Πολιτική|30.11.2021 21:40

Εκλογές ΚΙΝΑΛ - Γερουλάνος: Θα έπρεπε να συζητάμε συνεργασίες

Newsroom

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open και την Πόπη Τσαπανίδου μίλησε την Τρίτη, 30 Νοεμβρίου, ο υποψήφιος για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος

Κάνοντας έναν απολογισμό του χθεσινοβραδινού debate, μεταξύ των πέντε υποψηφίων, ο Παύλος Γερουλάνος εκτίμησε ότι «από την όλη διαδικασία πιστεύω ότι κέρδισε το ΚΙΝΑΛ γιατί βγήκαν πέντε άνθρωποι, είπανε τα σχέδιά τους, δείξανε ότι ξέρουν κάποια θέματα τα οποία δεν είναι και πάντα εύκολα» ενώ, μιλώντας για τη δική του παρουσία εκεί, ανέφερε ότι «σε ό,τι με αφορά, βγήκα για να μιλήσω για την αναγέννηση, για το σχέδιό μου για τη χώρα και σε αυτό επέμενα». 

Αναφορικά με τις «εστίες μούχλας» που ανέφερε κατά το debate ότι υπάρχουν στο κόμμα, ο ίδιος εξήγησε ότι «αν είχαμε κάνει τα πράγματα που θα έπρεπε να έχουμε κάνει αυτή τη στιγμή θα είχαμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα συνδέει τις αρχές και τις αξίες του ΠΑΣΟΚ με τα προβλήματα της κοινωνίας σήμερα, θα έπρεπε να έχουμε ένα καταστατικό που να ανοίγει το κόμμα στην κοινωνία και να προσκαλεί τον κόσμο να συμμετέχει και στις ψηφοφορίες και στις θεματικές τις οποίες πρέπει να καλύψει ένα κόμμα και θα έπρεπε να έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη εξόρμηση, να ενεργοποιήσουμε τα στελέχη μας τα οποία δεν είναι ενεργοποιημένα σήμερα, τα οποία με τη σειρά τους θα ενεργοποιήσουν τα δύο εκατομμύρια Έλληνίδες κι Έλληνες που σήμερα δεν πάνε στην κάλπη. Αυτά δεν έχουν γίνει και γι’ αυτό έρχεται το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που σήμερα είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει λόγω της πανδημίας, λόγω των αποδήμων, λόγω των Ελλήνων σε απομακρυσμένα χωριά. Και βλέπετε ότι το κόμμα διστάζει, κολλάει. Σού λέει “Τί θα μας κάνει η ηλεκτρονική ψηφοφορία, μήπως αρχίσει να μπαίνει ο καθένας μέσα και να ψηφίζει; Δεν το θέλουμε αυτό, θέλουμε τους στρατούς μας”. Και γι’ αυτό, παρότι όλοι είπαν ότι το θέλουν ήμουν ο μόνος που πήρα την αρχή, και ρώτησα αν μπορούν να μάς το κάνουν τζάμπα. Και είπαν “βεβαίως”, και όμως δεν έγινε».

Ευπρόσδεκτοι στις εκλογές όσοι δεν είναι μέλη άλλων κομμάτων

Όσον αφορά το ποιοι θα ήθελε να συμμετέχουν, ως ψηφοφόροι, στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Γερουλάνος ανέφερε ότι «το καταστατικό είναι απολύτως ξεκάθαρο. Λέει ότι είναι ευπρόσδεκτοι όσοι δεν είναι μέλη άλλου κόμματος. Από εκεί και πέρα, το να περιμένουμε ορδές μελών άλλων κομμάτων να έρθουν να ψηφίσουν για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, εγώ δεν το πιστεύω. Άλλωστε, όσο μεγαλύτερο είναι το σώμα που θα αποφασίσει τον επόμενο αρχηγό, πρώτον τόσο περισσότερο νομιμοποιείται ο αρχηγός και δεύτερον τόσο πολύ ελαττώνονται οι όποιες επιρροές μπορεί κάποιος να θέλει υπέρ ή κατά ενός υποψηφίου. Εγώ πιστεύω ότι την Κυριακή πρέπει να πάει όσο περισσότερος κόσμος γίνεται, να παροτρύνουμε τον κόσμο να συμμετέχει στη διαδικασία και μόνο καλά αποτελέσματα θα έχουμε».

Σε ερώτηση της Πόπης Τσαπανίδου σχετικά με το εάν θα συμμετέχει σε μία δυνητική κυβέρνηση συνεργασίας, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε ξανά στο σχέδιό του για αναγέννηση, εξηγώντας ότι «βασική συνθήκη του σχεδίου μας είναι η αποκέντρωση της εξουσίας. Να φύγει από τα λίγα χέρια που είναι τώρα και να πάει σε φορείς της κοινωνίας οι οποίοι λογοδοτούν στον πολίτη. Μιλάμε για επιμελητήρια, τοπική αυτοδιοίκηση, συνεταιρισμούς , τοπικά πανεπιστήμια – για να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους και να κάνουν κάτι καλύτερο. Εγώ θα πάω με αυτό το σχέδιο. Βλέπετε τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ έτοιμους να παραδώσουν την εξουσία; Εγώ τους βλέπω σαν δύο συντηρητικά κόμματα που κρατάνε την εξουσία και γι’ αυτό πιστεύω ότι, μετά την πρώτη Κυριακή, όποιο από τα δύο κι αν είναι πρώτο κόμμα, θα πάει σε δεύτερη Κυριακή γιατί ακριβώς δεν μπορεί να μοιραστεί την εξουσία με κανέναν. Ούτε το δικό μου το σχέδιο τους ταιριάζει αλλά ούτε και η απλή αναλογική. Σάς βάζω στοίχημα ότι πολύ σύντομα μετά θα υπάρχει μία εκλογή για να βγάλει όσο πιο αυτόνομη γίνεται κυβέρνηση».

Το πρόγραμμά μας, η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει δει η χώρα από την εποχή του Βενιζέλου

Παραταύτα, όπως ξεκαθάρισε, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μελλοντικών κυβερνητικών συνεργασιών, εφόσον η βάση του προγράμματός του γίνει δεκτή από όλες τις πλευρές. «Θα έπρεπε να συζητάμε συνεργασίες. Εγώ θα πάω με το πρόγραμμά μου και θα τούς πω. “Θέλετε να κάνουμε τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει δει η χώρα από την εποχή του Βενιζέλου; Για την οποία θα μάς ευγνωμονούν τα παιδιά μας στο μέλλον; Άμα θέλετε, εδώ είμαι». 

Τέλος, ο Παύλος Γερουλάνος αναφέρθηκε στη στάση που θα κρατήσει, μετά την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει στον Β’ γύρο. «Έχω μάθει να ακούω την κάλπη πρώτα, θα μιλήσει η κάλπη και μετά εδώ είμαστε για να το συζητήσουμε», είπε.

ΚΙΝΑΛΠαύλος ΓερουλάνοςΕκλογές ΚΙΝΑΛΠαύλος ΧρηστίδηςΧάρης ΚαστανίδηςΑνδρέας ΛοβέρδοςΚίνημα ΑλλαγήςΓιώργος Παπανδρέου