Πολιτική|10.11.2021 11:31

Ακάρ: Επεκτατική η Ελλάδα– Της θυμίζουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή

Μαρία Ζαχαράκη

«Η Τουρκία δεν είναι απειλή» υποστηρίζει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ στην εφημερίδα «Μιλιέτ», στέλνοντας μήνυμα στην Αθήνα ότι η Τουρκία θέλει ειρήνη κι όχι εξοπλισμούς. «Αυτοί που θέλουν πόλεμο, εμποδίζουν τις λύσεις», λέει χαρακτηριστικά, σε προκλητικό τόνο.

Προκλητικές προειδοποιήσεις από Ακάρ

Οι απαντήσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας στις ερωτήσεις της «Μιλιέτ» στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν στην Άγκυρα περιλάμβαναν προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα, η οποία «απογειώθηκε», όπως σχολιάζει η τουρκική εφημερίδα, με την… παρότρυνση των δυτικών χωρών, ιδιαίτερα της Γαλλίας, βγάζοντας πλέον πολεμικές ιαχές.

«Οι εκκλήσεις για ειρήνη και διάλογο, τις οποίες υπογράμμιζε επίμονα ο Ακάρ, ήταν στην πραγματικότητα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ΗΠΑ και την ΕΕ, προκειμένου να δουν ποιος χαλάει το παιχνίδι», αναφέρει επίσης η εφημερίδα.

«Επεκτατική Ελλάδα»

Ο Χουλουσί Ακάρ ισχυρίζεται ότι όλες οι ενέργειες της Τουρκίας είναι σύμφωνες με το διεθνές και το εθιμικό δίκαιο. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά θέλουμε να τα λύσουμε με διαπραγματεύσεις. Όταν συναντήθηκα με τον Γερμανό υπουργό Άμυνας, είπα: ‘παρακαλώ δείτε την ιστορία και τους χάρτες, μιλάμε για μια χώρα που έχει τριπλασιαστεί από το 1832’, απαντώντας στους ισχυρισμούς των Ελλήνων ότι ‘οι Τούρκοι είναι επεκτατικοί’. Προσπαθούν να μεταφέρουν τα προβλήματα Τουρκίας-Ελλάδας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ορισμένες δυτικές χώρες προσπαθούν να αναλάβουν ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο, ανεξαρτήτως μεγέθους ή ισχύος. Κάνουν τους χαριτωμένους στην Ελλάδα για να εμπλακούν εδώ μέσα. Θέλουν να πουν ότι ‘υπάρχω στην ανατολική Μεσόγειο’. Προσπαθούν να αγνοήσουν τις θαλάσσιες δικαιοδοσίες μας. Αυτά είναι πράγματα που παράγονται από ορισμένα πανεπιστήμια και πολιτικούς στην ΕΕ και δεν συνάδουν με τη νομοθεσία και τα έθιμα. Η συμφωνία για την περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας με τη Λιβύη είναι ένα σημαντικό βήμα. Αυτό ήταν και υπέρ της Λιβύης. Αυτό που έκανε η Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι εντελώς εναντίον της Αιγύπτου. Προσπαθούν να κάνουν κάτι με χώρες της Μέσης Ανατολής μαζί με τη Γαλλία. Τους λέμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα».

«Οι αμυντικές συμμαχίες της Ελλάδας προκαλούν ανησυχίες στο ΝΑΤΟ»

«Είμαστε σύμμαχοι με την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ. Μπορεί να γίνει διμερής αμυντική συμφωνία με άλλη χώρα στη συμμαχία στην οποία βρισκόμαστε; Η Ελλάδα το κάνει με τις ΗΠΑ, το κάνει με τη Γαλλία. Πρώτα από όλα βλάπτει το ΝΑΤΟ. Η ακεραιότητα του ΝΑΤΟ ακυρώνεται, οδηγώντας το σε ρωγμές. Οι συμμαχίες που θα δημιουργηθούν μεταξύ των συμμάχων θα επηρεάσουν αρνητικά το όραμα του ΝΑΤΟ για ένα νέο περιβάλλον ασφαλείας το 2030. Η αλληλεγγύη και η ασφάλεια μεταξύ των συμμάχων αποτελούν τη βάση της επιτυχίας του ΝΑΤΟ. Το πρόβλημα λύνεται με ειρήνη, διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας, όχι με τέτοιες συμμαχίες, που γίνονται με το ζόρι, και επιθετική ρητορική. Ας μιλήσουμε μαζί και ας λύσουμε τα προβλήματα μεταξύ μας. Θέλουμε να το λύσουμε χωρίς να βλάψουμε το ΝΑΤΟ. Οι αμυντικές συμμαχίες της Ελλάδας είναι προκαλούν ανησυχίες στο ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Η παρουσία των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη

Ο Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε και στην έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. «Οι ΗΠΑ δεν είναι εκεί εναντίον μας. Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι εξελίξεις που έχουν να κάνουν με άσκηση. Το παρακολουθούμε».

«Η Κύπρος δεν ανήκε ποτέ στους Έλληνες»

«Η άποψη της Τουρκίας για τη λύση στην Κύπρο είναι ξεκάθαρη. Δύο ίσα, κυρίαρχα, ανεξάρτητα κράτη», υποστήριξε για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας σε ρόλο και υπουργού Εξωτερικών, φτάνοντας ακόμη και στο ισχυρισμό ότι η Κύπρος δεν ανήκε ποτέ στους Έλληνες.

«Θέλουμε να αναγνωριστεί η τουρκική παρουσία στο νησί. Είμαστε αποφασισμένοι και πρέπει να αποδεχτούν αυτή τη λύση. Μιλάμε για ένα νησί, όπου πρέπει να κυριαρχεί η ειρήνη και η ηρεμία. Βλέπουν το νησί σαν δικό τους. Όταν κοιτάμε την ιστορία, το νησί δεν ανήκε ποτέ στους Έλληνες».

«Η Ελλάδα ονειρεύεται... – Της θυμίζουμε τη Μικρασιατική Καταστροφή»

Ο Χουλουσί Ακάρ επέκρινε για άλλη μια φορά την Ελλάδα που εξοπλίζεται, λέγοντας ότι …ονειρεύεται πως θα φτάσει σε δύναμη την Τουρκία, ενώ για να την… προσγειώσει της υπενθύμισε τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο σεβντά με τους εξοπλισμούς για τα εξοπλιστικά. Επιδιώκουν να εξοπλίζονται με την ενθάρρυνση και την καθοδήγηση της Γαλλίας. Ονειρεύονται. Αλλά αυτός ο έρωτας είναι ένας πολύ βλαβερός έρωτας. Δεν είναι δυνατόν να εξασφαλίσουν οικονομική στήριξη για τα όπλα που αγόρασαν. Αυτό επιδεινώνει τις υπάρχουσες οικονομικές δυσκολίες του ελληνικού λαού. Αυτός ο έρωτας για τους εξοπλισμούς δεν ωφελεί κανέναν. Δεν έχει κανένα νόημα να είναι αριθμητικά ισοδύναμοι με την Τουρκία ούτως ή άλλως. Γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία το αποδεικνύουν. Το 1919 ξεκίνησαν μια περιπέτεια με την ενθάρρυνση Βρετανών και Γάλλων. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό: 9 Σεπτεμβρίου 1922. Οι Έλληνες να διδαχθούν από την ιστορία. Εμείς λέμε να υπάρχει ειρήνη αντί για εξοπλισμούς. Ας συναντηθούν οι υπουργοί Τουρισμού Τουρκίας και Ελλάδας, ας μιλήσουν για το πώς να έρθουν περισσότεροι τουρίστες και πώς μπορούν να έρθουν. Μακάρι ο τουρκικός λαός και ο ελληνικός λαός να ζήσουν σε ευημερία», ευχήθηκε.

«Το μίσος έχει εκτοξευτεί στην Ελλάδα»

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι οι δύο χώρες έχουν ξεκινήσει διπλωματικό διάλογο, αλλά χρειάζεται και στρατιωτικός. «Είπαμε να μαζευτούμε οι στρατιωτικοί και να συζητήσουμε, το ξεκινήσαμε  και στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πήγαμε δύο φορές στην Αθήνα και μια φορά ήρθαν στην Άγκυρα. Τους έχουμε προσκαλέσει για την τέταρτη επαφή μας, ‘σας περιμένουμε στην Άγκυρα.’ Θέλουμε διάλογο, λέμε να μιλήσουμε. Αλλά το μίσος έχει εκτοξευτεί στην Ελλάδα. Όταν ξεκινάμε να γίνουμε φίλοι, κάποιος παρεμβαίνει κι η κατάσταση αλλάζει. Βλάπτουν τη φιλία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας με τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες και τη ρητορική τους. Δεν επιτρέπουν τη φιλία να αναπτυχθεί».

