Πολιτική|17.01.2019 22:40

Συμφωνία των Πρεσπών: Οι σίγουροι, οι βουλευτές - κλειδιά και οι διαφωνούντες

Newsroom

Το θρίλερ για την ψήφο εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε και πλέον άπαντες στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο νέο θρίλερ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όλα τα κόμματα βρίσκονται επί ποδός, τα...μπρος - πίσω δίνουν και παίρνουν και οι ισορροπίες είναι τόσο ρευστές που άπαντες θεωρούν ότι η επόμενη ψηφοφορία θα είναι ακόμη πιο δύσκολη για την Κυβέρνηση. Το κυβερνητικό επιτελείο έχει αρχίσει τις ασκήσεις επί χάρτου και πλέον αναζητά τις ψήφους που απαιτούνται για να κυρωθεί η Συμφωνία. Η ψήφιση απαιτεί το 50%+1 των παρόντων, κάτι που σημαίνει ότι λογικά θα απαιτηθούν 151 βουλευτές για να περάσει η Συμφωνία. Τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν ως εξής: 

Οι πρόθυμοι βουλευτές 

Η Κυβέρνηση διαθέτει 145 βουλευτές και με την Κατερίνα Παπακώστα έχει σίγουρες 146 ψήφους. Την ίδια ώρα οι βουλευτές που αναμένεται να ψηφίσουν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος των ΑΝΕΛ, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Σπύρος Δανέλλης και Έλενα Κουντουρά. Με αυτά τα δεδομένα ο αριθμός των βουλευτών φτάνει στους 149 και αναζητούνται άλλοι δύο για να συμπληρωθεί το απαραίτητο «151».

Οι βουλευτές κλειδιά 

Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς θα πάρει τις τελικές του αποφάσεις μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Τις τελευταίες ώρες δε, έκαναν την εμφάνισή τους πληροφορίες που έλεγαν ότι ο Δημήτρης Κρεμαστινός υπολογίζεται από το Μέγαρο Μαξίμου στις θετικές ψήφους.

Ωστόσο ο ίδιος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν ψηφίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών.  «Με έκπληξη είδα χθες το βράδυ ότι δήλωσα πως θα ψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν δήλωσα σε κανέναν δημοσιογράφο και σε κανέναν παράγοντα ότι θα ψηφίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Βουλής. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως σε πρωινή του συνέντευξη υποστήριξε πως «αυτό που είπα ήταν πως είναι δυνατόν να με ενοχοποιούν σε ένα θέμα που δεν ξέρω».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι τα τελευταία 24ωρα βρίσκονται στην...πρέσα καθώς το Μαξίμου ασκεί πίεση για θετική ψήφο. Το Μαξίμου αποσκοπά στις ψήφους Θεοδωράκη, Μαυρωτά και Λυκούδη. Μάλιστα από το απόγευμα της Πέμπτης στα γραφεία του κόμματος στη Σεβαστουπόλεως πραγματοποιήθηκε ευρεία συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας με κύριο θέμα συζήτησης τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ καταγγέλθηκε ως «πολιτικά ανήθικη» η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τον Σπύρο Δανέλλη. Πλέον με την ψήφο κατά συνείδηση δεν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας και έτσι ο κάθε βουλευτής έχει δικαίωμα να κινηθεί όπως επιθυμεί στην ψηφοφορία. Με αυτά τα δεδομένα ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Γιώργος Μαυρωτάς, αναμένεται να ψηφίσουν υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παραμένουν άγνωστες οι προθέσεις του Σπύρου Λυκούδη.

