Πολιτική|01.02.2022 11:20

Live streaming ο δεύτερος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή μετά το επεισόδιο Πολάκη - Αθανασίου

Αλέξανδρος Διαμάντης

Συνεχίζεται η συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής μετά τη διακοπή λόγω του επεισοδίου ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου ο οποίος έκλεισε το μικρόφωνο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία κατόπιν διαφωνίας του γιατί μιλούσε για τη Novartis στο νομοσχέδιο για τον Αναπτυξιακό Νόμο

Τασούλας κατά Πολάκη: Δεν μπορεί να συμπεριφέρεται ως καταληψίας

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, έστρεψε τα πυρά του προς τον πρώην αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, λέγοντας ότι παρεμπόδισε τη συνέχιση της διαδικασίας. «Επειδή λοιπόν γίνονται βάσει του Κανονισμού αυτός ο κανονισμός μας προφυλάσσει από το να γίνουμε ένα σώμα φωνασκούντων. Αυτός ο κανονισμός εξασφαλίζει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της απεριόριστης ελευθερίας των βουλευτών».

Ξεκαθάρισε ότι την τελική ευθύνη για την διεξαγωγή των συζητήσεων την έχει το προεδρείο και, μάλιστα κατά τον κ. Τασούλα, υπάρχει ειδικό άρθρο που λέει ότι οι βουλευτές οφείλουν να συμμορφώνονται στην υπόδειξη του προεδρείου.

Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που κάποιος θεωρεί ότι αδικείται μπορεί να λυθεί το θέμα είτε με συνέχιση του διαλόγου και την υπογράμμιση μιας εσφαλμένης ενδεχομένως απόφασης είτε με κατάθεση παρεμπιπτόντως ζητήματος είτε με το θέμα να οδηγηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων. «Από δω και πέρα όταν αισθάνεται κάποιος ότι αδικείται μπορεί να το εκφράσει, μπορεί να το πει ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, υπάρχουν κοινοβουλευτικά μέσα αλλά δεν μπορεί αυτός που αισθάνεται ότι αδικείται να συμπεριφέρεται ως καταληψίας του ιερού βήματος της Βουλής», συμπλήρωσε ο κ. Τασούλας.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, το προεδρείο έχει τον τελικό λόγο, μολονότι ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη. « Αντί να συμμορφωθεί και να καταφύγει στα μέσα κοινοβουλευτικής κριτικής κάθισε όρθιος επί του ιερού αυτού Βήματος παρεμποδίζοντας την συνέχιση της διεξαγωγής της συζήτησης. Υπάρχουν δύο θέματα το ένα είναι η αφαίρεση του λόγου που έγινε στον κύριο Πολάκη και το άλλο είναι η συμπεριφορά του. Πρακτικά αφαίρεσε το λόγο από τους υπόλοιπους συναδέλφους που ήθελαν να μιλήσουν», είπε. 

«Η Δεξιά δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»

«Όσο η δεξιά δεν θα ξεχνά τι σημαίνει δεξιά τόσο ο ελληνικός λαός δεν θα ξεχνά τι σημαίνει τι σημαίνει δεξιά , τι σημαίνει Novartis τι σημαίνει το σκάνδαλο του κουκουλώματος που βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη σε αυτό τον τόπο» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Ραγκούσης με τους γαλάζιους βουλευτές να αντιδρούν έντονα στις αναφορές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Θα πάρει τις απαντήσεις του», είπε με την σειρά του ο κ. Τασούλας, την στιγμή που ο Γιάννης Ραγκούσης εγκαλούσε την πλειοψηφία διότι «έχει ξεπεράσει τα όρια και τις κόκκινες γραμμές».

«Δεν μπορεί να είναι να είναι ο ελέφαντας μέσα στο κτίριο και να κάνετε ότι δεν τον βλέπετε», είπε αρχικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζοντας στον Πρόεδρο της Βουλής, πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργεια του Χ. Αθανασίου να αφαιρέσει τον λόγο από Έλληνα βουλευτή διότι διαφωνούσε με αυτά που έλεγε».

Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε ότι το χθεσινό περιστατικό ήταν «μια ακραία προσπάθεια στέρησης του λόγου βουλευτή από τον προεδρεύοντα», καθώς επίσης και κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο Κοινοβούλιο.

