Πολιτική|13.12.2021 07:37

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Τα «γαλάζια» ανοίγματα, το τηλεφώνημα Μητσοτάκη και τα σενάρια της επόμενης ημέρας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το νέο σκηνικό που διαμορφώνεται μετά την ξεκάθαρη  επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη στο Κίνημα Αλλαγής μελετούν στο γαλάζιο «στρατόπεδο». Η άποψη που επικρατεί είναι  πως ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα κοιτάξουν πρωτίστως προς το κεντροαριστερό ακροατήριο και εκεί θα δοθεί η μεγάλη «μάχη» στο δρόμο προς τις εθνικές εκλογές

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε χθες στον Νίκο Ανδρουλάκη, τον συνεχάρη για τη νίκη του και του είπε να έχουν συνάντηση. Μάλιστα μιλώντας την Παρασκευή στην Πολιτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας είχε σημειώσει πως προσδοκά «υπεύθυνη κριτική από το ΚΙΝΑΛ», χρησιμοποιώντας αντιθέτως υψηλούς τόνους ως προς το ΣΥΡΙΖΑ. 

Όσον αφορά στις εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής  στην «γαλάζια» πλευρά  εμφανίζονται αισιόδοξοι πως η σημαντική προσέλευση στις κάλπες δεν εγκυμονεί κινδύνους για τις εκλογικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτό που μένει να φανεί είναι αν οι αλλαγές στη Χαριλάου Τρικούπη  μπορούν να οδηγήσουν σε επαναπατρισμό «πράσινων» ψηφοφόρων  που στα χρόνια της μνημονιακής κρίσης είχαν αναπτύξει…  φλερτ με την Κουμουνδούρου. 

Ωστόσο υπάρχει και ένα λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο θα  ενταθεί το  άνοιγμα του Κινήματος Αλλαγής στο πολυπόθητο - για τη Νέα Δημοκρατία - χώρο του κέντρου. Ένα σημαντικό κομμάτι των κεντρώων ψηφοφόρων  είχε κατευθυνθεί στις κάλπες του 2019 προς τη Νέα Δημοκρατία και στόχος τώρα είναι να μην … λοξοκοιτάξει προς τη Χαριλάου Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό  το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση αναμένεται να επαναφέρει στην πρώτη γραμμή τη μεταρρυθμιστική ατζέντα, ενώ με ατού την καλή πορεία της οικονομίας κοιτά προς τη μεσαία τάξη. 

Μηνύματα Μητσοτάκη για ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ 

Ανέβασε τους τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έκανε αναφορές και στην εκλογική διαδικασία στο Κίνημα Αλλαγής. «Αυτή η δημόσια καταστροφολογία την οποία εκτοξεύει διαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνδέεται τελικά με την εσωτερική ακινησία και την ατολμία του, για να μην πω τελικά τη δειλία του, απέναντι στην ίδια τη δημοκρατία» σημείωσε,  μιλώντας στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας.

Ουσιαστικά από τη Νέα Δημοκρατία επισημαίνουν πως στο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν κάνει το βήμα για εκλογή αρχηγού από τη βάση. Kατηγορούν δε την αξιωματική αντιπολίτευση για «εσωκομματική ασφυξία» που οδηγεί σε «πολιτική παραλυσία». 

Την ίδια  στιγμή στην κυβέρνηση αναμένουν τις κινήσεις που θα κάνει ο  νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.  Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης έστειλε τα πρώτα μηνύματα λέγοντας πως «η κυβέρνηση δεν έκρυψε ποτέ ότι αναζητά ουσιαστικές, ποιοτικές προτάσεις από την αντιπολίτευση. Ελπίζω να τις ακούσει τώρα από το τρίτο κόμμα της Βουλής, γιατί το δεύτερο, δυστυχώς, αποδείχθηκε ήδη ουραγός σε αξιοπιστία». 

Στην  κυβερνητική πλευρά εκτιμούν πως σε μια σειρά κομβικών θεμάτων  θα μπορούσε να υπάρξει ένα ευρύτερο κλίμα συναίνεσης. Για παράδειγμα αυτό θα μπορούσε να αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας ή τις οικονομικές παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

«Όχι» σε πρόωρες εκλογές - «Ναι» σε νέα πρόσωπα

Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επανέλαβε ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη  του στον «Ελεύθερο  Τύπο της Κυριακής» . Μάλιστα σημείωσε πως προσθέτει μεγάλα αποθέματα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας να γνωρίζουν όλοι ότι ο εκλογικός κύκλος είναι σταθερός.

Η κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος στα εκλογικά σενάρια, με δεδομένο άλλωστε πως έχει  να αντιμετωπίσει  το τέταρτο κύμα της πανδημίας όσο και τις ανατιμήσεις  στην ενέργεια που επηρεάζουν βασικά προϊόντα.

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για τη «γαλάζια» ανανέωση σε επίπεδο προσώπων, ενώ τη νέα χρονιά θα υπάρξουν αλλαγές και σε επίπεδο γενικών γραμματέων στα υπουργεία . Όσοι επιθυμούν να πολιτευτούν θα πρέπει να υποβάλλουν παραιτήσεις 18 μήνες πριν τις επόμενες εκλογές με αποτέλεσμα ένα «λίφτινγκ» σε κομβικές θέσεις γενικών γραμματέων. 

ΚΙΝΑΛΝέα ΔημοκρατίαΕκλογές ΚΙΝΑΛΚυριάκος Μητσοτάκης