότι η τροπολογία θα βοηθήσει την εγχώρια βιομηχανία προσθέτοντας πως η ΕΑΒ  αποτελεί βασικό πυλώνα αλλά και οι υπόλοιπες ιδιωτικές βιομηχανίες πρέπει να λάβουν ένα κομμάτι της επένδυσης. 

Τα λένε ξανά τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής (11/1) η κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών για την αναβάθμιση των F – 16. Οι επιτροπές θα συνεδριάσουν εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα (14/1) στις 9:00 το πρωί, λίγες ώρες πριν την ονομαστική ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις 12:00 το μεσημέρι.

F16Πάνος Καμμένος