Πολιτική|15.12.2021 07:40

Το κύμα ακρίβειας και τα «δίχτυα» της κυβέρνησης στη μεσαία τάξη

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με την πανδημία να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα άλλα «μέτωπα», εστιάζοντας σε θέματα καθημερινότητας και ποντάροντας στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Ωστόσο, το κύμα ακρίβειας που ξεκίνησε από την ενέργεια και μετακυλίεται σε βασικά καταναλωτικά αγαθά δεδομένο είναι πως επηρεάζει τις ισορροπίες στο μέτωπο της οικονομίας και δημιουργεί αβεβαιότητες για τη νέα χρονιά.

Από την κυβέρνηση το μήνυμα που εκπέμπεται είναι πως θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στήριξης του καλαθιού της νοικοκυράς, ενώ ήδη έχουν ανακοινωθεί οι πρώτες παρεμβάσεις. Στις κινήσεις αυτές θα αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό, η οποία ξεκίνησε χθες στη Βουλή και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

Στα μέτρα που έχουν ήδη κλειδώσει και θα μπουν σε εφαρμογή το 2022 είναι μεταξύ άλλων : η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, το πάγωμα της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. Παράλληλα θα υπάρξουν περαιτέρω μέτρα για την απορρόφηση των κραδασμών από το ενεργειακό ράλι και προκρίνεται η αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για το Δεκέμβριο, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Τη λήψη ενός πρόσθετου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας από νοικοκυριά και επιχειρήσεις προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο βλέπουν πως το κύμα της ακρίβειας είναι οξύτερο και διαρκεί περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί και επομένως απαιτείται να γίνουν πρόσθετες κινήσεις.

Σαφείς προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι δύσκολο να γίνουν, καθώς από τη μία πλευρά υπάρχει η αβεβαιότητα της πανδημίας και από την άλλη πλευρά είναι θολό το τοπίο όσον αφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Η συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι σε εκκρεμότητα και αναμένεται «ντέρμπι» ανάμεσα στους σκληρούς του Βορρά και στους Νότιους που ζητούν μεγαλύτερη ευελιξία.

Μήλον της έριδος η μεσαία τάξη

Το κυβερνητικό ενδιαφέρον είναι στραμμένο προς τη μεσαία τάξη, η οποία σε μεγάλο βαθμό στις τελευταίες εκλογές είχε κοιτάξει προς τη Νέα Δημοκρατία. Ωστόσο πρόκειται για ένα κοινό που είναι δεδομένο πως πολιορκεί στενά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εκεί αναμένεται να κοιτάξει και ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κορυφωθεί αυτή η ..πολιορκία, με την κυβέρνηση να ποντάρει στο θετικό αφήγημα για να μην χάσει αυτό το προνομιακό ακροατήριο. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την «γαλάζια» πλευρά είναι πως η μεταρρυθμιστική ατζέντα θα προχωρήσει, ενώ έμφαση δίνεται σε μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Ωστόσο δεδομένο είναι πως αν συνεχιστεί το κύμα ακρίβειας θα απαιτηθούν πρόσθετες κινήσεις για να μην χαθεί το γαλάζιο «φλερτ» με τα μεσαία οικονομικά στρώματα

Η δύσκολη μάχη της καθημερινότητας

Μια σειρά θεμάτων που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε τη βόρεια Εύβοια, για την παρακολούθηση και την εφαρμογή του προγράμματος ανασυγκρότησης της περιοχής που επλήγη από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.
Ανάλογες κινήσεις αναμένεται να γίνουν και το επόμενο διάστημα, με την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας να είναι επίσης ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα. Στο πλαίσιο αυτό δίνεται ιδιαίτερα έμφαση στην αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων, όπως για παράδειγμα οι καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων (αυτή τη στιγμή είναι περίπου 120.000 οι εκκρεμότητες στην κυρία ασφάλιση).

προϋπολογισμόςκυβέρνησηΒουλήακρίβεια