Πολιτική|30.01.2022 21:00

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Κίνηση απελπισίας η πρόταση μομφής - Αύριο θα έχει ξεχαστεί

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το πολιτικό στίγμα της κυβέρνησης και κυρίως όλα όσα έχει πράξει τα τελευταία 2,5 χρόνια ανέπτυξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή, λίγο πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, ενώ παράλληλα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην υπόθεση του Μένιου Φουρθιώτη, επιχειρώντας να καταδείξει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ταυτίζεται με ένα υπόδικο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, έκλεισε την ομιλία του με το εξής συμπέρασμα: «Απόψε το καταδικασμένο παρελθόν μέμφεται το δημιουργικό παρόν και το ελπιδοφόρο μέλλον». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πολύ γρήγορα, ίσως και αύριο, θα έχει ξεχαστεί η πρόταση δυσπιστίας, καθώς δεν ήταν τίποτα άλλο παρά ένα πυροτέχνημα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αμυνθεί στον εσωκομματικό αναβρασμό και στον εξωκομματικό ανταγωνισμό που τον πολιορκούν. «Αποδείχτηκε ότι ήταν χωρίς ουσία και χωρίς αντίκρισμα και αυτό είχε αποτυπωθεί πριν ακόμα αρχίσει η συζήτηση σε δύο ταυτόχρονα στιγμιότυπα», είπε και αναφέρθηκε στην αγορά από την JP Morgan της Viva Wallet, την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε την πρόταση μομφής. 

Ενδιαφέρον, δε, παρουσίασε η αναφορά του πρωθυπουργού στο Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής. Συγκεκριμένα, κάλεσε την Χαριλάου Τρικούπη να σταματήσει τα εύκολα συνθήματα και να προτείνει ρεαλιστικά και κοστολογημένα μέτρα προσαρμοσμένα στις παρούσες συνθήκες. «Δεν θα μπορείτε κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ να μείνετε για πολύ στον εξώστη με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας. Δυστυχώς, τέτοιες συγκεκριμένες προτάσεις δεν άκουσα. Συνταθήκατε πίσω από το από το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό θα μείνει στην ιστορία», σημείωσε.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Διαστρέφεις την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής

«Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ εκ μέρους της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. εκφράζοντας τη συμπαράσταση μου στην Μαριέττα  Γιαννάκου η οποία θα βγει νικήτρια και από αυτή τη δοκιμασία», ανέφερε αρχικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εν συνεχεία απάντησε στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα και στην πρόταση μομφής που υπέβαλε εκείνος.

«Μας ανακοινώσατε στην αρχή της ομιλίας σας ότι έχω τελειώσει πολιτικά. Φαντάζομαι η εκτίμησή σας είναι τόσο ακριβής όσο όταν λέγατε ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να κερδίσει εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Θα θυμάστε ότι πριν από ενάμιση μήνα στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό είχα προβλέψει ότι στόχος του ήταν να μείνει δεύτερο κόμμα  και πράγματι λίγες εβδομάδες μετά ο αρχηγός του φαίνεται να με επιβεβαιώνει απόλυτα με μία αμήχανη και αδιέξοδη πρόταση δυσπιστίας γιατί να δείχνει έμπρακτα το δικό του υπαρξιακό πρόβλημα. Γιατί τι άλλο μπορεί να δηλώνει αυτοί οι άκαιρη πρωτοβουλία εκτός από την απελπισμένη του απόπειρα να δείξει ότι ο χορός του διατηρείται συσπειρωμένος χωρίς την δύναμη να φυλλορροούν προς άλλα κόμματα;

Έκανε αυτό που ξέρει πολύ καλά να διαστρέφει την αλήθεια κατασκευάζοντας μία εικονική πραγματικότητα καταστροφής. Το ξεπεράσατε όμως κύριε Τσίπρα σήμερα κάθε πρόταση και δύο ψέματα όχι ένα. Και πράγματι έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου και θα φροντίσουμε να κάνουμε τη σχετική ανακοίνωση να αποδομήσουμε ένα προς ένα τα ψέματα που είπατε σήμερα σε αυτή την αίθουσα.

Με διχαστικά συνθήματα στήνοντας ένα δικό σας σκηνικό μια χώρα διαλυμένη ταπεινωμένη με τους πολίτες περίπου γονατιστούς να σας παρακαλούν τάχα να κυβερνήσετε ξανά. Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε».

