Πολιτική|15.02.2022 15:47

Βουλή: Κόντρα Μητσοτάκη - Τσίπρα για Rafale, εθνική Άμυνα και… ακρίβεια

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στα ύψη ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να «κονταροχτυπιούνται» με αφορμή τη σύμβαση για την απόκτηση επιπλέον έξι Rafale, καθώς επίσης και την απόκτηση των Γαλλικών φρεγατών και των συνοδών πυρομαχικών.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι για τη Νέα Δημοκρατία η άμυνα της χώρας αποτελεί αυτοσκοπό, ο Αλ. Τσίπρας διαφώνησε για την αγορά επιπλέον έξι αεροσκαφών Rafale με κόστος 1 δις ευρώ (συμφώνησε για την αγορά των πλοίων και των πυρομαχικών).

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα για την ανάσχεση της ακρίβειας θα είναι στοχευμένα και σίγουρα δε θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, με τον Αλ. Τσίπρα να αναρωτιέται πως γίνεται να πληρώνει ο Ελληνικός λαός 7 δις σε εξοπλιστικά και να μην υπάρχει επιπλέον στήριξη στην ελληνική κοινωνία! 

Πιο αναλυτικά, Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την προμήθεια εξοπλισμών, όπως τα Rafale και τις Belharra, έκανε λόγο για «αμυντική επιλογή με πολιτικό περιεχόμενο, όπως και μια πολιτική απόφαση με διεθνή προσανατολισμό». Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε πως με «το τελευταίο καύχημα της ευρωπαϊκής ναυπηγικής η επιφάνεια και ο βυθός της χώρας μας προστατεύονται απόλυτα». «Οι νέες φρεγάτες θα είναι έτοιμες να υποδεχθούν δίπλα τους τέσσερα νέα πλοία μικρότερης επιφάνειας», είπε ο κ. Μητσοτάκης, λέγοντας πως για αυτό θα ληφθούν αποφάσεις το καλοκαίρι.

Υπογράμμισε πως σε εξέλιξη βρίσκεται και πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.  Έκανε δε λόγο για εξαιρετικά ευνοϊκές τιμές αγοράς, «πολύ χαμηλότερες από τις πραγματικές», αναφερόμενος στις φρεγάτες, ενώ προχώρησε σε ανάλυση των λεπτομερειών για τη σύμβαση προμήθειας των φρεγατών. Οι ίδιες αρχές διατρέχουν και τις προβλέψεις του νομοσχεδίου και για τα Rafal που θα μπορούν να συνθέτουν αυτόνομη μοίρα με την προσθήκη 6 μαχητικών στην Πολεμική Αεροπορία, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε: «Στο Αιγαίο θα περιπολούν τα πιο εξελιγμένα Rafale, αντίστοιχα με αυτά που εξοπλίζεται η γαλλική Πολεμική Αεροπορία». Υπογράμμισε πως τα μαχητικά αυτά δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα της χώρας μας έναντι όποιου επιβουλεύεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

«Για αυτή την παράταξη, η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός»

«Ψηφίζετε ναι στις φρεγάτες και στα οπλικά συστήματα, αλλά λέτε όχι στα αεροσκάφη. Και τα βάζετε σε ένα μίξερ και λέτε παρών», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Σας ρωτώ αν αυτό σήμερα είναι υπεύθυνη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίσατε την συμμαχία με τη Γαλλία καταλαβαίνω ότι ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε και την συμφωνία με την Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Καταψηφίσατε τις αμυντικές δαπάνες, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με Ιταλία και Αίγυπτο, καταψηφίσατε όλα όσα χαιρέτησαν οι Έλληνες».

Ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ διευκρινίσεις για τη δήλωση του Γιώργου Τσίπρα ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός», τονίζοντας: «Επιμένετε: Η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός; Για αυτή την παράταση η άμυνα της χώρας είναι ο υπέρτατος αυτοσκοπός».

