Πολιτική|15.06.2021 21:35

Παρουσιαστής CNN Turk στο OPEN για συναντήσεις του Ερντογάν με Μητσοτάκη και Μπάιντεν

Newsroom

Για το πως αποτιμώνται στην Τουρκία οι συναντήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΟΡΕΝ και στη Γεωργία Γαραντζιώτη ο κορυφαίος Τούρκος δημοσιογράφος και παρουσιαστής του CNN Turk, Χακάν Τσελίκ

Όπως υπογραμμίζει ο Τούρκος δημοσιογράφος οι ηγέτες Ελλάδας - Τουρκίας συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τις εντάσεις του 2020 και ο κ. Ερντογάν ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεκινήσουν τις μεταξύ τους διαπραγματεύσεις, χωρίς τη διαμεσολάβηση τρίτων. Σε ό,τι αφορά τα αμερικανοτουρκικά ζητήματα, ο Χακάν Τσελίκ αναφέρει πως S-400 και F35 παραμένουν στο τραπέζι και δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση. Τονίζει, όμως, ότι η Άγκυρα αυτή τη στιγμή δεν έχει σκοπό να μετακινήσει τους ρωσικούς πυραύλους εκτός Τουρκίας.

Η συνέντευξη του Χακάν Τσελίκ στο OPEN

Για το αν αναμένεται ένα ήσυχο καλοκαίρι στο Αιγαίο μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, ο Τούρκος δημοσιογράφος σημείωσε: «Οι δύο αρχηγοί συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τις έντασεις του 2020. Πιστεύω ότι θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς την διαμεσολάβηση τρίτης χώρας. Ο κύριος Ερντογάν και ο κύριος Μητσοτάκης έδειξαν ότι αν ξεκινήσει διάλογος μεταξύ τους θα βοηθήσει πάρα πολύ, καταλαβαίνω ότι μερικές φορές η Γερμανία και η Γαλλία έχουν προσθέσει κάποια θετικά στοιχεία στο διάλογο, για το συμφέρον της ευρωπαϊκής ένωσης, αλλά πιστεύω ότι και οι δύο χώρες μπορούν να συνεχίσουν τις διμερείς τους σχέσεις χωρίς τρίτες χώρες. 

Η ελληνική πλευρά, η Αθήνα, προτιμάει να εμπλέκεται και Ευρωπαΐκή Ενωση σε συνομιλίες με κάποιο τρόπο επειδή παραδοσιακά η Ελλάδα πιστεύει ότι αυτά τα προβλήματα είναι επίσης μέρος του τουρκο - ευρωπαϊκού ζητήματος.

Σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ

Για το αν είναι αισιόδοξος για τις επαφές ΗΠΑ - Τουρκίας μετά τη συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν ο παρουσιαστής του CNN Turk απάντησε: «Ήταν μια παραγωγική και θετική συνάντηση, πρέπει να είμαστε όμως ρεαλιστές έχουμε μακρύ δρόμο μπροστά μας μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας αλλά πιστεύω ότι ο κύριος Μπάιντεν, καταλαβαίνει ότι Ηνωμένες Πολιτείες χρειάζεται να συνεργαστούν με την Τουρκία σε κάποια Περιφερειακά και διεθνή ζητήματα όπως το Αφγανιστάν, η Συρία και το Ιράν.

Tο ζήτημα των S-400 και των F 35 παραμένει στο τραπέζι, δεν έχει ακόμα βρεθεί η λύση. Αυτά τα δύο θέματα είναι τα βασικά εμπόδια μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ, επίσης τόνισε ότι θέλει την απευθείας βοήθεια των ΗΠΑ ενάντια στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία των YPG και  PKK».

Κεφάλαιο S-400

Σε ερώτηση σχετικά με τους S-400 και εάν ο Ερντογάν σκοπέυει να τους μετακινήσει σε άλλη χώρα σημείωσε: «Aυτή τη στιγμή η τουρκική κυβέρνηση δεν θα μετακινήσει τους ρωσικούς πυραύλους εκτός χώρας. Η Άγκυρα Βλέπει το θέμα των S-400 σαν ζήτημα κυριαρχίας της Τουρκίας. H Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τους S-400, δεν τους αγόρασε για να επιτεθεί σε άλλη χώρα, θα τους χρησιμοποιήσει μόνο για να αμυνθεί αν χρειαστεί».

Συζήτηση Μπάιντεν - Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο

Ο κ. Τσελίκ σημείωσε πως Ερντογάν και Μπάιντεν μίλησαν και για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου και υπογράμμισε: «Συζητήθηκε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο  κύριος Μπάιντεν ρώτησε γι’ αυτό το θέμα. O κύριος Ερντογάν απ’ όσο ξέρω απάντησε ότι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν βελτιωθεί πολύ το τελευταίο διάστημα και ο κυρίος Μπάιντεν καλωσόρισε αυτή την θετική ατζέντα μεταξύ τους, αλλά είπε οτι έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλια mRNA: Στο μικροσκόπιο περιστατικά μυοκαρδίτιδας στην Ελλάδα

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Μη καταγεγραμμένα κρούσματα σε 5 Πολιτείες από το 2019

Απεργία 16 Ιουνίου: Πώς θα κινηθούν την Τετάρτη τα ΜΜΜ

Μπαμπατζάν: Ο Ερντογάν νομίζει ότι ο κόσμος γυρίζει γύρω από αυτόν

Γεωργιάδης: Ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός – Δικαστικό ζήτημα

ΤουρκίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑνατολική ΜεσόγειοςελληνοτουρκικάΤζο ΜπάιντενΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν