Πολιτική|27.01.2022 13:58

Η κακοκαιρία Ελπίς φεύγει, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει: Σκληρή πολιτική κόντρα ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ φέρνει η πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα

Newsroom

Η επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίς και τα σοβαρά προβλήματα που αφήνει πίσω της ανεβάζουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο με την κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης να μεταφέρεται από το απόγευμα της Παρασκευής στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής και να κορυφώνεται το βράδυ της Κυριακής, μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβηκε στο βήμα της Ολομέλειας το μεσημέρι της Πέμπτης επαναλαμβάνοντας εμφατικά όλες εκείνες τις παραμέτρους που τον έκαναν σήμερα να ζητήσει το λόγο, όπως είπε, και με ευθεία επίθεση στους κυβερνητικούς χειρισμούς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατέθεσε «πρόταση μομφής κατά της χειρότερης κυβέρνησης από τη Μεταπολίτευση και μετά».

Η πρόταση έγινε δεκτή με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη να ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσει από αύριο ενώ προοικονόμησε την επερχόμενη σκληρή κόντρα αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας θα λάβει από τη Βουλή τις απαντήσεις για όλες τις υπερβολές και τα ψέματα». 


Λίγα λεπτά αργότερα, δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου η ΝΔ χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ως κίνηση εντυπωσιασμού, προσθέτοντας ότι «θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και υπηρετεί καθένας».

Η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας

“Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη" είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή ανακοινώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει πρόταση μομφή εναντίον της. "Να φύγετε κύριοι της κυβέρνησης γιατί δεν μπορείτε να αντιμετωπίζετε την κοινωνία με προπαγάνδα της συμφοράς είπε‘.

Αιφνιδιάζοντας τους πάντες ο Αλέξης Τσίπρας κλιμάκωσε την αντίδρασή του κατά της κυβέρνησης και ανακοίνωσε πριν από λίγο παίρνοντας εκτάκτως το λόγο από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταθέτει πρόταση μομφής μετά και όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες με την παράλυση του κράτους λόγω του χιονιά και τις χθεσινές "θεατρικές συγγνώμες".Η κακοκαιρία βεβαίως με βάση τα όσα ανέφερε είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι αφού εδώ και μήνες καταγγέλλει με σφοδρότητα την κυβέρνηση για την πανδημία του κορονοϊού και την ακρίβεια. "Κανείς δεν περιμένει τίποτα από αυτήν την κυβέρνηση" είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε σκληρύνει τις τελευταίες ημέρες τη στάση έναντι της κυβέρνησης και χθες μετά την παρέμβαση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο τον κάλεσε να αποζημιώσει τον ελληνικό λαό με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Οικονόμου για πρόταση μομφής: Κίνηση εντυπωσιασμού

Κίνηση εντυπωσιασμού χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου την κατάθεση της πρότασης μομφής του Αλέξη Τσίπρα προς την κυβέρνηση.

Όπως είπε,  ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ  βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο, επιχειρεί μία κίνηση εντυπωσιασμού, προσθέτοντας πως στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. 

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου η τριήμερη συζήτηση  είναι «μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μία συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης, μια συζήτηση που οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα. Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της Κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει».  «Δε θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του Κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο», τόνισε ο ίδιος κλείνοντας.

Πρόταση μομφής: Ξεκινά την Παρασκευή το απόγευμα στη Βουλή - Η διαδικασία

Το απόγευμα της Παρασκευής, σύμφωνα με τον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η πρόταση μομφής που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η πρόταση γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση, αύριο το απόγευμα ξεκινάει συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας», είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι ο κ. Τσίπρα θα λάβει από τη Βουλή τις απαντήσεις για όλες τις υπερβολές και τα ψέματα.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης εκ μέρους του προεδρείου διαπίστωσε ότι υπάρχουν οι 50 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση της πρότασης, η οποία υπογράφεται από το σύνολο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και το Σύνταγμα η Βουλή, όπως και συνέβη άμεσα διέκοψε τις εργασίες της (εν προκειμένω τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης).

Με δεδομένο ότι η πρόταση θα ξεκινήσει αύριο θα ολοκληρωθεί το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Άδωνις Γεωργιάδηςπρόταση μομφήςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάννης Οικονόμουειδήσεις τώραΚορονοϊόςΑλέξης ΤσίπραςΚακοκαιρία Ελπίς