Σκληρά μηνύματα στην Τουρκία

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα και προς την Τουρκία, με φόντο τις προκλητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της γειτονικής χώρας περί αποστρατικοποίησης των νησιών. «Η πόρτα μας παραμένει κλειστή σε κάθε απειλή, αλλά το παράθυρό μας παραμένει ανοιχτό σε διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Άγκυρα διαστρέφει την αλήθεια με το αμόκ στα ελληνικά νησιά. Κάποιοι αποφάσισαν να παραχαράξουν την ιστορία το διεθνές δίκαιο και τη γεωγραφία, γι’ αυτό πήραν άμεση απάντηση από όλους και να στραφούν σοφότεροι  στα εσωτερικά τους θέματα», είπε.

«Δε θα επιστρέψουμε στα ελλείμματα»

Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε πως δε θα έρθουν οριζόντια μέτρα στήριξης, με φόντο την ακρίβεια και τις αυξήσεις τιμών, απαριθμώντας τις ενέργειες της κυβέρνησής του, για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως είπε:

  • Θα συνεχιστεί η επιδότηση σε λογαριασμούς ιδιωτών αγροτών και επιχειρήσεων
  • Θα ανακοινωθεί νέα αύξηση κατώτατου μισθού πολύ υψηλότερη της πρώτης
  • Τα βάρη από τους φόρους θα εξακολουθήσουν να μειώνονται, με προτεραιότητα την ανακούφιση των πιο ευάλωτων νοικοκυριών όπως πράξαμε με την μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σκληρή απάντηση Τσίπρα 

Απαντώντας ο Αλ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη πως «αφήνει απροστάτευτη την κοινωνία».«Επιμένετε σε μία πολιτική που αφήνει απροστάτευτη την ελληνική κοινωνία επικαλούμενος το ότι δεν θα πάμε στα ελλείμματα και στην πολιτική της διεθνούς αναξιοπιστίας. Και σας ακούει αυτά να τα λέτε σήμερα που έχει σκαρφαλώσει στο 6,2% ο πληθωρισμός και ο Έλληνας πολίτης δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του», υπογράμμισε.

«Λέτε ότι δεν θέλετε να γυρίσουμε στα ελλείμματα και ψηφίζετε 7 δισεκατομμύρια ευρώ εξοπλισμούς. Και χωρίς ούτε ένα ευρώ να μένει στην αμυντική βιομηχανία», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.  Επιτέθηκε, δε, προς τον κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον ότι οικειοποιείται την αγορά εξοπλισμών που γίνεται με χρήματα του ελληνικού λαού. «Φτιάχνετε κομματικό σποτάκι όπου αντί για το εθνόσημο βάζετε στα φτερά των αεροσκαφών το δικό σας έμβλημα. Λες και πληρώθηκαν από το δικό σας ταμείο», είπε. 

απάντησε στον λόγο που ο ΣΥΡΙΖΑ λέει «όχι» στα έξι επιπλέον αεροσκάφη τύπου Rafale. «Δεν κατανοούμε την σκοπιμότητα επιπλέον έξι αεροσκαφών με κόστος ένα δισ.ευρώ για τον Έλληνα φορολογούμενο. Όπως δεν κατανοούμε αυτή την επιμονή σας σε μία σκανδαλώδη σύμβαση για το κέντρο αεροπορικής εκπαίδευσης στην Καλαμάτα που θα υπερβεί τα δύο δις ευρώ», τόνισε και παράλληλα ξεκαθάρισε ότι «με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού, δεν μπορούμε να παίζουμε».

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε, πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παραγνωρίζει την ανάγκη  της αμυντικής μας θωράκισης της χώρας, όπως και  την σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας των ενόπλων δυνάμεων. «Αλλά 3 δισ. επιπλέον είναι 3 δισ. επιπλέον, 1,5% του ΑΕΠ», συμπλήρωσε. 

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών»

Αναφερόμενος στις διαφορετικές προσεγγίσεις επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστήριξε τα εξής:

«Για εμάς οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών τους οποίους ανήκουμε. Για εσάς και την παράταξη σας ενδεχομένως η ιστορία να διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία εξασφαλίζει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας. Για εμάς η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υποθηκεύει το μέλλον της Ελλάδας. Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία, ο πολιτισμός μας επιβάλλει να χρησιμοποιεί το διεθνές δίκιο όχι μόνο για τα κυριαρχικά της δικαιώματα αλλά και για να επιδιώκει την ειρηνική λύση των διαφορών  της με τους γείτονες».

«Με δυο λόγια θα το πω: για εμάς η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς η εξωτερική πολιτική αντικατοπτρίζεται στην επ’ αόριστων παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικανούς. Δίνετε γη και ύδωρ ώστε να φεύγουν ξένα αεροσκάφη σε πολεμικές αντιπαραθέσεις. Για εμάς τα Rafale και τα F16 θα πρέπει να επιχειρούν πάνω από το χώρο της Βόρειας Μακεδονίας, αυτή είναι η διαφορά μας».

«Να φύγετε» 

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος τα λόγια του Ελ. Βενιζέλου κάλεσε το Κ. Μητσοτάκη να… αποχωρήσει. «Με υποχρεώνεται να επαναλάβω τα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου: ο πολιτικός πρέπει να έχει το χάρισμα να βλέπει πρωτύτερα από ότι βλέπουν οι άλλοι, καθώς αν δεν έχει το χάρισμα αυτό δεν είναι δυνατόν να μην οδηγήσει την πατρίδα του σε συμφορά και στην καταστροφή. Δυστυχώς αποδεικνύεται κύριε Μητσοτάκη ότι δεν έχετε αυτό το χάρισμα και το μόνο που πετύχατε είναι να μετατραπείτε  από ένας τεχνοκράτης σε ένα διαχειριστή της συμφοράς. Όσο γρηγορότερα φύγετε τόσο καλύτερα για τον ελληνικό λαό.»

Έντονη κόντρα και στις δευτερολογίες

Σε έντονη κόντρα  ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκαν και οι δευτερολογίες των πολιτικών αρχηγών. «Θα ήθελα καταρχάς επειδή κάνατε αναφορές στην συσχέτιση μεταξύ του εθνικού και του αληθές να αποκαταστήσουμε την αλήθεια ως προς τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Στους 30 μήνες που η Ν.Δ. έχει την τιμή να κυβερνάει τον τόπο δεν ψηφίσατε τη συμφωνία μερικής οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Αίγυπτο, είπατε παρών, καταψηφίσατε την στρατηγική συνεργασία με τη Γαλλία. Καταψηφίσατε σπάζοντας όλες τις πρακτικές τις κοινοβουλευτικές στο τελευταίο προϋπολογισμό τις αμυντικές δαπάνες της χώρας. Δεν υπερψηφίζεται -ψηφίζεται παρόν τις σημερινές συμφωνίες επικαλούμενος την διαφωνία με την αποκτούμε την πρόσφατη αγορά τον έξι αεροσκαφών.

Απ' ότι καταλαβαίνω θα καταψηφίσετε και την επικείμενη συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», είπε ο κ. Μητσοτάκης χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια «εθνική παραφωνία σε μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή για τη χώρα». 

Ο Κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι όταν η ΝΔ ήρθε στην κυβέρνηση όταν η Τουρκία είχε βάλει μια παραγγελία για 100 F 35. «Αυτή η παραγγελία δεν υφίσταται πια  διότι το Κογκρέσο έβαλε βέτο στην πώληση αυτού του αεροσκάφους. «Και επιλέγει την Ελλάδα ως το στρατηγικό αξιόπιστο εταίρο στην ανατολική Μεσόγειο. Όλα αυτά έγιναν νομίζετε τυχαία», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας σκωπτικά ότι σε λίγο θα ακούγαμε το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» από τα χείλη του Αλέξη Τσίπρα.

