Πολιτική|19.01.2022 12:21

Rafale: Πώς αλλάζουν τους συσχετισμούς και γιατί εκνευρίζουν την Άγκυρα - Ανάλυση Δεσποτόπουλου

Newsroom

Πράξη γίνεται η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας και η συνεπακόλουθη αύξηση της αποτρεπτικής της ισχύος με την παραλαβή των έξι πρώτων μαχητικών Rafale προσγειώνονται στη «φωλιά» τους στην Τανάγρα.

Τα γαλλικά μαχητικά αναχώρησαν από την Ιστρ της Γαλλίας με προορισμό την 114 Πτέρυγα Μάχης. Στην Τανάγρα, θα ενταχθούν στην 332 Μοίρα ενισχύοντας την άμυνα της χώρας.

18 υπερσύγχρονα μαχητικά για την Ελλάδα

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση για την αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale (εκ των οποίων έξι καινούργια και 12 μεταχειρισμένα) υπογράφτηκε πριν από περίπου ένα χρόνο - συγκεκριμένα στις 25 Ιανουαρίου 2021 - από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλου και τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί. Η πρόκτησή τους θα στοιχίσει 2,32 δισ. ευρώ μαζί με τα όπλα που φέρουν.
Συνολικά, η Ελλάδα θα προμηθευτεί 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί η πρόσθετη σύμβαση για την αγορά επιπλέον έξι καινούργιων μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

Τα δύο από τα έξι Rafale που έρχονται σήμερα στην Ελλάδα θα είναι διθέσια ώστε να χρησιμοποιούνται και για την εκπαίδευση των νέων πιλότων ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα θα είναι μονοθέσια.

Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση οκτώ Ελλήνων πιλότων και 50 τεχνικών των αεροσκαφών, η οποία πραγματοποιήθηκε στη βάση Μερινιάκ επί γαλλικού εδάφους από προσωπικό της κατασκευάστριας εταιρείας Dassault.

Τα μαχητικά Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια και μεγάλη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες, είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο και ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης ενώ έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Πώς τα Rafale αλλάζουν τους συσχετισμούς

Τα γαλλικά μαχητικά αλλάζουν τους συσχετισμούς δυνάμεων Ελλάδας και Τουρκίας διαπιστώνει ο Διεθνολόγος, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Αναλυτικά οι επισημάνσεις του:

  • «Η άφιξη των 6 πρώτων πολεμικών αεροσκαφών Rafale αναβαθμίζει σημαντικά την ελληνική αεράμυνα και αλλάζει δραστικά τους συσχετισμούς στο Αιγαίο, υπέρ της Ελλάδας. Τα νέα αεροσκάφη είναι μαχητικά 4ης γενιάς, με δυνατότητες αναχαίτισης, αερομαχίας αλλά και αποστολών κρούσης. Έχουν πολύ μεγάλη εμβέλεια και αυτονομία (2.800 χλμ) και μπορούν να καλύπτουν τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, της Κύπρου και ευρύτερα της Μεσογείου χωρίς ανεφοδιασμό, όπως και του συνόλου των Βαλκανίων. Στηρίζονται σε σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα και σημαντικές επιχειρησιακές δυνατότητες, με ενισχυμένο οπλικό φορτίο.
  • Η προμήθειά τους αποτελεί αναγκαία απάντηση στον Τουρκικό αναθεωρητισμό: Απέναντι στις απειλές της Τουρκίας για πόλεμο (casus belli για την επέκταση σε 12 ναυτικά μίλια), προσπάθεια υφαρπαγής ελληνικών θαλασσίων ζωνών (δόγμα γαλάζιας πατρίδας), ακόμη και ελληνικού εδάφους (αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας λόγω στρατικοποίησης νήσων) η Ελλάδα στέλνει μήνυμα ότι δεν υποκύπτει στην ρητορική εκφοβισμού, αντίθετα δεν διστάζει να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.
  • Ο συνδυασμός ενεργητικής αμυντικής και ενεργειακής διπλωματίας (αμυντικές συμφωνίες με Γαλλία, ΗΠΑ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, συνεργασία με Αίγυπτο και Ισραήλ) με την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της χώρας περιορίζει σημαντικά τη δυνατότητα υλοποίησης των Τουρκικών σχεδιασμών για τη Μεσόγειο και αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην περιοχή.
  • Ο αποκλεισμός της Άγκυρας από αεροσκάφη νέας γενιάς, μετά την αποβολή από το πρόγραμμα F35 των Αμερικανών, σε συνδυασμό με τις ελληνικές κινήσεις έχει προκαλέσει εκνευρισμό στην Τουρκία, που την τρέχουσα 10ετία παραμένει χωρίς πολεμικά αεροσκάφη νέας γενιάς. Τα υπερσύγχρονα ελληνικά Rafale θα καλούνται να αναχαιτίσουν Τουρκικά F16, κάποια εκ των οποίων βρίσκονται στην 4η δεκαετία χρήσης τους.
  • Η Τουρκική Κυβέρνηση δεν έχει κρύψει τον εκνευρισμό της, με δηλώσεις στελεχών της τις τελευταίες ημέρες: Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε σε «κοπάδια» από μη επανδρωμένα σκάφη για το τουρκικό πολεμικό ναυτικό | Ο κυβερνητικός εταίρος Ντεβλέτ Μπαχτσελί, απείλησε εμμέσως πλην σαφώς να την «πνίξει στο αίμα» την Ελλάδα, λόγω των εξοπλιστικών και διπλωματικών κινήσεών της. | Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, αναφερόμενος στην προμήθεια των Rafale από την Ελλάδα, αναφέρθηκε σε «μάταιες προσπάθειες» και τόνισε ότι ο Τουρκικός στρατός μπορεί να μεταβεί από τις τουρκικές ακτές στο Καστελόριζο κολυμπώντας».
ΤανάγραΠολεμική ΑεροπορίαRafaleΑλέξανδρος Δεσποτόπουλοςειδήσεις τώρα