Εξηγώντας γιατί ο κ. Πολάκης δεν ήταν εκτός θέματος, ο κ. Ραγκούσης είπε: «Ήταν εκτός θέματος ο κ. Πολάκης μιλώντας για τη Novartis έχοντας απέναντί του έναν υπουργό που κουνούσε το δάχτυλο όλο το προηγούμενο διάστημα; Είναι άσχετη η Novartis με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο; Είναι απολύτως σχετικό ζήτημα. Εάν η υπόθεση Novartis δεν είναι συναφές με το νομοσχέδιό σας δεν υπάρχει κάτι άλλο πιο συναφές. Η Novartis είναι ένα σκάνδαλο από τα πιο ακραία για την ανηθικότητά σας. Έγινε μέσα στα Μνημόνια. Με τις παράνομες αυξήσεις στα φάρμακα των καρκινοπαθών. Ένα νομοσχέδιο της Ελλάδας τι καλεί τα διεθνή επιχειρηματικά συμφέροντα να κάνουν; Να επενδύσουν. Πού; Σε μια χώρα που επιτρέπει μίζες την ώρα που της επιβάλλονται ποινές στις ΗΠΑ. Επί της ουσίας αυτό που έγινε χθες είναι απολύτως απαράδεκτο. Επίσης το θέμα για το οποίο έγινε και ερώτηση από εμάς. Γιατί τα κάνετε όλα τόσο δύσκολα κ. Γεωργιάδη; Γιατί δεν δίνετε σήμερα την πράξη αρχειοθέτησης της υπόθεσης που σας έχει ταλαιπωρήσει τόσο; Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει παραβίαση του κανονισμού, αλλά είχαμε παραβίαση του Συντάγματος για την ελευθερία της βούλησης του βουλευτή».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι η Βουλή δεν πρόκειται να γίνει κόλαση ούτε θα υπάρξουν αναφορές με βαριές σκληρές φράσεις του παρελθόντος που «νομίζουμε ότι τάχα αυτές οι φράσεις μπορούν με 1000 τάχα ναι έχουν εφαρμογή στο σήμερα». Προσέθεσε, δε, ότι   το κοινοβούλιο και η χώρα διοικούνται και δεν θα πρέπει η εικόνα της χώρας να παραπέμπει σε μία δήθεν τριτοκοσμική διάσταση. «Το μικρόφωνο χθες έκλεισε με απόφαση του προεδρείου η άμυνα σε αυτή την απόφαση δεν είναι η κατάληψη του Βήματος προβλέπεται άμυνα δημοκρατική και όχι άμυνα τρομοκρατική για να μιμηθώ και εγώ τις εκφράσεις σας. Το πολύ να βραχνιάσετε την κόλαση τη Βουλή δεν θα την κάνετε», επανάλαβε σε έντονο ύφος ο κ. Τασούλας.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Βρούτσης απαντώντας στον Γ. Ραγκούση υπενθύμισε ότι «η ΝΔ ήταν η παράταξη που έβαλε την Δημοκρατία και το Σύνταγμα την χώρα μας». Έκανε λόγο για αποκρουστική εικόνα και ευχήθηκε να μην επαναληφθούν ξανά τέτοιες εικόνες. «Αυτό που έγινε ήταν πρωτόγνωρο και απαράδεκτο. Ακόμα και αν κάποιος συνάδελφός νιώθει ότι αδικείται δεν μπορεί να καταφεύγει σε τέτοιες πρακτικές».

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επιτέθηκε τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και τη Νέα Δημοκρατία κατηγορώντας τα δύο κόμματα ότι στόχο έχουν να πολώσουν τα ακροατήριά τους. Μάλιστα, τους χρέωσε ότι είναι κατώτεροι των περιστάσεων. Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε πως τα δύο κόμματα αρέσκονται σε κακόγουστα σόου.

Οικονόμου: Η ΝΔ έχει πληρώσει βαρύ φόρο αίματος - Δεν θα σας παρακολουθήσουμε

Σφοδρή επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννη Ραγκούση και τα πυρά που εξαπέλυσε προηγουμένως σχετικά με την αφαίρεση του λόγου από τον Παύλο Πολάκη χθες από τον προεδρεύοντα Χαράλαμπο Αθανασίου.

«Αυτό που παρακολουθήσαμε και στην πρόταση δυσπιστίας και όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν η μεθοδική και μεθοδευμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μας γυρίσει πίσω σε ένα παρελθόν ανωμαλίας και ένταση σε ένα παρελθόν διχασμού. Είναι συνειδητή επιλογή να απευθύνουν χαρακτηρισμούς να βάζουν λάσπη στον ανεμιστήρα να καταστροφολογούν. Την κορύφωση αυτής της πρακτικής την παρακολουθήσαμε και σήμερα στην τοποθέτηση του κυρίου Ραγκούση. Σπεύδω να πω ότι προφανώς δεν θα ακολουθήσουμε το ίδιο ύφος ούτε θα πέσουμε στην παγίδα για μια σειρά από λόγους που θα αναλύσω. Ψύχραιμα η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα παραμείνουμε στην δουλειά μας να αντιμετωπίζουμε τις κρίσεις», είπε και συνέχισε:

«Καλέσατε κύριε Ραγκούση τους τρομοκράτες να μας τρομοκρατήσουν. Έτσι το είπατε επικαλούμενος μία φράση που είχε ειπωθεί πριν από 60 χρόνια. Σήμερα κύριε Ραγκούση έγιναν τρεις αντιδημοκρατικές φασιστικές επιθέσεις με γκαζάκια».

«Σήμερα φασίστες εγκληματίες τραμπούκοι έβαλαν γκαζάκια σε έναν δημοσιογράφο και στον πρόεδρο τον ειδικό φρουρών. Η παράταξη αυτή στην οποία με τόσο ευκολία λέτε αυτά που λέτε είναι παράταξη που έχει πληρώσει πολύ βαρύ φόρο αίματος από την τρομοκρατία. Και είναι επικίνδυνο να μην πω τίποτα άλλο να φλερτάρετε με τέτοιου είδους διχαστικές πρακτικές. Η Ελλάδα του 2022 δεν είναι η Ελλάδα που θα γυρίσει στις πλατείες. Η Ελλάδα άλλαξε, εμείς αλλάξαμε, εσείς δεν μπορείτε να αλλάξετε. Επειδή δεν ξέρετε να κάνετε κάτι σ' αυτή την Ελλάδα λασπολόγοι είτε πολώνεται δεν θα σας παρακολουθήσουμε».

Γιάννης ΡαγκούσηςΧαράλαμπος ΑθανασίουΒουλήειδήσεις τώραΚωνσταντίνος ΤασούλαςΠαύλος Πολάκης