Πολιτική|06.12.2021 11:18

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Η επόμενη μέρα μετά τον θρίαμβο Ανδρουλάκη - Τι θα πράξουν οι τέσσερις που έμειναν εκτός β΄ γύρου

Newsroom

Στον ρυθμό της επόμενης μέρας κινούνται ήδη στο ΚΙΝΑΛ μετά τη μάχη του πρώτου γύρου των εκλογών, η οποία ανέδειξε μεγάλο νικητή τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Έχοντας καταγράψει ποσοστό 37% και έχοντας σχεδόν διψήφια διαφορά από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται σχεδόν βέβαιος νικητής και του δεύτερου γύρου. Άλλωστε, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η εντολή της χθεσινής κάλπης – στην οποία έσπευσαν 270 χιλιάδες πολίτες- είναι σαφής: «ανανέωση».

Η ευρεία νίκη του Νίκου Ανδρουλάκη και η διαφορά του από τον Γιώργο Παπανδρέου πυροδότησαν μάλιστα, χθες βράδυ, σενάρια περί απόσυρσης του πρώην Πρωθυπουργού από την κούρσα του δεύτερου γύρου.

Επιπλέον, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα είναι πολύ πιθανόν οι περισσότεροι από τους υποψήφιους που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου να στηρίξουν τον Νίκο Ανδρουλάκη, δίνοντάς του ακόμα μεγαλύτερη δυναμική την επόμενη Κυριακή.

Στο επιτελείο του ευρωβουλευτή του ΚΙΝΑΛ επικρατεί σιγουριά για τη νίκη στις 12 Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι η προσέλευση αναμένεται να είναι μικρότερη, στο επιτελείο του Ανδρουλάκη εκτιμούν ότι η πλειοψηφία όσων συμμετάσχουν θα «πάνε με το ρεύμα».

«Θέλω να ευχαριστήσω τους 270.000 προοδευτικούς πολίτες που ήρθαν και μας τίμησαν σε αυτή την πολύ μαζική διαδικασία. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνυποψηφίους μου, που δώσαμε έναν αγώνα με πολιτικό πολιτισμό, με αξιοπρέπεια και ενότητα. Την ενότητα που είναι και η βασική παρακαταθήκη της αείμνηστης Προέδρου μας, Φώφης Γεννηματά. Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμη μου είναι η βάση της Παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη απόψε επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει», ήταν η ενδεικτική δήλωση του μεγάλου νικητή το βράδυ της Δευτέρας.

Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου προσπαθούν να ξεπεράσουν το χθεσινό σοκ των αποτελεσμάτων ευελπιστώντας ότι έχουν να αντλήσουν από την δεξαμενή των Χρηστίδη, Γερουλάνου και Καστανίδη. Η αμηχανία, πάντως, ήταν εμφανής χθες το βράδυ στο επιτελείο του Παπανδρέου κάτι που φάνηκε και στη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου. «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματος μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής», σημείωσε.

Σημειώνεται, τέλος ότι αύριο ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να προβεί σε δήλωση αναφορικά με τις προθέσεις του για τον δεύτερο γύρο.  Μιλώντας, πάντως στον ΣΚΑΪ, σημείωσε πως το μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες μέσω της ψήφου τους ήταν η ανανέωση, δίνοντας σαφές στίγμα αναφορικά με το τι θα πράξει.

ΠΑΣΟΚΕκλογές ΚΙΝΑΛΓιώργος ΠαπανδρέουΑνδρέας ΛοβέρδοςΚΙΝΑΛΚίνημα ΑλλαγήςΠαύλος ΓερουλάνοςΠαύλος Χρηστίδης