Πολιτική|23.07.2021 20:04

Μετρό Θεσσαλονίκης: Συνεχίζεται η πολιτική κόντρα για τα αρχαία

Newsroom

Για «εκκλήσεις – επικοινωνιακά πυροτεχνήματα» έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής απαντώντας στην ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να σταματήσει «το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης» των αρχαίων στο σταθμό Βενιζέλου.

Ο κ. Καραμανλής κατηγορεί τον κ. Τσίπρα για «μικροκομματική εκμετάλλευση» και σημειώνει:

«Αντί να απευθύνει εκκλήσεις – επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε να ακούσει:

  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας, δηλαδή τον ανώτατο βαθμό της Δικαιοσύνης και τις αποφάσεις του.
  • Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, που είναι το μόνο αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο της χώρας μας για την προστασία των αρχαιοτήτων.
  • Τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που εκφράζουν αυθεντικά τους πολίτες.
  • Όχι τις ηγεσίες, αν δεν θέλει, αλλά τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Υποδομών και της Αττικό Μετρό.
  • Επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και την πλειονότητα των Θεσσαλονικιών.

Όλοι συμφωνούν ότι η λύση που ακολουθούμε είναι η μόνη που εγγυάται και Μετρό και αρχαία», επεσήμανε ο κ. Καραμανλής για να προσθέσει ότι «Αν υπήρχε άλλη λύση, προφανώς θα την είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Όμως δεν το έκανε».

Ο υπουργός Υποδομών χρησιμοποίησε εκ νέου την αναφορά περί εγκαινίων μουσαμάδων συμπληρώνοντας πως «εμείς δεν τάζουμε ανέφικτα πράγματα, δεν λέμε ότι δήθεν υπάρχουν μαγικές λύσεις χωρίς εγκεκριμένες μελέτες, δεν λέμε ότι το Μετρό μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς να έχουμε καν φτιάξει τις ράγες, δεν αφήνουμε τον χρόνο να περνάει χωρίς να κάνουμε τίποτα… Δουλεύουμε εντατικά και με σχέδιο.

Τρέχουμε για να κερδίσουμε τον χρόνο που έκλεψαν από τη Θεσσαλονίκη οι προσφυγές και οι αντιπαραθέσεις.

Αλήθεια, όλη αυτή η καθυστέρηση ποιον εξυπηρετεί; Πάντως σίγουρα όχι τους πολίτες…

Κύριε Τσίπρα, η Θεσσαλονίκη δεν αντέχει άλλο διχασμό. Δεν έχει άλλο χρόνο να χάσει.

Αρκετά με την προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης που όλο βάζει εμπόδια σε ένα σπουδαίο έργο!».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα

Είχε προηγηθεί η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, με την οποία καλούσε τον πρωθυπουργό «έστω την ύστατη στιγμή, να ακούσει τις εκκλήσεις των κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίως και της κοινωνίας των πολιτών και να σταματήσει το έγκλημα του τεμαχισμού και της απόσπασης του μοναδικού μνημειακού συνόλου στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, την καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Υπάρχει λύση υψηλής κατασκευαστικής τεχνολογίας, ώστε και το Μετρό να λειτουργήσει στην ώρα του και να παραμείνουν αμετακίνητες στη θέση τους αυτές οι πολύτιμες αρχαιότητες της παγκόσμιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όπως υποστηρίζει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης», υπογράμμιζε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για «βαρβαρότητα» μιλούν οι τομεάρχες Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και Χρήστος Γιαννούλης

«Μόνιμα και ασύστολα ψεύδη» καταλογίζουν στον υπουργό Υποδομών, Κώστα Καραμανλή ο τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης, Χρήστος Γιαννούλης.

Σε κοινή δήλωσή τους επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν υπαγορεύει τον τεμαχισμό και το ξήλωμα των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου: «Δυστυχώς, δεν την απαγορεύει, με μια ψήφο διαφορά. Η βαρβαρότητα, λοιπόν, που συντελείται αυτή την ώρα είναι επιλογή της Ν.Δ.

Και βρίσκει αντίθετους αρχαιολόγους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, φορείς της πόλης και το 62% των κατοίκων. Η βαρβαρότητα που συντελείται αυτή την ώρα βαραίνει και χαρακτηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και για αυτή τη βαρβαρότητα θα πληρώσουν βαρύ τίμημα» καταλήγουν.

Όλες οι ειδήσεις

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: «Άρρωστη» από κορονοϊό η τελετή έναρξης, κούρασε

Φολέγανδρος- Ιατροδικαστική έκθεση: Η 26χρονη Γαρυφαλλιά ξυλοκοπήθηκε με βάναυσο τρόπο

ΣΥΡΙΖΑ για Μάτι: Λαϊκισμός και χυδαία εκμετάλλευση της τραγωδίας από Μητσοτάκη

Εμβόλιο - Κικίλιας: 20 ευρώ στους γιατρούς για εμβολιασμό στο ιατρείο και 50 εάν πηγαίνουν κατ' οίκον

Γεωργιάδης: Ό,τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους στην εστίαση θα ισχύει και στο λιανεμπόριο

Νίκος ΠαππάςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχίαμετρό Θεσσαλονίκημετρό Βενιζέλουαρχαία ΒενιζέλουΧρήστος ΓιαννούληςΥπουργείο Υποδομών και ΜεταφορώνΑλέξης ΤσίπραςΚώστας Καραμανλής