Πολιτική|10.01.2022 14:47

Σχολεία: Επιστροφή στα θρανία εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Επιστροφή στα σχολεία σήμερα για μαθητές και εκπαιδευτικούς με αυξημένο έλεγχο πριν το πρώτο κουδούνι για το 2022. Πάνω από 15.5000 ήταν τα κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύτηκαν στον μεγαλύτερο ταυτόχρονο έλεγχο πληθυσμού από την αρχή της πανδημίας. «Δεν θα είχαν βρεθεί τα κρούσματα αυτά αν δεν λειτουργούσαν τα σχολεία κανονικά», λέει το υπουργείο Παιδείας.

Πάντως οι γονείς είναι ανήσυχοι για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία, εκτιμώντας πως με τη διασπορά να βρίσκεται στα ύψη, το υπουργείο θα έπρεπε να δώσει παράταση κάποιων ημερών στο άνοιγμα των σχολείων. Δεν έλειψαν εξάλλου και τα περιστατικά γονιών παιδιών δημοτικού που δεν έστειλαν τα παιδιά τους στις τάξεις υπό το φόβο μήπως μολυνθούν.

Τι πρέπει να κάνει ο μαθητής σε περίπτωση που βγει θετικό το self test

Σημειώνεται πως στην περίπτωση που βγει θετικό το self test, θα πρέπει να γίνει επιβεβαίωση με εργαστηριακό τεστ, δηλαδή με rapid ή PCR (μοριακό). Έτσι, με βάση το νέο πρωτόκολλο, όλος ο μαθητικός και εκπαιδευτικός πληθυσμός θα κάνει σήμερα ένα νέο, δεύτερο self test για την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη.

Μιλώντας για τα self test στα σχολεία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πως έγινε τεστ σε 1,6 εκατ. Ανθρώπους, αριθμό που αποτελεί τον μεγαλύτερο που έχει γίνει μαζικά μέχρι σήμερα στη χώρα. «Έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής, 15.547 κρούσματα», σημείωσε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως αυτά δεν θα είχαν βρεθεί χωρίς τα self test και θα μπορούσαν να προκαλέσουν, ενδεχομένως 10πλάσια κρούσματα.

Από τα πάνω από 15.5000  εν δυνάμει κρούσματα, τα περισσότερα αφορούν σε μαθητές οπότε και απουσιάζουν σήμερα από τις τάξεις.  Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί καθώς τα εσπερινά λύκεια θα δηλώσουν αργότερα τα εν δυνάμει κρούσματα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των εν δυνάμει κρουσμάτων σε εκπαιδευτικούς ξεπερνά τις 2.000. Σημειώνεται επίσης πως περίπου 4.000 είναι οι εκπαιδευτικοί που δεν μπόρεσαν να πάνε στα σχολεία καθώς είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τις προηγούμενες ημέρες.

Τι ισχύει για τα self test

Αξίζει να σημειωθεί πως για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας, έως την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου προβλέπεται η διεξαγωγή τριών self test, και από την ερχόμενη εβδομάδα στις 17 Ιανουαρίου τα απαραίτητα self test θα είναι δύο ανά εβδομάδα, έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο, την Τρίτη και την Παρασκευή. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, οι ανεμβολίαστοι είναι υπόχρεοι σε 5 τεστ σε 5 ημέρες: δύο rapid και ένα self test, επιπλέον των δύο rapid test που ήδη κάνουν την εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι οι ανεμβολίαστοι μαθητές ή εκπαιδευτικοί που έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου τριμήνου έχουν το ίδιο καθεστώς με τους εμβολιασμένους μαθητές ή εκπαιδευτικούς αντίστοιχα.

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η αναστολή των εκδρομών, εξακολουθούν να ισχύουν.

Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη όλο το τμήμα θα υποβάλλεται σε έλεγχο, και όχι μόνο οι μαθητές που κάθονταν κοντά στο κρούσμα, όπως ίσχυε μέχρι τώρα. Όλοι οι ανεμβολίαστοι μαθητές θα κάνουν δωρεάν τεστ κάθε μέρα για 5 ημέρες. Συγκεκριμένα, θα κάνουν δύο rapid και ένα self test σε διάστημα πέντε ημερών, επιπλέον των δύο σταθερών self test την εβδομάδα, άρα 5 τεστ σε 5 ημέρες. Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν σύνολο 3 self test δωρεάν εκείνες τις ημέρες. Σημειώνεται ότι συνεχίζει να ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος.

