Πολιτική|21.03.2022 23:16

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαραθώνιος διπλωματικών συνομιλιών για την επίλυση της σύρραξης την ώρα που μαίνονται οι μάχες - Μπορέλ: Πολιτική συμφωνία για αποστολή επιπλέον βοήθειας σε όπλα

Newsroom

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να κλιμακώνεται από τις 24 Φεβρουαρίου και τον τραγικό κατάλογο των νεκρών να μεγαλώνει αδιάκοπα η Δύση προχωρά σε συνομιλίες και πρωτοβουλίες με στόχο την επίλυση της σύρραξης μετά και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις. 

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ ενώ Ντράγκι, Μπάιντεν, Μακρόν, Σολτς και Τζόνσον συνομίλησαν καταλήγοντας σε συμφωνία για κοινή αντιμετώπιση. Όλα αυτά την ώρα που οι σχέσεις Ουάσιγκτον και Μόσχας βρίσκονται στο ναδίρ μετά και την κλήση του αμερικανού πρεσβευτή ενώπιων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατά την οποία ενημερώθηκε ότι οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας βρίσκονται «στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Την ίδια ώρα και ενώ οι μάχες σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο, Μικολάιφ και Οδησσό μαίνονται, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Μόσχα θα πρέπει πρώτα να τεθεί σε δημοψήφισμα προς τον ουκρανικό λαό.

Μπορέλ: Πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί την ανάγκη για ταχεία αντίδραση από τη Δύση, οι υπουργοί εξωτερικών και άμυνας της οποίας συμφώνησαν σε μία στρατηγική ασφάλειας που αποσκοπεί στην ενίσχυση της στρατιωτικής ισχύος του μπλοκ από τη στιγμή που ο πόλεμος έχει επιστρέψει στην Ευρώπη.

«Οι απειλές αυξάνονται και το κόστος της αδράνειας είναι ξεκάθαρο» ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτηρίζοντας το έγγραφο που καθορίζει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας που πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030 ως «οδηγό δράσης».

Όσον αφορά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπορέλ δήλωσε ότι «η ΕΕ είναι έτοιμη να λάβει και άλλες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους», ωστόσο εκτίμησε ότι δεν θα υιοθετηθούν επισήμως εντός της εβδομάδας, παρά μόνο θα δοθούν «κατευθύνσεις» από τους ευρωπαίους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής.

Τέλος, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι στο Συμβούλιο της ΕΕ υπήρξε πολιτική συμφωνία για επιπλέον βοήθεια σε όπλα προς την Ουκρανία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Ζελένσκι: Σε δημοψήφισμα οποιοσδήποτε συμβιβασμός

Νέα τροπή στις διαπραγματεύσεις Κιέβου - Μόσχας δίνει η δήλωση που έκανε τη Δευτέρα ο πρόεδρος  Βολοντίμιρ Ζελένσκι, καθώς σύμφωνα με τα όσα προανήγγειλε οποιοσδήποτε συμβιβασμός με τη Mόσχα θα πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα.

Όπως μετέδωσε το Sky News, τα σχόλια του Ζελένσκι, κατά τη συνέντευξή του στον ουκρανικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα Suspilne μπορεί να υποδεικνύουν ότι, οι αξιωματούχοι της χώρας ενδεχομένως εξετάζουν τις πρακτικές λεπτομέρειες σε διάφορα σενάρια ειρηνευτικών διακανονισμών.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειωθεί ότι μεταξύ των ηγετών των δυτικών χωρών, επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με τις προθέσεις πίσω από τη συμμετοχή της Ρωσίας σε ειρηνευτικές συνομιλίες.

Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Μπάιντεν με τέσσερις Ευρωπαίους ηγέτες για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών συζήτησαν σήμερα τις «βάναυσες τακτικές» της Ρωσίας στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και των επιθέσεων εναντίον αμάχων, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι πέντε ηγέτες συζήτησαν επίσης το θέμα της στήριξης της Ουκρανίας στον τομέα της ασφάλειας και σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

Ο Μπάιντεν συνομίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας για να συντονίσουν την απάντησή τους στη ρωσική εισβολή. Στα τέλη της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, για να συμμετάσχει στις συνόδους του ΝΑΤΟ, της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Την Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρίσκεται στην Πολωνία, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, σκοπεύει να ρωτήσει τον Πολωνό ομόλογό του, τον Αντρέι Ντούντα, τι άλλο μπορούν να κάνουν οι ΗΠΑ για να στηρίξουν τις προσπάθειες της Πολωνίας σε ανθρωπιστικό επίπεδο.

«Οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι είχε σήμερα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ενόψει της διάσκεψης του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη και της συμμετοχής του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε ανακοινωθέν της ιταλικής κυβέρνησης, «οι ηγέτες υπογράμμισαν και πάλι την σημασία των κοινών προθέσεων και δράσεων που αναπτύχθηκαν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του».

«Με αναφορά στη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι ηγέτες δεσμεύθηκαν να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους της Ουκρανίας, οι οποίοι αφήνουν πίσω τους τον πόλεμο ή δεν μπορούν να βγουν από την χώρα τους» υπογραμμίζει, τέλος, η κυβέρνηση Ντράγκι.

Το Πεντάγωνο θα συμβάλει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για ρωσικά «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε σήμερα τον ρωσικό στρατό για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία και είπε ότι θα βοηθήσει στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά. Υποστήριξε παράλληλα ότι το Κρεμλίνο εξαπολύει αδιακρίτως επιθέσεις στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί σε αυτήν τη σύγκρουση.

«Βλέπουμε ξεκάθαρες αποδείξεις ότι οι ρωσικές δυνάμεις διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και βοηθάμε στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για αυτά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι σε συνέντευξη Τύπου.

«Θα συμβάλουμε στην ερευνητική διαδικασία. Όσον αφορά στο τι θα προκύψει, δεν είναι κάτι που μπορεί να κρίνει η ηγεσία του Πενταγώνου», συμπλήρωσε ο Κίρμπι.

«Στα πρόθυρα διάλυσης οι διμερείς σχέσεις» - Τι διαμήνυσε στον αμερικανό πρεσβευτή το ΥΠΕΞ της Ρωσίας

Οι τεταμένες σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας παίρνουν νέα τρομακτική τροπή για τα παγκόσμια γεωπολιτικά δεδομένα, μετά την κλήση της Μόσχας στον αμερικανό πρεσβευτή για να του μεταφέρει το μήνυμα ότι οι σχέσεις των δύο κρατών είναι στα πρόθυρα διάλυσης. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επικαλέστηκε «απαράδεκτα» σχόλια του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρεσβευτής δήλωσε ότι τα σχόλια ήταν «απαράδεκτα και απρεπή για τόσο υψηλό διπλωματικό επίπεδο, θέτοντας τις σχέσεις ΗΠΑ - Ρωσίας στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Μπάιντεν προχώρησε ένα βήμα παραπέρα στη ρητορική του και αποκάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του «εγκληματία πολέμου» κάτι το οποίο το Κρεμλίνο δεν είδε με καλό μάτι, χαρακτηρίζοντάς τα ως «απαράδεκτη και ασυγχώρητη ρητορική».

Ρωσικά πυρά εναντίον διαδηλωτών στη Χερσώνα

Δυνάμεις του ρωσικού στρατού άνοιξαν τη Δευτέρα πυρ εναντίον ειρηνικής διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας.

Ο δημοσιογράφος Max Seddon από τους Financial Times έγραψε στο Twitter: "Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ εναντίον ειρηνικού πλήθους στη Χερσώνα, όπου διεξάγονται τακτικές διαδηλώσεις από τότε που την κατέλαβαν. Φαίνεται επίσης ότι χρησιμοποίησαν χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Υπάρχουν αναφορές (και βίντεο) για τραυματίες πολίτες".

Και ο Yaroslav Trofimov της Wall Street Journal ανέβασε στο Twitter βίντεο στο οποίο εμφανίζονται τραυματισμένοι από τους από τους πυροβολισμούς.

Επίθεση σε ψυχιατρική κλινική στο Μικολάιφ

Την ώρα που στην Οδησσό της Ουκρανίας καταγραφόταν η πρώτη επίθεση - και μάλιστα διά θαλάσσης - σύμφωνα με την Ουκρανική πλευρά λάμβανε χώρα και μία επίθεση σε βάρος ψυχιατρικής κλινικής στο Μικολάιφ.

Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του Open στην Οδησσό, Γεωργία Λαγού, στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων μπήκε η κλινική που βρίσκεται στο Μικολάιφ ωστόσο από την επίθεση δεν καταγράφηκαν θύματα.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές και τοπικά μέσα δεν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα καθώς λόγω του συναγερμού οι τρόφιμοι μεταφέρθηκαν άμεσα στο καταφύγιο.

Σημειώνεται πως στη Μαύρη Θάλασσα υπάρχει μέρος του ρωσικού στόλου και συγκεκριμένα, αποβατικά, πυραυλάκατοι, καταδρομικά και φρεγάτες.

ΗΠΑΡωσίαειδήσεις τώραΕμανουέλ ΜακρόνΜπόρις ΤζόνσονΒολοντιμίρ ΖελένσκιΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαΌλαφ ΣολτςΜάριο ΝτράγκιΤζο ΜπάιντενΚρεμλίνο