Δεν υπήρξε εναλλακτική πρόταση αλλά βουητό καταγγελιών 

«Δεν υπήρξε αναφορά για πειστική εναλλακτική πρόταση ήταν ένα κακό ήχο βοητό καταγγελιών.  Ποιός ο λόγος άλλωστε που ζητά ο  ΣΥΡΙΖΑ να καταδικαστεί εκ μέσο και πανδημίας μία κυβέρνηση 31 μηνών; Για να προκύψει ποιος; Αυτός που επί δυόμιση χρόνια μετά τις εκλογές του 2019 δεν τόλμησε να κάνει ένα απολογιστικό συνέδριο για τα αίτια της ήττας του;

Αυτός που δεν έχει αλλάξει ούτε ένα από τα στελέχη της ηγετικής ομάδας που ηττήθηκε κατά κράτος στην κάλπη; Που επικαλείται ως νέα μία πολιτική η οποία έχει καταδικαστεί από τον ελληνικό λαό όσοι χειρότερη εμπειρία που βίωσε η χώρα από τη μεταπολίτευση και μετά».

Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα - Δεν άλλαξε η πορεία της χώρας προ την πρόοδο

«Η ανάληψη ευθύνης είναι για τα δύσκολα και εμείς μπορούμε να πούμε ότι προσπαθήσαμε και καταφέραμε να περάσουμε μέχρι τώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μέσα από όλες αυτές τις θύελλες.

Τεράστιες εξωγενείς προκλήσεις μπορεί να δυσκόλεψαν αλλά δεν άλλαξαν την πορεία της χώρας προς την πρόοδο. Σήμερα η Ελλάδα είναι διπλωματικά πιο ισχυρή από πότε με την οικονομία και την κοινωνία όρθια απέναντι στην επέλαση του κορονοϊού. Με το κράτος να ψηφιοποιείται την Παιδεία και την Υγεία να αναβαθμίζονται τους φόρους να μειώνονται και τους πιο αδύναμους να προστατεύονται. Είμαστε ικανοποιημένοι; Απαντώ αμέσως αρνητικά».

Δεν έχουν όλα την ταχύτητα που πρέπει

«Δεν έχουν όλα την ταχύτητα την οποία πρέπει και αυτό ισχύει και στα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στην τελευταία χιονοθύελλα. Προβλήματα που πρέπει να γίνουν διδάγματα. Λυπάμαι που η συγγνώμη μου δεν έγινε αντιληπτή από όσους ποτέ δεν την έμαθαν και ποτέ δεν την διατύπωσαν.

Η δημόσια αυτοκριτική και η συγγνώμη ενός πρωθυπουργού δεν είναι μια λέξη είναι μια πολιτική πράξη με ειδικό βάρος και ξεχωριστή σημασία, η οποία οφείλει να βρίσκει το ισοδύναμο σε συγκεκριμένες λύσεις. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν».

Τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεται τις Αττικές Διαδρομές;

Αναφερόμενος στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα τόνισε: «Κραυγές ενός, τους που δεν έχει βρει να πει μία κουβέντα για τις ευθύνες μας ιδιωτικής εταιρείας. Και επαναλαμβάνω, τι είναι αυτό που σας κάνει να υπερασπίζεται τις Αττικές Διαδρομές; Και βέβαια κάνετε φέτος πρόταση δυσπιστίας γιατί έμεινε ανοιχτή η Αττική Οδός όταν στην περσινή κακοκαιρία εγκαλούσατε την κυβέρνηση γιατί έκλεισε τότε την Αθηνών-Λαμίας».

Η ατάκα του Μητσοτάκη που «εκνεύρισε» τον Πολάκη

Μια ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη αρκούσε για να ανάψει φωτιές στην Ολομέλεια! Ο πρωθυπουργός μιλώντας για την πανδημία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ έβαζε νάρκες στην αντιμετώπισή της τώρα υποκρίνετε ότι βάζει πλάτη. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν ξεχνάμε ποιοι υποτιμούσαν τους επιστήμονες προτείνοντας κτηνιατρικά φάρμακα για θεραπείες».

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης που παρακολουθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη τινάχθηκε από το έδρανό του και φώναζε προς τον πρωθυπουργό. «Αναγνώρισε ο κύριος Πολάκης τον εαυτό του χωρίς να τον αναφέρω σε αυτό που είπα», προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρώην Υπουργό να συνεχίζει να φωνάζει.

Μάταια ο πρόεδρος κ. Τασούλας προσπαθούσε να επαναφέρει την τάξη με τον κ. Μητσοτάκη να βάζει στο κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα: «κ. Τσίπρα μην είναι τόσο προφανής η ταύτιση του μαζί σας συνέχεια συγκρατήστε δε σας κάνει καλό», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θα συνεχιστούν οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια - Τα λεφτόδεντρα ανήκουν στο παρελθόν

Μιλώντας για το ζήτημα της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Η ακρίβεια, ένα εισαγόμενο φαινόμενο που πλήττει όλες τις οικονομίες του πλανήτη, πριονίζει αρκετά από αυτά τα οποία επιτεύχθηκαν και γι' αυτό κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε γενεές επιδοτήσεις, οι οποίες μέχρι στιγμής αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ ενισχύονται ξεχωριστά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

Θα συνεχιστούν οι έκτακτες παρεμβάσεις αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αμφισβητήσουν τη δημοσιονομική ισορροπία, να υπονομεύσουν το βασικό οικοδόμημα που έχουμε χτίσει έως τώρα και είναι αυτό που μας επιτρέπει να δίνουμε έκτακτες επιχορηγήσεις και εκπτώσεις.

Τα λεφτόδεντρα ανήκουν πια σε άλλες εποχές. Σήμερα είναι η εποχή της αλήθειας και της ανάπτυξης για όλους. Μιας πολιτικής που θέλει μέσω των επενδύσεων να αυξάνεται η απασχόληση και ο δημόσιος πλούτος και σε αυτόν να έχουνε μερίδιο όλοι οι πολίτες.

Δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή

Δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας στον οποίο θέλω να αναφερθώ εδράζεται στην κοινωνική μας πολιτική. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν υπάρχει βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή. Δεν υπάρχει τελικά πετυχημένη επιχείρηση χωρίς ικανοποιημένος εργαζόμενος.

Αυτοί που με την ηλεκτρονική κάρτα του υπουργείου Εργασίας θα μπορούν επιτέλους να έχουν αντικειμενική εγγύηση για τα ωράρια και τις υπερωρίες τους. Πλέον οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν προστασία στους χώρους εργασίας τους και έχουμε εισάγει και το καινοτόμο θεσμό του πρώτου ενσήμου.

Φτάνουμε σε σημαντικές θεσμικές τομές όπως την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με την δημιουργία του ατομικού κουμπάρα, τις ατομικές συντάξεις που θα προσφέρουν στα νέα παιδιά υψηλότερες συντάξεις και πλήρη ανταποδοτικότητα.

Αλλά και στο μέτωπο των πιο αδύναμων μιλούν τα ίδια τα δεδομένα. 634.000 χαμηλοσυνταξιούχοι έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 250 €. Τον ίδιο μήνα διπλάσια επιχορήγηση κατευθύνθηκε στα 250.000 νοικοκυριά που δικαιούνται το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Κάνατε πρόταση δυσπιστίας για τον κ. Φουρθιώτη»

Απαντώντας στις κατηγορίες που εξαπέλυσε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας για τον Μένιο Φουρθιώτη και την επικοινωνία που κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ εκείνος είχε με κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης, ο κ πρωθυπουργός σημείωσε: «Αφιερώσατε το ένα τρίτο της ομιλίας σας για τον κ. Φουρθιώτη. Πήρατε αγκαλιά έναν υπόδικο, ο οποίος μεγαλούργησε επί των δικών σας ημερών και παραπέμφθηκε στην Δικαιοσύνη επί δικών μας ημερών. Αναρωτιέμαι αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν με αυτήν την επιλογή σας.

Γι' αυτό κάνατε τελικά αυτή την πρόταση της δυσπιστίας, για τον κ. Φουρθιώτη. Είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό στερέωμα. Βρήκα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο κύριος Φουρθιώτης είναι τόσο σημαντικός στο πολιτικό διάλογο που κανένας άλλος αρχηγός της αντιπολίτευσης δεν έκανε ούτε μία αναφορά σε αυτόν. Πόσο πιο χαμηλά θα πέσετε, πόσο πιο απελπισμένος θα γίνεται;», σημείωσε.

Άθλια σκευωρία η Novartis: «Δεν λέγεται δημοσιογραφία, αλλά συμμορία»

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Πρόκειται για την πιο άθλια σκευωρία που κατέρρευσε με πάταγο και οι πρωταγωνιστές της βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Ένας στο ειδικό δικαστήριο και οι άλλοι κατηγορούμενοι ύποπτοι, όχι για την άποψή τους, αλλά γιατί δημοσίευσαν ψεύτικα στοιχεία για να στήσουν ψεύτικες κατηγορίες. Αυτό δε λέγεται δημοσιογραφία αυτό λέγεται συμμορία, δεν λέγεται ελευθεροτυπία αλλά ελευθεροδολοφονία. Με αυτόν τον υπόκοσμο είστε αγκαλιά», τόνισε και εν συνεχεία ζήτησε από τον κ. Τσίπρα μία συγγνώμη για τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας που στοχοποιήθηκαν.

«Τέσσερα στελέχη του κόμματος μας στοχοποιήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της σκευωρίας. Όλες οι υποθέσεις αρχειοθετήθηκαν από την Δικαιοσύνη. Πότε επιτέλους θα έχετε το θάρρος να τους ζητήσετε συγγνώμη. Κάντε το τώρα αν έχετε το θάρρος. Διακόπτω την ομιλία μου και ζητήστε συγγνώμη. Τους κρεμάσετε στα μανταλάκια σε αυτή την αίθουσα στην πιο άθλια σκευωρία που κατασκευάστηκε ποτέ και τώρα που μπήκαν στο αρχείο κάθεσαι σιωπηλός και μειδιάτε πίσω από τη μάσκα, ντροπή σας», ανέφερε.

πρόταση μομφήςΑλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΜένιος Φουρθιώτης