Ο Επικεφαλής του Ποταμιού προσερχόμενος στη Σεβαστουπόλεως προιδέασε για τη στάση του κόμματος όταν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή. «Δεν θα λέμε σε όλα όχι, θα σκεφτόμαστε το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε με αυτούς που κυβερνούν, αλλά ούτε γίνουμε μια στείρα αντιπολίτευση,  με όχι και κραυγές.  Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τη χώρα όχι κατ' ανάγκη το κόμμα μας και αυτό είναι πρόβλημα» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ποιοι θα καταψηφίσουν

Στον αντίποδα αυτοί που θα καταψηφίσουν τη Συμφωνία είναι οι 78 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης, ο Κώστας Ζουράρις των ΑΝΕΛ, οι βουλευτές του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός, Γιώργος Αμυράς καθώς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή, Ενωση Κεντρώων, ΚΙΝΑΛ) 

Τι θα κάνει το ΚΙΝΑΛ

«Η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ θα ψηφίσει ενιαία. Eίναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά όταν φθάνει η κρίσιμη ώρα κανείς δεν πρέπει να πληγώσει την παράταξη, εγώ θα τη διαφυλάξω». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. «Υπάρχει το πλαίσιο, η πολιτική ενότητα χτίζεται από τη στάση του καθενός, δεν υπάρχει θέμα πειθαρχίας, αλλά προφανώς θα υπάρχουν συνέπειες» ξεκαθάρισε η Επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ στέλνοντας σαφές μήνυμα προς όσους κάνουν «δεύτερες σκέψεις» ενόψει της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αρνήθηκε την πρόταση για debate η ΝΔ

Αρνητικά απάντησε η Νέα Δημοκρατία στην πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για τη διεξαγωγή debate ανάμεσα σε Τσίπρα-Μητσοτάκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών.  «Οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας συζητιούνται και κυρώνονται στη βουλή. Και στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όλοι οι Έλληνες βουλευτές οι οποίοι και αναλαμβάνουν τις ιστορικές ευθύνες τους. Πόσο μάλλον για μια τόσο σημαντική συμφωνία, όπως αυτή της διευθέτησης του σκοπιανού ζητήματος» αναφέρει η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα, ο οποίος από την πρώτη στιγμή εργαλειοποίησε το εθνικό ζήτημα για μικροκομματικούς λόγους και καθύβριζε ως ακροδεξιούς τη μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων που διαφωνούσαν μαζί του. Αυτήν τη διχαστική αντίληψη επιβεβαιώνει και με τη σημερινή γεμάτη αλαζονεία ανακοίνωσή του»« προσθέτει η ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας θα απαντήσει στη βουλή γιατί προτίθεται να κυρώσει την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών. Και, κυρίως, γιατί παρέδωσε στους Σκοπιανούς τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, κάτι που καμία προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε διανοηθεί» συμπληρώνει η Πειραιώς.

«Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για ντιμπέιτ, του έχουμε μια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά ντιμπέιτ οι πολίτες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Η δε βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές, με νωπή λαϊκή εντολή, να αποφασίσει για την κύρωση ή την απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών». «Επειδή κάτι μας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή μας, του έχουμε και δεύτερη: Να κάνει το ντιμπέιτ που προτείνει με τον Πάνο τον Καμμένο και να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους» καταλήγει η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας.

Σκληρή απάντηση του Μαξίμου

Από την πλευρά του το Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης για ακόμη μία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, γιατί πολύ απλά δεν του έχει μείνει κανένα επιχείρημα».  «H χθεσινή ρηματική διακοίνωση που διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα και ότι η γλώσσα της γείτονος ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών, έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τον κ. Μητσοτάκη, που ούτως ή άλλως είναι υπέρ της σύνθετης ονομασίας» σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου.

«Κατανοούμε γιατί κρύβεται. Ωστόσο ας μην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόμα. Τα debates των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους τον Οκτώβριο του 2019» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Τέλος, όσο για τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δε χρειάζεται να αγχώνονται, καθώς θα είναι εξαντλητική για να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών» καταλήγει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Τα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την κύρωση της Συμφωνίας 

Αργά το βράδυ της Τετάρτης έφτασε στη Βουλή η ρηματική διακοίνωση από τα Σκόπια. Το επόμενο στάδιο είναι η ενημέρωση του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας αμέσως μετά θα ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση. Τέλος ο κ. Βούτσης με τη σειρά του θα ορίσει την ημερομηνία της ψηφοφορίας της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Όπως όλα δείχνουν η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. 

ΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπώνψηφοφορία