Πολιτική|07.01.2022 07:15

Κυβέρνηση: Έρχονται αλλαγές στα πιστοποιητικά και νέα μέτρα στήριξης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μια ακόμα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας. Τα  κρούσματα κορονοϊού δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης - σε  υψηλά πάντως επίπεδα- και δυο παράγοντες θα κρίνουν τα επόμενα μέτρα : η πίεση στο σύστημα υγείας και η πορεία των εμβολιασμών.

Οι ειδικοί «βλέπουν» κορύφωση των κρουσμάτων σε 15 περίπου ημέρες, ωστόσο ιδιαίτερα θετικό είναι πως μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει καμία διασωλήνωση από όσους νοσούν με τη μετάλλαξη Όμικρον. Πάντως χθες φάνηκε κάποια επιδείνωση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας με τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 639 και 70 άτομα να χάνουν τη ζωή τους.

Ιδιαίτερα κρίσιμη ημέρα είναι η Δευτέρα, καθώς οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες αφού πρώτα κάνουν self test. Επομένως θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των παιδιών και εφήβων που νοσούν, με την κυβέρνηση να εστιάζει σε ένα γενικευμένο σύστημα testing για να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία.

Παράλληλα στο κυβερνητικό στρατόπεδο  προκρίνουν αλλαγές στα πιστοποιητικά.  Ειδικότερα:

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα έχει επτάμηνη διάρκεια και όσοι πολίτες δεν κάνουν εγκαίρως την αναμνηστική δόση θα χάνουν τα σχετικά προνόμια για την είσοδο στους κλειστούς χώρους.Το μέτρο - που εφαρμόζεται ήδη στους άνω των 60 - αναμένεται να μπει σε εφαρμογή το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου για όλους τους ενήλικες.
  • Εξετάζεται ρύθμιση με την οποία θα «παγώνει» προσωρινά το πιστοποιητικό για εμβολιασμένους που νοσούν. Πρόκειται για  ένα περίπλοκο θέμα καθώς από τη μια πλευρά δεν μπορεί να έχει σε ισχύ πιστοποιητικό πολίτη που νοσεί και από την άλλη τριπλά εμβολιασμένος δεν μπορεί να περιμένει 14 ημέρες για το πιστοποιητικό νόσησης (τη στιγμή μάλιστα που η καραντίνα διαρκεί πέντε ημέρες).  Επομένως συζητείται μια ακύρωση για κάποιες ημέρες. 

Παράλληλα συνεχίζεται η προσπάθεια για τη στήριξη του συστήματος υγείας (με επίταξη γιατρών,  αξιοποίηση κλινών σε ιδιωτικές κλινικές), ενώ αυξημένη ετοιμότητα επικρατεί στο δημόσιο. Στόχος είναι να αντιμετωπιστούν εγκαίρως τυχόν κενά που θα προκύψουν σε κομβικούς τομείς (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αστυνομία) λόγω νόσησης εργαζομένων.

«Σπριντ» για την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού έστειλε εκ νέου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως σύμφωνα  με τα στοιχεία από τους διασωληνωμένους αυτή τη στιγμή το 86% είναι ανεμβολίαστοι. «Είναι πραγματικά κρίμα. Κάθε  ημέρα, ακόμα, υπάρχουν συμπολίτες μας που χάνουν τη ζωή τους επειδή δεν επέλεξαν το προφανές και το ασφαλές» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας  τη σημασία και της ενισχυτικής δόσης.

Μέχρι τις 16 Ιανουαρίου - οπότε και θα εφαρμοστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στους άνω των 60 - θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για τα αποτελέσματα του μέτρου. Μέχρι τώρα πάνω από 200.000 από τους 580.000 ανεμβολίαστους πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έκαναν το σχετικό βήμα, ωστόσο μένει να φανεί την επόμενη εβδομάδα αν θα διατηρηθεί ένας σκληρός πυρήνας που αρνείται τον εμβολιασμό. Παράλληλα η κυβέρνηση διατηρεί στη «φαρέτρα» της το όπλο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και στους 50ρηδες.

Συνολικά 7,51 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα «σπάσει» το φράγμα των 4 εκατομμυρίων εμβολιασμών με την αναμνηστική δόση.

Νέα μέτρα στήριξης για την… δίδυμη κρίση

Τον … κουμπαρά σπάει η κυβέρνηση που προχωρά σε νέα μέτρα για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και του ενεργειακού ράλι ανατιμήσεων. Το μεγάλο στοίχημα πάντως είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε τα μέτρα στήριξης να μην οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Στο ενεργειακό μέτωπο η κυβέρνηση προχωρά σε πρόσθετα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα. Να σημειωθεί πως το ντόμινο αυξήσεων στην ενέργεια οδηγεί σε ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ακόμα περισσότερο το καλάθι της νοικοκυράς.

Τα μέτρα στήριξης που έχουν μπει σε εφαρμογή είναι οριζόντια, ωστόσο στόχος είναι σταδιακά οι επιδοτήσεις να είναι στοχευμένες. Να  δίνεται δηλαδή  προτεραιότητα στη στήριξη της πρώτης κατοικίας.

Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα θα αποφασιστεί αν θα υπάρξει παράταση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την εστίαση και την διασκέδαση. Θεωρητικά τα μέτρα έχουν διάρκεια μέχρι την 16η Ιανουαρίου, ωστόσο με την πορεία των κρουσμάτων να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο  παράτασης. Αυτό οδηγεί σε επιμήκυνση και των μέτρων στήριξης για τους συγκεκριμένους κλάδους και θα ανακοινωθεί  επέκταση των  αναστολών συμβάσεων και σε άλλες επιχειρήσεις .

κυβέρνησηΚορονοϊόςνέα μέτραπανδημίαπιστοποιητικό εμβολιασμούΜέγαρο Μαξίμουτρίτη δόση εμβολίουself testμετάλλαξη Όμικρονειδήσεις τώρα