Πολιτική|31.01.2019 18:24

Γκαζόζα: Μια πολιτική ιστορία με ανθρακικό (vid)

Σπύρος Σεραφείμ

Η γκαζόζα, παλαιότερα και «γκαζόζ» (από το ιταλικό gazzosa και gassosa), είναι αεριούχο αναψυκτικό που πίνεται κυρίως σαν χωνευτικό ή σε κοκτέιλ ποτών. Η γκαζόζα σε ορισμένες χώρες θεωρείται ξεχωριστό ποτό, ενώ σε άλλες ταυτίζεται με τη λεμονάδα. Σπανιότερα δε, με την πολιτική…

Την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Αριστείδη Φωκά, σχετικά με την απουσία του από τη Βουλή.

Στην ίδια συνεδρίαση, ο αντιπρόεδρος τη Βουλής Γ. Βαρεμένος ξεκίνησε την ψηφοφορία επί της αρχής στη συνεδρίαση της Επιτροπής της Βουλής η οποία επρόκειτο να εγκρίνει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ. Όταν έφτασε στους ΑΝΕΛ, διαπίστωσε ότι έλειπε ο εισηγητής τους. Επομένως, υπήρχε κίνδυνος καταψήφισης, με αποτέλεσμα να διακόψει στη μέση την ψηφοφορία.

Ο κ. Φωκάς, προκειμένου να δικαιολογήσει την απουσία του, είπε: «Είχα πιει στο καφενείο μια γκαζόζα και πήγα στην τουαλέτα και εκείνη την ώρα ξεκίνησε η ψηφοφορία. Πού το προβλέπει ο Κανονισμός να ξεκινά με αυτόν τον τρόπο η ψηφοφορία; Είναι γελοία η διαδικασία», σημείωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ. Αλλά δεν έγινε έτσι…

«Εγώ είπα στον βουλευτή μου να πάει για… γκαζόζα», δήλωσε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, εξηγώντας πως η κίνησή του αυτή έγινε «για να καταλάβουν τι θα πει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ"»!

Ο κύριος Καμμένος εξήγησε πως, συνομιλώντας με τον βουλευτή του Αριστείδη Φωκά, ο οποίος μετείχε ως εκπρόσωπος του κόμματος, του είπε: «Θα πας επιδεικτικά και θα πιείς μια γκαζόζα στο καφενείο της Βουλής για να καταλάβουν τι σημαίνει "εγκαταλείπω τους ΑΝΕΛ" και μένω με τρεις υπουργούς».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Καμμένος έκανε, επίσης, λόγο για «απειλές» προκειμένου να διαλυθεί η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ διαμηνύοντας ότι «εγώ τέτοιες απειλές δεν δέχομαι». Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «έχει καταργηθεί παράνομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού γιατί έχει ευρωβουλευτή». Έστειλε, δε, μήνυμα, ότι «εάν τολμήσουν να διαλύσουν την ΚΟ των ΑΝΕΛ αντιθεσμικά να ξέρουν ότι έχουμε πλέον πόλεμο».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, μάλιστα, επανέλαβε την εκτίμηση για εκλογές πριν από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν θα εφαρμοστεί ποτέ, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει προσφυγή της Ρωσίας στον ΟΗΕ. «Δεν έχουν υπολογίσει τη θέση της Βουλγαρίας που δεν δέχεται το θέμα της γλώσσας, αυτή τη γλώσσα δεν πρόκειται να την παραχωρήσουν», είπε.

Ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι ο κ. Τσίπρας τού πρότεινε να καταψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και να συνεχίσουν μαζί μέχρι το τέλος της τετραετίας και μάλιστα του είπε «αν φοβάσαι έλα στο Επικρατείας εσύ και οι ΑΝΕΛ ή να κάνουμε μια νέα σύμπραξη».

Στο στόχαστρό του βρέθηκε και ο Τέρενς Κουίκ που αναμένεται να πάρει την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου όταν αυτός την παραδώσει, λέγοντας: «Ο κ. Κουίκ ξεκίνησε με τους ΑΝΕΛ, έγινε δύο φορές βουλευτής και έγινε δύο φορές υπουργός. Εάν αποφασίσει να δολοφονήσει τους ΑΝΕΛ και να πετάξει στον δρόμο 50 οικογένειας ας πάρει τις αποφάσεις του και ο λαός τις δικές του. Εγώ δεν θα παρακαλέσω κανέναν».

T

Κι όλα αυτά, με αφορμή μια… γκαζόζα. Της οποίας οι πρώτες παρενέργειες αυτού του πολιτικού ανθρακικού από τους ΑΝΕΛ έκαναν το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ να μην ψηφιστεί. Επίσης, θεωρείται δεδομένο ότι ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει στο ίδιο πολιτικό μοτίβο να στέλνει μηνύματα στην κυβέρνηση, έπειτα από το «διαζύγιό» του με το κυβερνών κόμμα, αλλά και την τραυματισμένη σχέση του με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό σημαίνει ότι στο άμεσο μέλλον έχουμε να δούμε και να ακούσουμε πολλά.

Έτσι κι αλλιώς, όμως, η γκαζόζα γεννά ιστορίες: σε παρέες, σε μπαλκόνια και σαλόνια, αλλά και στα αλώνια της πολιτικής, ανάμεσα στα έδρανα της Βουλής.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

Πάνος ΚαμμένοςΑριστείδης Φωκάςγκαζόζα