Πολιτική|21.01.2022 07:17

Η πολιορκία του κέντρου, το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο και τα γκάλοπ: Η στρατηγική της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Πιεσμένη από τη δίδυμη κρίση πανδημίας και ακρίβειας η κυβέρνηση σχεδιάζει τη στρατηγική των επόμενων μηνών για  να διατηρήσει την πρωτοβουλία των  κινήσεων στην πολιτική «σκακιέρα».

Ο Ιανουάριος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας, με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να μην δείχνουν σημάδια υποχώρησης και τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και βασικά αγαθά να ροκανίζουν το εισόδημα των νοικοκυριών. Την ίδια στιγμή ένας νέος παίκτης στο πολιτικό σκηνικό- ο πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης - ανακατεύει ακόμα περισσότερο την … τράπουλα.

Μέσα σε αυτό το ρευστό περιβάλλον η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει  τις «διαρροές» ψηφοφόρων και να κρατήσει καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Και μπορεί επισήμως να εκπέμπεται το μήνυμα πως κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο υπάρχουν «γαλάζιες» φωνές για έναν εκλογικό αιφνιδιασμό προς το τέλος της Άνοιξης εφόσον βέβαια τα νέα από το μέτωπο της πανδημίας είναι καλύτερα. Μια τέτοια συζήτηση είναι πρώιμη σε αυτή τη φάση, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διαβάζουν με προσοχή τα πρώτα γκάλοπ της νέας χρονιάς.

Δεδομένο είναι πως στη Νέα Δημοκρατία θέλουν να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία  στο  χώρο του κέντρου, που σε μεγάλο βαθμό είχε συμβάλλει στην εκλογική νίκη του 2019.  Ένα χώρο ωστόσο που «φλερτάρει» εντόνως και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο  επιδιώκει τον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που στο παρελθόν ήταν ΠΑΣΟΚ αλλά στην πορεία απομακρύνθηκαν.

Σκληρό ροκ για συσπείρωση «γαλάζιων» ψηφοφόρων

Στην προσπάθεια να μην χαθούν ψηφοφόροι που δεν έχουν στενούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία αλλά της έδωσαν  «ψήφο εμπιστοσύνης» στην τελευταία αναμέτρηση η κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους απέναντι στην Κουμουνδούρου.  Στόχος είναι να κρατήσει ένα κοινό που ανήκει στο λεγόμενο εκσυγχρονιστικό κέντρο με έντονα «αντι- ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηριστικά και να μην υπάρξουν … διαρροές κυρίως προς τη Χαριλάου Τρικούπη.  Στο πλαίσιο αυτό μπαίνει μπροστά μια ατζέντα που έχει ως στόχο να συσπειρώσει αυτό το κοινό, τραβώντας σαφείς διαχωριστικές γραμμές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο επιδιώκουν μια εφ/ όλης της ύλης αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ,  θέλοντας να γενικεύσουν την ατζέντα και να μην.. περιοριστούν μόνο στα της πανδημίας και της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό προτάσσουν μια σειρά κινήσεων που έχει κάνει τα τελευταία δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση (π.χ. ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, αλλαγές στο ποινικό κώδικα) και εστιάζουν σε θέματα με τα οποία έχει υπάρξει σύγκρουση με την Κουμουνδούρου (π.χ. πανεπιστημιακή αστυνομία). Παράλληλα οι αναφορές  στον Παύλο Πολάκη - με τον οποίο χθες ο Αδωνις Γεωργιαδης είχε σε υψηλούς τόνους σύγκρουση στη Βουλή-  συνεχίζονται, ενώ το σκληρό ροκ εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει στη συσπείρωση «γαλάζιων» ψηφοφόρων.

Να σημειωθεί πως την ερχόμενη Παρασκευή θα συζητηθεί στην Ολομέλεια το πόρισμα που κατέθεσε η Εξεταστική Επιτροπή «για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος». Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί σφοδρή σύγκρουση, καθώς το πόρισμα ψηφίστηκε στην Επιτροπή από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αλλά όχι από την αντιπολίτευση.

Η «βεντάλια» των παροχών

Διαδοχικές είναι οι εξαγγελίες τις τελευταίες ήμερες στο οικονομικό πεδίο, γεγονός που … συντηρεί και την εκλογολογία. Η κυβέρνηση κοιτά προς μεγάλες ομάδες, όπως οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (έρχεται δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού), οι δημόσιοι υπάλληλοι (άνοιξε η συζήτηση για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης το 2023 αλλά και για  ένα bonus system)  και οι συνταξιούχοι (τους οποίους επίσης αφορά τυχόν κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά). Το καλάθι των παροχών όλο και διευρύνεται, ενώ  αναμένεται  μια ακόμα παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο (καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη ήρθαν για να μείνουν συμφώνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν).

Τα «καμπανάκια»  από τις δημοσκοπήσεις

Με προσοχή διαβάζουν στην κυβέρνηση τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων. Η διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη- αν και σε δύο πρόσφατα γκάλοπ  δεν παραμένει  διψήφια- ενώ  διατηρείται το σαφές προβάδισμα του Κ. Μητσοτάκη. Ωστόσο «καμπανάκια» χτυπάνε όσον αφορά στους χειρισμούς που έχουν γίνει τόσο για την τιθάσευση της πανδημίας όσο και για την ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε δημοσκόπηση της Merton Analysis το 61% των ερωτηθέντων έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στην οικονομία (το 27% θετικές) . Επίσης το 56% των ερωτηθέντων έχει μάλλον αρνητικές εντυπώσεις από το έργο της κυβέρνησης όσον αφορά στην πανδημία (το 33% θετικές).

Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Prorata το 61% των ερωτηθέντων βαθμολογεί αρνητικά την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας (έναντι 38% που τη χαρακτηρίζει θετικά και μάλλον θετικά). Να σημειωθεί επίσης πως στο ερώτημα ποιο είναι το βασικό πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας η ακρίβεια καταλαμβάνει την πρώτη «θέση», γεγονός που δείχνει πως θέματα που άπτονται της οικονομίας θα κυριαρχήσουν  το επόμενο διάστημα στη συζήτηση.

Πάντως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο - με αφορμή και τη  χθεσινή δημοσκόπηση της Merton Analysis - εστιάζουν στο ό,τι σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της κούρασης των πολιτών ύστερα από δύο χρόνια μάχης με την πανδημία η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να έχει καθαρό προβάδισμα από το ΣΥΡΙΖΑ. Και βλέπουν «μάχη» ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη για το κεντροαριστερό κοινό.

Νέα ΔημοκρατίαδημοσκοπήσειςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώρακυβέρνησηεκλογέςδημοσκόπησηπαροχές