Πολιτική|11.03.2022 07:05

Τρεις «άγνωστοι Χ» στην οικονομική εξίσωση της κυβέρνησης- Ζητείται αντίδοτο στο κύμα των ανατιμήσεων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Θολό» είναι το τοπίο στην οικονομία, καθώς δεν έχει τέλος το ράλι των ανατιμήσεων που δεν περιορίζεται στην ενέργεια αλλά επεκτείνεται και σε μία σειρά βασικών αγαθών.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7.2% τον Φεβρουάριο και ήδη έχουν αρχίσει απαισιόδοξες εκτιμήσεις για την πορεία το Μάρτιο, ενώ αναθεωρούνται και οι προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομική ασφυξία που απειλεί τα νοικοκυριά οδηγεί την κυβέρνηση σε πρόσθετα μέτρα στήριξης, ωστόσο πρόκειται για ένα ρευστό σκηνικό που δεν αφήνει περιθώρια για μακρόπνοες προβλέψεις.

Δεδομένο είναι πως τα μαύρα σύννεφα πυκνώνουν και υπάρχουν μία σειρά από αστάθμητους παράγοντες, που απειλούν τον κυβερνητικό σχεδιασμό. Σε αυτή τη χρονική στιγμή στο οικονομικό επιτελείο επεξεργάζονται εναλλακτικά σενάρια, ωστόσο τρεις παράγοντες μπορούν να ανατρέψουν όλα τα σχέδια. Οι «άγνωστοι Χ» στην οικονομική εξίσωση της κυβέρνησης είναι :

  1. Η διάρκεια του πολέμου. Δεν μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις για το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα εντός συνόρων να μην εύκολο να υπολογιστεί το εύρος και η διάρκεια των μέτρων στήριξης.
  2. Η ευρύτερη κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η «απάντηση» των ευρωπαϊκών αγορών μπορεί να είναι απρόβλεπτη, ενώ δεδομένο είναι πως οι όποιοι κλυδωνισμοί επηρεάζουν άμεσα και την Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες όταν έγινε γνωστό πως δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τις συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας - Ουκρανίας στην Αττάλεια διεύρυναν τις απώλειες τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, γεγονός που δείχνει ποσό ευμετάβλητο είναι το οικονομικό τοπίο.
  3. Ο τρόπος αντίδρασης επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο κύμα ανατιμήσεων. Ανησυχία υπάρχει μήπως το ντόμινο αυξήσεων οδηγήσει σε νέα λουκέτα, ενώ δεν μπορεί ακόμα να υπολογιστεί ο αντίκτυπος στα έσοδα. Ένα συνεχιζόμενο ράλι αυξήσεων μπορεί να οδηγήσει και σε μία άτυπη «στάση πληρωμών» από νοικοκυριά που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους

Σημειώνεται πως το Φεβρουάριο ο πληθωρισμός- και ενώ δεν είχε αποτυπωθεί πλήρως ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία - κατέγραψε ρεκόρ 25ετιας Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, καταγράφεται αύξηση 78,5% στο φυσικό αέριο, 71% στον ηλεκτρισμό, 41,5% στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές και σε βασικά προϊόντα, όπως τα λαχανικά και το κρέας.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό στην κυβέρνηση καλούνται να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν φαινόμενα αισχροκέρδειας. O υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης αναγνώρισε ότι είναι δύσκολη η οικονομική κατάσταση και προανήγγειλε εντατικούς ελέγχους στην αγορά.

Τα «ναι» και τα «ίσως» της κυβέρνησης

«Ναι» σε παράταση των μέτρων στήριξης στην ενέργεια για όσο διάστημα χρειαστεί και «ναι» στην επιταγή ακρίβειας για τη στήριξη των ευάλωτων λέει η κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα εκκρεμούν και οι αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό , με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να μιλά για «γενναία» και «ρεαλιστική» αύξηση.

Στην κυβέρνηση ποντάρουν ιδιαίτερα στις κινήσεις, που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι χαρακτηριστικό πως προσερχόμενος χθες στη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου».

Την ίδια στιγμή στο οικονομικό επιτελείο αναζητείται κάποιος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι αυξήσεις στα καύσιμα, ωστόσο πρόκειται για ένα … σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Όσον αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες πως η φορολογία αυτή καλύπτει ένα μεγάλο τμήμα των δημοσίων εσόδων από τα οποία χρηματοδοτούνται κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, στην υγεία, την παιδεία, την ασφάλεια. Επομένως η εξεύρεση λύσης όσον αφορά στις τιμές των καυσίμων αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.

πετρέλαιοπληθωρισμόςνοικοκυριάενέργειαακρίβειαανατιμήσειςεπιχειρήσεις