Πολιτική|25.01.2019 10:24

«Κορώνες», εκρήξεις και... ιστορική αντιπαράθεση

Κατερίνα Τζαβάρα

Η κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών θα γίνει πραγµατικότητα σήµερα το απόγευµα, µε την ψηφοφορία να έχει προγραµµατιστεί για τις 14.30 και τους αριθµούς να αναµένεται ότι θα επαληθεύσουν τις θέσεις που διατυπώθηκαν σε µια συζήτηση την οποία χαρακτήρισαν εκρήξεις και εντάσεις, αντιπαραθέσεις και «κορώνες», αλλά και διαστήµατα µε επίπεδες τοποθετήσεις, µέχρι... µαθήµατα Ιστορίας.

Σύµφωνα µε οµόφωνη απόφαση της ∆ιάσκεψης των Προέδρων, η διαδικασία στην Ολοµέλεια ολοκληρώνεται σήµερα, και όχι αργά χθες όπως αρχικά είχε προσδιοριστεί, καθώς κρίθηκε ότι «δεν θα µπορούσε ούτε θα έπρεπε» να ασκηθεί πίεση προκειµένου να επισπευσθεί.

Αλλωστε ο πρόεδρος της Βουλής ενηµέρωσε για το ότι ουσιαστικά πρόκειται για προέκταση της απόφασης της ∆ιάσκεψης των Προέδρων, που είχε προβλέψει πως ανάλογα µε την πρόοδο της διαδικασίας θα µπορούσε η συνεδρίαση να ολοκληρωθεί την Παρασκευή. 230 οµιλίες Οπως αναµενόταν, υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον οµιλητών, µε αποτέλεσµα να εγγραφούν πάνω από 200 και στο βήµα να ξεπεράσουν τους 230 µαζί µε τις παρεµβάσεις υπουργών και πολιτικών αρχηγών, περισσότεροι από όσους τοποθετήθηκαν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισµού. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθµός ήταν πολύ υψηλός για ολόκληρη την ιστορία του Κοινοβουλίου. Επειδή ακριβώς δεν επρόκειτο για συζήτηση προ ηµερησίας αλλά κύρωσης συµφωνίας, οι οµιλίες των πολιτικών αρχηγών δεν ακολούθησαν καθορισµένη ιεράρχηση.

Από τη θέση της κυβέρνησης, όπως συνοψίστηκε στα λόγια του αντιπροέδρου της και υπουργού Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννη ∆ραγασάκη, ότι «η επιλογή της Αριστεράς για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών είναι µια εθνική επιλογή», καθώς και για το ότι «δεν υπάρχει αριστερό "όχι" στη Συµφωνία των Πρεσπών» που απλώς «ρίχνει νερό στον µύλο του εθνικισµού», µέχρι τις εξηγήσεις που έδωσε από βήµατος ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, πολλά ήταν τα ερωτήµατα που απαντήθηκαν, ασχέτως της εν δυνάµει διαφορετικής ερµηνείας των απαντήσεων αυτών.

Οι υποστηρικτές της Συµφωνίας είπαν µε πολλούς τρόπους ότι λύνει ένα χρόνιο πρόβληµα «στη βάση των συναινέσεων που είχαν διαµορφωθεί ιστορικά», ότι είναι σύµφωνη µε την εθνική γραµµή, ότι ενισχύει τον ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και την προφυλάσσει έναντι µελλοντικών κινδύνων. «Βάζοντας το καπέλο του Μακεδόνα σε ένα πολυπολιτισµικό κράτος αφήνετε ανοιχτή την κερκόπορτα» είπε η βουλευτής της Ν∆ Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας κατά της επιχειρηµατολογίας για το ότι η Συµφωνία θα λειτουργήσει ως καταλύτης σταθερότητας στην περιοχή.

«Πατριωτικά ορθή και εθνικά ωφέλιµη» χαρακτήρισε τη Συµφωνία η υπουργός Τουρισµού, Ελενα Κουντουρά, λέγοντας ότι ισχυροποιεί τη θέση µας στα Βαλκάνια και συµβάλλει στην ειρήνη και στην ασφάλεια στην περιοχή. Τόνισε, µάλιστα, ότι «η θετική ψήφος είναι η πραγµατικά πατριωτική στάση και τη χρωστάµε στην πατρίδα µας και τις επόµενες γενιές».

Οταν η κυρία Κουντουρά κατηγόρησε ευθέως τον αντιπρόεδρο της Ν∆, Αδωνι Γεωργιάδη, ότι στοχοποιεί την ίδια και την οικογένειά της, εκείνος σήκωσε το γάντι και επισηµαίνοντάς της ότι βεβαίως µπορεί κανείς να επικαλείται το συνταγµατικό του δικαίωµα της ψήφου κατά συνείδηση, αλλά σε τέτοια περίπτωση οφείλει να παραιτείται από τη θέση του και όχι να λειτουργεί για να διατηρήσει πάση θ υσ ί α τ ο υπουργικό του αξίωµα.

Χαρακτηριστική ήταν και η τοποθέτηση της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα, η οποία τόνισε ότι «τη Συµφωνία την πιστώνεται η πάγια εθνική θέση της χώρας», επισηµαίνοντας πως είναι σύµφωνη µε την εθνική γραµµή.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Συμφωνία των Πρεσπών