Μιλώντας για την γενικότερη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το νομοσχέδιο ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας μάλλον έχει να ισορροπήσει «μεταξύ των εσωτερικών, των  κατάλοιπων της αριστεράς όταν πρόκειται για εξοπλιστικά προγράμματα και καταλήγετε σ' αυτή την επαμφοτερίζουσα στάση». « Το παρόν είναι απών», επανέλαβε.

Αναφερόμενος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης κάλεσε τον κ. Τσίπρα να απαντήσει εάν θεωρεί ότι η παρουσία εκεί των ΗΠΑ είναι ωφέλιμη ή όχι για τα εθνικά συμφέροντα. Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα έχει ταλαιπωρηθεί από την εκμετάλλευση της εξωτερικής πολιτικής για εσωτερικές υποθέσεις. «Και ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε εκλεγεί το 1981 με κεντρικό σύνθημα έξω οι βάσεις του θανάτου και ήρθε το 83 και υπέγραψε μια πενταετή επέκταση των συμφωνιών λέγοντας ότι βάσεις μένουν μέχρι να φύγουν», υπενθύμισε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ως ιστοριοδίφης της κομμουνιστικής παράταξης και μίλησε για εκνευρισμό εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. «Κατανοώ τον εκνευρισμό σας και ο εκνευρισμός έχει να κάνει με το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα πρέπει να βρίσκεστε ακόμα κι εσείς αντιμέτωπος με το κύμα της οργής της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε.

Σε ότι αφορά την στάση της Κουμουνδούρου σχετικά με τα νομοσχέδια ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίζει μόνο σ΄αυτά που συμφωνεί. «Ό, τι θεωρούμε θετικό το υπερψηφίσουμε, ό, τι θεωρούμε προβληματικό, ακανθώδες, όπου υπάρχουν ενδείξεις για διαφάνεια για σκανδαλώδες υπερτιμολογήσεις για συμβάσεις που δεν έχουν έρθει ακόμα στη Βουλή δεν θα το υπερψηφίζουμε. Αυτή η στάση μας είναι στάση έντιμη, είναι στάση αρχών είναι στάση ευθύνης.Δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή ούτε για 1 € στον κύριο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του».

Αναφερόμενος στα έξι επιπλέον Rafale τόνισε ότι ενώ θα κοστίσουν 1 δις. «Έχετε το θράσος να μας λετε δεν θα πάμε στην εποχή των ελλειμμάτων και στην διεθνή ανυπολυψία», είπε. «Ποιος μας οδήγησε εκεί;  Ποιος άφησε τη χώρα με έλλειμα πάνω από 100%. Ποια εξοπλιστική κούρσα οδήγησε σε αυτή την κρίση δημοσιονομικού έξω εκτροχιασμού;», αναρωτήθηκε με νόημα.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στις αναφορές Μητσοτάκη στην Τουρκία τόνισε ότι ενώ έκανε τον «μάγκα» στους μετανάστες στον Έβρο, τα πολεμικά πλοία «πήγαιναν πέρα δώθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη τότε λέγατε ότι το παίρνει ο άνεμος και  ότι δεν παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».  Επανερχόμενος ο κ. Μητσοτάκης αντίτεινε στον Αλέξη Τσίπρα ότι μας «κατηγορείτε πως άλλα λέγαμε προεκλογικά κι άλλα κάναμε μετεκλογικά». «Εσείς που θα σκίζατέ τα μνημόνια με ένα νόμο και μένα άρθρο που ταξατε ότι μπορούσατε να φανταστείτε. Κάνατε διεθνώς γνωστή την έννοια της κωλοτούμπας και κατηγορείτε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία όταν υλοποιούμε πλήρως το προεκλογικό μας πρόγραμμα σε όλους τους τομείς», προσέθεσε.

Τέλος, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι ταυτίζεται με τον Κ. Βελόπουλο κάτι που όπως είπε δεν του κάνει εντύπωση, καθώς κυβέρνησε με τον Πάνο Καμμένο. 

ΒουλήΤουρκίαΣΥΡΙΖΑακρίβειαΕθνική ΑμυναΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΝέα ΔημοκρατίαRafaleΑλέξης Τσίπρας