Πολιτική|27.05.2021 18:38

Ελληνοτουρκικά: Ολοκληρώθηκε ο 4ος κύκλος συναντήσεων για τα ΜΟΕ

Newsroom

Την Τετάρτη στις 26 και την Πέμπτη στις 27 Μαΐου τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας διεξήγαγαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, τον 4ο κύκλο συναντήσεων κατά τον οποίο συζητήθηκαν δραστηριότητες Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Οπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις και η 5η συνάντηση σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συνέχεια των συζητήσεων που ξεκίνησαν στην Αγκυρα αλλά αλλά και η προετοιμασία για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα - Προβληματισμός για τη μετάβαση στη Θράκη

Μπορεί η τουρκική πλευρά να διαμηνύει ότι πρόθεσή της είναι κατά την επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα  να μην υπάρξει επανάληψη του κακού κλίματος που επικράτησε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Νίκο Δένδια στην Άγκυρα, ωστόσο η Αθήνα τηρεί στάση αναμονής.

Υπουργείο Εξωτερικών και Μέγαρο Μαξίμου δεν είδαν με «καλό μάτι» την απόφαση του Τούρκου ΥΠΕΞ να μεταβεί το πρωί της Κυριακής στη Θράκη για ιδιωτική επίσκεψη. Ο λόγος είναι ότι συνήθως αυτού του τύπου οι επισκέψεις έπονται των επίσημων συναντήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αγνόησε την παράκληση της Αθήνας να μεταβεί στη Θράκη μετά τις συναντήσεις με Δένδια και Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας ότι θα βρεθεί στην μειονότητα το πρωί της Κυριακής, πριν δηλαδή το δείπνο που θα έχει την ίδια μέρα με τον Έλληνα ομόλογό του.

Όπως γίνεται αντιληπτό, στην ελληνική κυβέρνηση αναμένουν με μεγάλη αγωνία τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, προκειμένου να σκιαγραφηθεί το κλίμα και οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας αλλά και να προετοιμαστεί η στάση της ελληνικής πλευράς.

Μία πρώτη γεύση, πάντως, θα έχει η Αθήνα από την προηγούμενη μέρα (29 Μαΐου) όταν ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης θα συναντηθεί στην Καβάλα με τον Τούρκο ομόλογό του, Σεντάτ Ονάλ προκειμένου να συζητηθεί η «θετική ατζέντα», κυρίως σε ό,τι αφορά ζητήματα οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των συζητήσεων με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι προφανές ότι θα εστιαστεί στο ενδεχόμενο συνέχισης των διερευνητικών επαφών αλλά και το Κυπριακό, ζητήματα τα οποία η Αθήνα θεωρεί κρίσιμα για την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθεί και η προετοιμασία συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.

Όλες οι ειδήσεις

 Έγκλημα Γλυκά Νερά – Καλλιακμάνης: Παράξενες οι κινήσεις των δολοφόνων της Καρολάιν

Φορολογικές δηλώσεις: Οι νέοι κωδικοί και οι αλλαγές στο έντυπο Ε1

Πειραιάς: Νεκρός εντοπίστηκε ο Γάλλος χορευτής που είχε εξαφανιστεί τον Αύγουστο

Δίπλωμα οδήγησης: Όλες οι υπηρεσίες με κωδικούς taxisnet μέσω gov.gr

Μεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαελληνοτουρκικάΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΜέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης