Νέα μέτρα για κορονοϊό ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
NewsroomΝέα μέτρα θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στο υπουργικό συμβούλιο, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων, με φόντο τα κρούσματα κορονοϊού που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, αλλά και την ανησυχία για τη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου.
Όπως έγραψε το ethnos.gr, το lockdown βρίσκεται εκτός συζήτησης, με το βάρος να πέφτει στην επιτάχυνση των εμβολιασμών αλλά και στην αύξηση των τεστ.
Τρία συν ένα σενάρια για περισσότερα τεστ
Μια σειρά εναλλακτικών σεναρίων εξετάζονται, με στόχο την αύξηση των τεστ ώστε το χαλαρό εορταστικό κλίμα να μην οδηγήσει σε ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών. Η κυβέρνηση αναμένει και τις εισηγήσεις των ειδικών, προκειμένου να λάβει τις οριστικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες τρία είναι τα βασικά σενάρια που είναι στο τραπέζι :
- Χορήγηση self test στους πολίτες στις γιορτές των Χριστουγέννων για να γίνει το ρεβεγιόν με μεγαλύτερη ασφάλεια.
- Αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι για να πηγαίνουν στη δουλειά τους. Αυτή τη στιγμή απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα (μοριακά η rapid), ωστόσο εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνουν τρία (ή και τέσσερα). Μένει να φανεί αν στην «εξίσωση» θα μπουν και self test.
- Υποχρέωση για προσκόμιση αρνητικού τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο σε κλειστούς χώρους (π.χ. καταστήματα). Η υιοθέτηση ανάλογων προτάσεων θα εξαρτηθεί από την πίεση που θα δεχθεί το επόμενο διάστημα το σύστημα υγείας. Να σημειωθεί πως στην εστίαση και στη διασκέδαση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται οι ανεμβολίαστοι να βρίσκονται ούτε στους εξωτερικούς χώρους (στους κλειστούς χώρους απαγορεύεται ήδη)
- Παράλληλα υπάρχει ένα ακόμα σενάριο, το οποίο θα επιστρατευθεί σε περίπτωση που επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα . Ειδικότερα θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα στους εμβολιασμένους για δωρεάν τεστ. Ωστόσο σε αυτή τη χρονική συγκυρία το ενδιαφέρον παραμένει εστιασμένο στους ανεμβολίαστους.
- Μητσοτάκης: Εκλογές την άνοιξη του 2027 - Έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων, όπως χθες η Ισπανία
- Μάστιγα το burnout στο ΕΣΥ: Κι άλλοι γιατροί στο δρόμο της Δικαιοσύνης μετά τη δικαίωση συναδέλφου τους
- Τέσσερα ελληνόκτητα πλοία δέχτηκαν επίθεση στη Μαύρη Θάλασσα και στο Ομάν: Εγκαταλείφθηκε δεξαμενόπλοιο
- «Ζημιά από ξένο αντικείμενο» βλέπει ο CEO της Ryanair για το ατύχημα στην πτήση από Θεσσαλονίκη