Επιστροφή στα θρανία εν μέσω αντιπαράθεσης

Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκεται σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων. Η κυβέρνηση διαμηνύει πως τα μέτρα για τον κορονοϊό, εγγυούνται την ομαλή λειτουργία των μονάδων, με την αντιπολίτευση να απαντά πως έχει επιλεγεί η ανοσία της αγέλης ως μέτρο για τους μαθητές.

Στρέφοντας το βλέμμα του στα στοιχεία ότι μέσω των self test εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό».

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορονοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό.

 

Θέλω να υπογραμμίσω ότι η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους. Μέχρι τώρα έχει οργανώσει και διαθέσει 94.000.000 τεστ σε 7.800.000 πολίτες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μαζί με τους εμβολιασμούς είναι η καλύτερη απάντηση στην πανδημία και ειδικά στην μετάλλαξη «Ο». Γι΄αυτό και το πρόγραμμα παρακολούθησης της δημόσιας υγείας συνεχίζεται σε ολόκληρη τη χώρα.

Είναι σίγουρο ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν κάποια προβλήματα. Όμως θα είναι μικρότερα από το κέρδος που θα έχει η κοινωνία, οι γονείς και, κυρίως, τα παιδιά μας. Με το σαφές αλλά και ευέλικτο σχέδιο της Πολιτείας, τη συμπαράσταση των εκπαιδευτικών και την κατανόηση όλων, σήμερα κάνουμε ένα βήμα μπροστά. Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, προανήγγειλε προσλήψεις εκπαιδευτικών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά λόγω των εκπαιδευτικών που νοσούν ή θα νοσήσουν. «Λόγω των κρουσμάτων που κρατούν μακριά από τα καθήκοντά τους οι εκπαιδευτικοί, προχωράμε σε 850 προσλήψεις προκειμένου να καλυφθούν τα όποια κενά έχουν εμφανιστεί», σημείωσε προσθέτοντας αναφορικά με τα self test ότι υπάρχει απόθεμα, απλώς τα μεμονωμένα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είχαν να κάνουν με την μεταφορά των test. «Παρέλαβαν self test εννέα στους δέκα δικαιούχους. Οι υπόλοιποι τα προμηθεύτηκαν από τα σχολεία, τα οποία έχουν πολύ μεγαλύτερο απόθεμα απ' όσο χρειάζεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνηση αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, ωστόσο όπως είπε «είμαστε προετοιμασμένοι». 

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έσπευσε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες. Σημειώνει μάλιστα πως το άνοιγμα έγινε αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ότι αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθεί η πανδημία.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «πανηγυρίζει» ότι με τα self test βρέθηκαν 16.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί στον κορονοϊό.

«Οι θριαμβολογίες οδηγούν σε κακές αποφάσεις. Ακούει κανείς στην κυβέρνηση; Αντιλαμβάνονται ότι από σήμερα επικρατεί εικόνα απορρύθμισης στα σχολεία; Ή εκτελούν όλοι το σχέδιο της ”ανοσίας της αγέλης”;», διερωτάται ο κ. Φίλης.

Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων εξαπέλυσε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Είναι κρίσιμη μέρα σήμερα. Για την τραγελαφική κατάσταση, που επικρατεί στα σχολεία σε όλη την χώρα, ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε με τις θέσεις μας, βλέποντας τη σημερινή κατάσταση στα σχολεία μας, γιατί ανοιχτά και ασφαλή σχολεία σημαίνει πρώτα από όλα αραίωση των μαθητών, σημαίνει κατάργηση των συγχωνεύσεων, σημαίνει προσλήψεις μαζικά εκπαιδευτικών, δασκάλων, καθηγητών, νηπιαγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:

«Σημαίνει βοηθητικό προσωπικό πολύ περισσότερο με νέες προσλήψεις και στην καθαριότητα και για τη νοσηλεία κλπ. Και βεβαίως σημαίνει μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους και όλες, για όλα τα παιδιά και για τους καθηγητές και τους δασκάλους τους, με ευθύνη του ΕΟΔΥ. Αυτά είναι ορισμένα στοιχειώδη πράγματα, που έπρεπε εδώ και πάρα πολύ καιρό να τα έχει προχωρήσει η κυβέρνηση, η οποία δυστυχώς κινείται στην αντίθετη εντελώς κατεύθυνση από όλα αυτά, από αυτά που ζητάει το εκπαιδευτικό κίνημα, που ζητάνε οι μαθητές, που ζητάνε οι γονείς, που ζητάει γενικότερα ο ελληνικός λαός και μέσα σε αυτούς και το ΚΚΕ»

κρούσματαself testανοιχτά σχολείαμοριακό τεστσχολείαυπουργείο ΠαιδείαςΚορονοϊόςrapid test