Πολιτική|21.12.2021 14:38

Στις ελληνικές καλένδες το σχέδιο για rapid test σε εμβολιασμένους- Τι οδήγησε στην ολική ανατροπή

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Τίτλοι τέλους έπεσαν πρόωρα στο σχέδιο για rapid test και στους εμβολιασμένους, που θα κάνουν ρεβεγιόν εκτός σπιτιού είτε σε εστιατόρια είτε σε κέντρα διασκέδασης. Το μέτρο -κάθε άλλο παρά θετική αντιμετώπιση είχε από ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης- καθώς ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με την κεντρική στρατηγική  πως δεν θα μπουν πρόσθετοι περιορισμοί στους εμβολιασμένους. 

Μάλιστα το γεγονός πως οι εμβολιασμένοι θα έπρεπε να πληρώνουν από την τσέπη τους τα rapid test επιβάρυνε ακόμα περισσότερο το κλίμα. Ουσιαστικά μια οικογένεια με δυο ενήλικα παιδιά θα έπρεπε να πληρώσει 40 ευρώ σε τεστ για να κάνει ρεβεγιόν σε ένα εστιατόριο.

Οι αντιδράσεις προέρχονταν από δύο πλευρές: Πρώτον από την πλευρά των εμβολιασμένων πολιτών (πολλοί εκ των οποίων έχουν κάνει και την τρίτη δόση), οι οποίοι δεδομένο είναι πως αιφνιδιάστηκαν. Δεύτερον  από όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης, που φοβήθηκαν ένα κύμα ακυρώσεων με αποτέλεσμα σημαντική πτώση του τζίρου. 

Έτσι επικράτησε προσωρινά ένα «αλαλούμ» , καθώς τη Δευτέρα το μέτρο θεωρούνταν σίγουρο και μάλιστα αναμενόταν  σήμερα  να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις μετά από τη συνεδρίαση της επιτροπής ειδικών. Ωστόσο, σήμερα υπήρξε ολική ανατροπή και τα υποχρεωτικά rapid αντικαταστάθηκαν από self test.

Το θέμα έκλεισε οριστικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας  πως «είναι  αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του». Όπως είπε «αντί να επιβάλλω κάτι σε όλους επέλεξα να εμπιστευτώ  όλους».

Ουσιαστικά αυτή ήταν η πρώτη απόπειρα της κυβέρνησης - μετά το lockdown- να προχωρήσει σε κάποιου είδους μέτρα ακόμα και για όσους έχουν εμβολιαστεί και με την αναμνηστική δόση.  Απόπειρα  που πάντως δεν είχε αποτέλεσμα. Άλλωστε με δεδομένο πως όλο το προηγούμενο διάστημα γινόταν λόγος για «πανδημία ανεμβολίαστων» δεν ήταν εύκολο να μην πυροδοτηθούν αντιδράσεις από όσους έχουν κάνει το βήμα στην «επιχείρηση Ελευθερία». 

Σε αυτή τη χρονική συγκυρία η κυβέρνηση καλείται να επανασχεδιάσει τη στρατηγική της, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον δημιουργεί νέα δεδομένα. Η επιτάχυνση των εμβολιασμών αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο παράλληλα  θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα και σε ένα εντατικότερους σύστημα testing (και μένει να φανεί πως αυτό θα μπορούσε να αφορά και τους εμβολιασμένους αλλά χωρίς την οικονομική τους επιβάρυνση).


Δύσκολη ισορροπία : Ανοιχτή οικονομία και σχολεία αλλά με νέα μέτρα 

«Όχι» σε κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας λέει η κυβέρνηση, ενώ εμμένει και στο σχέδιο για ανοιχτά σχολεία. Αυτές είναι και οι δύο κόκκινες γραμμές που μπαίνουν για τη νέα χρονιά.

Από εκεί και πέρα όλα τα μέτρα εξετάζονται και φαίνεται να κερδίζει έδαφος η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβολή ωραρίου στη νυχτερινή διασκέδαση. Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές και μέχρι τότε θα πρέπει να κερδηθεί το  στοίχημα  των self test.

Στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων είναι η επέκταση  σε όλες τις ηλικιακές ομάδες της  ρύθμισης - σήμερα ισχύει για τους άνω των 60- που προβλέπει πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε κλειστούς χώρους λήγει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση (ώστε να αυξηθεί η συμμετοχή στην τρίτη δόση). 


Επίσης, στο τραπέζι είναι και η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες ομάδες είτε με ηλικιακά κριτήρια (με προτεραιότητα στους 50ρηδες) είτε με επαγγελματικά κριτήρια. Υπενθυμίζεται  πως όσοι πολίτες άνω των 60 ετών  δεν κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Τέλος, στα μέτρα που μπορούν εύκολα να μπουν σε εφαρμογή είναι και η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους ανοιχτούς χώρους (σήμερα απαιτείται σε περιπτώσεις συνωστισμού) .

rapid testνέα μέτραεμβολιασμένοιΚυριάκος Μητσοτάκης