Πολιτική|24.12.2021 13:59

Έρευνα: Γνώριζε η κυβέρνηση την περίφημη μελέτη Τσιόδρα; - Τι λένε οι πολίτες για το αίτημα Τσίπρα για εκλογές

Newsroom

Την πεποίθηση πως η μελέτη των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα για την κατάσταση του ΕΣΥ και στις ΜΕΘ ήταν σε γνώση της κυβέρνησης και ότι η τελευταία δεν πήρε καμία σχετική πρωτοβουλία, διατυπώνουν οι συμμετέχοντες σε δημοσκόπηση της Prorata που διενεργήθηκε για λογαριασμό του TVXS.

Ειδικότερα, η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων (61%), πλην των ψηφοφόρων της ΝΔ, δηλώνει ότι η μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα είχε παραδοθεί στην κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να ληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ένα ακόμη 10% πιστεύει πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης πριν τη δημοσιοποίησή της και ελήφθησαν οι σχετικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, ένα 15% υποστηρίζει τον ισχυρισμό περί κυβερνητικής άγνοιας και ένα 14% δηλώνει «άγνοια» για το τί ακριβώς έχει συμβεί.
Σχετικά με τα δύο τελευταία συμφωνούν κυρίως οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα κατά 40% δηλώνουν πως η κυβέρνηση είχε άγνοια για τη μελέτη, ενώ ένα 22% δηλώνει πως δε γνωρίζει και δεν απαντά σχετικά με την υπόθεση. Το ποσοστό των ψηφοφόρων της ΝΔ που υποστηρίζουν πως η μελέτη ήταν εις γνώση της κυβέρνησης και δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα είναι μόλις 19%.

Αντίθετα, στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο ποσοστό εκτοξεύεται στο 97% και στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ ανέρχεται στο 60%. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ σε ποσοστό 12% δηλώνουν πως η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη μελέτη και έλαβε τις σχετικές πρωτοβουλίες, σε ποσοστό 16% δηλώνουν πως η κυβέρνηση δεν γνώριζε για τη μελέτη και σε ποσοστό 12% δηλώνουν πως δεν γνωρίζουν και δεν απαντούν για την υπόθεση.

Τι λένε οι πολίτες για το αίτημα Τσίπρα για εκλογές

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη σχετικά με το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Συγκεκριμένα, στο σύνολο των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση, το 44% εκφράζεται θετικά για το αίτημα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Συμφωνώ το έκανε την κατάλληλη στιγμή», δηλώνει το 24%, ενώ ένα 20% απαντάει πως «συμφωνεί αν και έπρεπε να το έχει κάνει νωρίτερα».

Όμως, ένα 43%, επί του συνόλου, διαφωνεί με την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα δηλώνοντας πως «η κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία». Στην έρευνα εντοπίζεται και ένα 8% που διαφωνεί μεν αλλά με αστερίσκο πως «θα έπρεπε να περιμένει».

Πόσο εμπιστεύονται τον Τσιόδρα

Σε σχέση με τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα σε ποσοστό 60% οι πολίτες δηλώνουν πως τον εμπιστεύονται απόλυτα (25%) ή τον εμπιστεύονται αρκετά (35%). Αντίθετα, ένα 36% δηλώνει πως δεν του έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη (22%) ή δεν τον εμπιστεύεται καθόλου (14%). Και σε αυτήν την περίπτωση η άποψη των πολιτών φαίνεται να σχετίζεται τόσο με την ιδεολογική τους τοποθέτηση, όσο και με την κομματική τους ταυτότητα. Συγκεκριμένα σε ποσοστό 92% οι ψηφοφόροι της ΝΔ εκφράζουν την εμπιστοσύνη τους προς τον Σωτήρη Τσιόδρα. Οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν πως εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα σε ποσοστό 87%. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε ποσοστό 60% δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται τον Σωτήρη Τσιόδρα.

Με βάση την ιδεολογική τοποθέτησή τους την εμπιστοσύνη τους προς το πρόσωπο του Σωτήρη Τσιόδρα εκφράζουν σε μεγάλα ποσοστά όσοι δηλώνουν Δεξιοί (71%), Κεντροδεξιοί (79%) και Κεντρώοι (61%), ενώ στο χώρο της Κεντροαριστεράς το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 55% και στο χώρο της Αριστεράς είναι μειοψηφικό (32%)

Αλέξης ΤσίπραςΕΣΥμελέτηΣωτήρης ΤσιόδραςΜΕΘ