Πολιτική|09.11.2021 21:44

Μητσοτάκης σε Ρούτε: Δίνουμε έμφαση στους εμβολιασμούς - Όχι σε νέο lockdown

Newsroom

Στις κοινές δηλώσεις με τον Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε για ακόμα μια φορά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, αναφέρθηκε στη σημασία των εμβολιασμών για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, στην προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, στο θέμα της Λιβύης, αλλά και στις πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

«Είναι από τους μακροβιότερους ηγέτες στην Ευρώπη. Η πείρα του και η καθαρή του ματιά βοηθούν τις συζητήσεις και για τη διμερή και για την κοινοτική ατζέντα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας.

«Μας απασχόλησε το θέμα της πανδημίας, η έξαρση πολιορκεί όλη την Ευρώπη. Έχουμε περίπου τα ίδια κατά κεφαλή κρούσματα. Παντού εφαρμόζονται τα ίδια μέτρα. Κοινή η τετραπλή επιλογή οι οικονομίες να μην ξανακλείσουν, να κάνουμε πολλά τεστ και να τηρούμε αποστάσεις, να ενισχύουμε τα συστήματα υγείας και ο γενικός εμβολιασμός και η τρίτη δόση η λύση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Προστασία ευρωπαϊκών και εθνικών συνόρων και διάσωση κατατρεγμένων ανθρώπων από την άλλη. Κοινός αντίπαλος οι άθλιοι διακινητές», ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως αυτό το οποίο έγινε στον Έβρο πριν από ενάμισι χρόνο, επαναλαμβάνεται δυστυχώς σήμερα στη Λευκορωσία. Και η Ευρώπη πλέον αντιλαμβάνεται ότι αυτή η εργαλειοποίηση του προσφυγικού από αυταρχικά καθεστώτα μπορεί να την πλήξει.

Προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας

«Συζητήσαμε και για το νέο σύμφωνο για το άσυλο της ΕΕ. Οφείλει να κατανείμει δίκαια τα βάρη των ροών και να είναι αποφασιστική προς τις τρίτες χώρες. Συζητήσαμε εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο και τη συνεχή διολίσθηση της Τουρκίας συχνά σε επιθετική ρητορική. Για την Ελλάδα θέμα αρχής η επιδίωξη ειλικρινούς διαλόγου με κάθε γείτονά της. Θέμα αρχής για την Ελλάδα αποτελεί η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Μένουμε ψύχραιμοι στις προκλήσεις οπλισμένοι με την ισχύ του διεθνούς δικαίου και της αποφασιστικής αμυντικής μας ετοιμότητας. Η διττή προσέγγιση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι σωστή. Τελικά να επιλέξουν οι ίδιοι οι γείτονες μας αν μπορούν και θέλουν να βαδίσουν στο δρόμο της Ευρώπης», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Κοινή ατζέντα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Λιβύη υπογραμμίζοντας ότι Ελλάδα και Ολλανδία έχουν κοινή γραμμή. «Να γίνουν οι εκλογές, να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, σεβαστά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και να αποσυρθούν όλοι οι μισθοφόροι», είπε και εξήγησε ότι όλα αυτά, θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής για τη Λιβύη, την Παρασκευή στο Παρίσι.

«Στη συνέχεια στο δείπνο θα συζητήσουμε άλλα θέματα της πλούσιας διμερούς μας ατζέντας. Η Ολλανδία είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές στη χώρα μας», συμπλήρωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι Ελλάδα και Ολλανδία έχουν κοινή ατζέντα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Απευθυνόμενος στον Ολλανδό πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Θα θυμάσαι φίλε Μαρκ τα διαρκή αιτήματα για μεταρρυθμίσεις στη χώρα μου. Η διαφορά είναι ότι τώρα η Ελλάδα προχωρά σε τομές και τις υλοποιεί η ίδια. Η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 όταν έφτασε πολύ κοντά στην αποπομπή της από την ευρωζώνη».

Πανδημία ανεμβολίαστων

«Έχουμε συζητήσει πολλές φορές το ζήτημα της πανδημίας σε επίπεδο ευρωπαϊκού συμβουλίου», ανέφερε στη συνέχεια. «Πράγματι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα. Αφορά πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Η έμφαση την οποία δίνουμε είναι στην περαιτέρω αύξηση των εμβολιασμών και στη λήψη μέτρων χωρίς να καταφύγουμε σε lockdown, όπως όταν δεν είχαμε το εμβόλιο. Δεν επιτρέπουμε είσοδο σε κανέναν κλειστό χώρο χωρίς πιστοποιητικό νόσησης ή εμβολιασμού και αυστηροποιήσαμε τα μέτρα και για τους εξωτερικούς. Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα προχωρήσει γρήγορα και στις αγορές των καινούργιων φαρμάκων», ανέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

κλιματική αλλαγήσυνάντησηΛιβύηΟλλανδίαΜάρκ ΡούτεπανδημίαΚυριάκος Μητσοτάκης