«Η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή για κανέναν»

Σύμφωνα με τον Χουλουσί Ακάρ, «η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ο εγγυητής της περιφερειακής και παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Επιπλέον, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους φίλους και συμμάχους του. Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα προκαλούν προσκόμματα στη χώρα τους, την περιοχή και την Τουρκία εξαιτίας των προσωπικών φιλοδοξιών τους. Μπλοκάρουν τις λύσεις. Στοχεύουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, των ειρηνικών μεθόδων και του διαλόγου. Η πιο ειλικρινής μας ευχή. Είναι ευθύνη του τουρκικού και του ελληνικού λαού να ζήσει με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση του πλούτου της περιοχής. Ωστόσο, παρ' όλη την καλοπροαίρετη προσέγγισή μας, βλέπουμε ότι ο γείτονάς μας συνεχίζει να προβαίνει σε προβοκάτσιες και παράνομες και επιθετικές δηλώσεις. Παλαιότερα η Δύση χρησιμοποιούσε την Ελλάδα. Και τώρα η Ευρώπη για ό,τι πρόβλημα αντιμετωπίζει, πάλι τη χρησιμοποιεί, το ίδιο δηλαδή».

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ΗΠΑ είναι οι Κούρδοι»

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας θεωρεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις ΗΠΑ είναι οι Κούρδοι της Συρίας κι όχι οι S-400 και τα F-35. «Λέμε στις ΗΠΑ ότι έχουμε τη μεγαλύτερη εμπειρία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και των τρομοκρατών. Τους λέμε να συνεργαστούμε και να πραγματοποιήσουμε μια επιχείρηση εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του ISIS. Αλλά αντίθετα λένε ότι «οι επιχειρήσεις της Τουρκίας επηρεάζουν τον αγώνα κατά του ISIS». Είναι αδύνατο να καταλάβουν. Αναφέρουμε σε κάθε επίπεδο ότι είναι λάθος για τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν το YPG/PYD, ειδικά με όπλα και πυρομαχικά. Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια δύναμη, ενεργήσουν μαζί με την περιφερειακή δύναμη της συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, την Τουρκία, θα συμβάλουν στην περιφερειακή ειρήνη και η σταθερότητα θα επέλθει στην περιοχή».

F-35 και F-16: «Η ενίσχυση της Τουρκίας είναι υπέρ του ΝΑΤΟ»

Ο Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε ότι γίνονται συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ για τα F-35. «Τα έξι αεροσκάφη που παραδόθηκαν προηγουμένως εξακολουθούν να βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είχαμε συναντήσεις με την αμερικανική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Η επόμενη συνάντηση θα γίνει στις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα. Ο διάλογος και οι εργασίες μας συνεχίζονται.

Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση με τα F-35, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία σε τεχνικό επίπεδο για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αεροσκαφών μας F-16 και για την προμήθεια F-16 Blok-70 Viper.

Αυτή η διαδικασία έχει στρατιωτικές, τεχνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, θα καθοριστεί ανάλογα. Γιατί στην πραγματικότητα η παράδοση αυτών των αεροπλάνων ωφελεί και το ΝΑΤΟ. Τα σύνορά μας είναι και σύνορα του ΝΑΤΟ. Εξασφαλίζουμε την ασφάλεια αυτών των χωρών. Γι' αυτό χρειαζόμαστε νέα αεροπλάνα. Με άλλα λόγια, η ενίσχυση της Τουρκίας είναι και υπέρ του ΝΑΤΟ. Το γνωρίζουν και οι ΗΠΑ. Εάν δεν μπορέσουμε να το πάρουμε, πρέπει να καλύψουμε αυτήν την ανάγκη από άλλες πηγές. Αυτή η προμήθεια είναι επίσης σημαντική από την άποψη της διαλειτουργικότητας εντός του ΝΑΤΟ, και είναι σαφές ότι εάν συμβεί, θα συμβάλει στη δύναμη της Συμμαχίας».

ΆγκυραΑνατολική ΜεσόγειοςΤουρκίαΧουλούσι ΑκάρΚύπρος