Πολιτική|22.03.2022 12:59

Πόλεμος Ουκρανία: Στη Μαριούπολη πάει ο Δένδιας – Θα ηγηθεί αποστολής με ανθρωπιστική βοήθεια

Newsroom

Στην πολιορκημένη από ρωσικά στρατεύματα Μαριούπολη προτίθεται να ταξιδέψει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου θα ηγηθεί αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως επεσήμανε κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη, ο οποίος έφτασε στη χώρα μας έπειτα από ένα δύσκολο ταξίδι πολλών ημερών, «ζητώ με αποστολή επίσημης νότας στην ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και στην ρωσική πλευρά με άλλη νότα να μην παρακωλύσει, την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Μαριούπολη. Την βοήθεια αυτή προτίθεμαι να συνοδέψω αυτοπροσώπως σε συντονισμό με τον πρόεδρο της διεθνούς επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με τον οποίο βρισκόμαστε ήδη σε επαφή».

«Άλλωστε την ανάγκη να προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός τόνισα με την χθεσινή μου παρέμβαση στο συμβούλιο υπουργών της ΕΕ στις Βρυξέλλες και στην κατ’ ιδίαν συνάντησή μου με τον κύριο Μπορέλ τον ύπατο εκπρόσωπο από τον οποίο ζήτησα να κάνει και έκανε δημόσιες δηλώσεις για την Μαριούπολη», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Όπως σαφώς είπε ο πρωθυπουργός ο κύριος Μητσοτάκης η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι παρούσα στην περιοχή σε μία περιοχή όπου το ελληνικό στοιχείο έχει εγκατασταθεί εδώ κι αιώνες», είπε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Πρώτο μας βήμα όταν τα πράγματα επανέλθουν στην ομαλότητα, θα είναι η ανοικοδόμηση του μαιευτηρίου της Μαριούπολης και από κει και πέρα ο συντονισμός μας με την ευρωπαϊκή ένωση για να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να επανέλθει η πόλη στην πρότερη κατάστασή της και να διευκολυνθεί η ομογένεια μας να επανέλθει στην ομαλότητα μετά από την τραγωδία».

Κατά τα άλλα, ο υπουργός Εξωτερικών προτείνει την παρασημοφόρηση του Έλληνα προξένου στη ΜαριούποληΜανώλη Ανδρουλάκη, ενώ ζητεί να λάβουν την ίδια τιμή και ο πρόξενος στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης και ο πρέσβης Φραγκίσκος Κωστελένος.

Μαριούποληειδήσεις τώραΡωσίαΝίκος ΔένδιαςπόλεμοςΟυκρανία