Πολιτική|29.03.2022 20:14

Μητσοτάκης: Στη φαρέτρα μας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, αλλά με μεγάλο δημοσιονομικό κόστος

Αλέξανδρος Διαμάντης

«Παράθυρο» για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μολονότι τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση είχε βάλει στον… πάγο μια τέτοια πρόταση.

«Η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι πάντα ένα μέτρο στη φαρέτρα μας», είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για ένα μέτρο με μεγάλο δημοσιονομικό αντίκτυπο. Την ίδια ώρα, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν προχώρησε στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα. «Δε μειώσαμε οριζόντια φορολογικούς συντελεστές στα καύσιμα γιατί προτιμούμε τα μέτρα να είναι στοχευμένα. Προτιμώ τις δυνατότητές μου να τις κατευθύνω σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», σημείωσε μιλώντας στο συνέδριο του Οικονομικού Ταχυδρόμου. 

Μιλώντας για τα θέματα της ενέργειας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει επιμείνει σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς όπως είπε «το ”εξοικονομώ” τρέχει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Μειώνει τον τελικό λογαριασμό στο νοικοκυριό, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δημιουργεί πολλές θέσεις απασχόλησης, στηρίζει εγχώρια βιομηχανία, μπορεί να έχει μόνο όφελος για την οικονομία». Επανέλαβε, δε, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση της παραγωγής στο ηλιέλαιο. «Η χώρα καλλιεργεί 800.000 στρέμματα από ενεργειακά φυτά τα οποία παράγουν ηλιέλαιο, τα οποία κατευθύνονται σχεδόν αποκλειστικά στο να προσμιχθούν με καύσιμα.Μπορούμε να στρέψουμε ένα κομμάτι αυτής της παραγωγής», υπογράμμισε ενώ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει καμία έλλειψη στην αγορά ούτε για σιτάρι, ούτε για αραβόσιτο.

Δε θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή

Παράλληλα, ειδική αναφορά έκανε στο νέο σύμφωνο σταθερότητας για το οποίο έχει ήδη ανοίξει η συζήτηση στην Ευρώπη. « Είναι ξεκάθαρες οι θέσεις των χωρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν η Ευρώπη θέλει να κάνει τις μεγάλες επενδύσεις στην πράσινη μετάβαση και στην άμυνά της, από κάπου θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν» είπε και προσέθεσε ότι το Σύμφωνο θα αλλάξει και θα ξεφύγουμε από τους ασφυκτικούς κανόνες του Μάαστριχτ.

Σε ότι αφορά την πορεία της οικονομίας εξήγησε ότι οι στόχοι του πρωτογενούς ελλείμματος θα αναθεωρηθούν λίγο προς τα πάνω, και συμπληρωματικός προϋπολογισμός θα χρειαστεί να κατατεθεί. «Δε θα θέσουμε σε κίνδυνο την αναπτυξιακή δυναμική και την κοινωνική συνοχή. Δεν είμαστε κολλημένοι σε στόχους. Έχουμε ευελιξία. Ποιος θα το περίμενε ότι μια κεντροδεξιά κυβέρνηση θα προΐσταται της μεγαλύτερης δημοσιονομικής επέκτασης που έγινε τα τελευταία 50 χρόνια για τον covid. Τα επενδύσαμε με τον σωστό τρόπο. Κρατήσαμε εφεδρείες. Και τώρα κρατάμε εφεδρείες και αυτή είναι η υπεύθυνη, η συνετή στάση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Στόχος μας η σταθερότητα» - Τι είπε για τον εκλογικό νόμο

Ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Αλλάξαμε τον εκλογικό νόμο γιατί πιστεύουμε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε ακυβερνησία και εκτιμώ ότι αυτό θα αποδειχθεί μέσα από την κάλπη. Έχουμε εκλογικό νόμο με ενισχυμένη αναλογική, με μπόνους και ξεκάθαρο πήχη αυτοδυναμίας. Αυτό τον στόχο θα διεκδικήσουμε. Μακάρι να μην έπρεπε να περάσουμε αυτή την περιπέτεια. Και σίγουρα αυτό δημιουργεί μια μικρή αστάθεια 2-2,5 μηνών. Γι' αυτό είναι υπεύθυνη η προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία άλλαξε τον εκλογικό νόμο».

Για να συνεχίσει: «Στόχος είναι η σταθερότητα. Όχι, επί τούτου η αυτοδυναμία. Στόχος να παίρνουμε αποφάσεις γρήγορα και να αντιμετωπίζουμε κρίσεις, διότι οι κρίσεις θα είναι μια πραγματικότητα που θα είναι μαζί μας. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, όχι με δική μας υπαιτιότητα, είναι προϊόν μιας μεγάλης πόλωσης και διχαστικών γραμμών που έχουν χαραχτεί με έναν λόγο τοξικό, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από την εποχή που διεκδικούσε να έρθει να κυβερνήσει τον τόπο, το 2014, το 2015. Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλον τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση».

μείωση ΦΠΑειδήσεις τώραΦΠΑΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕΦΚκαύσιματρόφιμα