Πολιτική|07.04.2022 14:00

Ο «μαχητής του Αζόφ» επισκίασε τον Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή - Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Newsroom

Στο κόκκινο ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο καθώς η παρουσία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή των Ελλήνων και η συμμετοχή στην παρέμβασή του μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ από τη μία προκάλεσε την αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης και την ίδια ώρα εκθέτει τη χώρα παγκοσμίως. 

Οι ανακοινώσεις εναντίον της κυβέρνησης και του προέδρου της Ουκρανίας για την επιλογή αυτή έρχονται τόσο από τα κόμματα που ήταν παρόντα στη Βουλή αλλά και από τις κοινοβουλευτικές ομάδες που είχαν επιλέξει να απουσιάσουν την ώρα που τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στις δικές τους δηλώσεις επέλεξαν να μην σχολιάσουν το γεγονός. 

Αμέσως μετά τη λήξη της ομιλίας του προέδρου άμεση ήταν η αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης η οποία καταγγέλλει την παρουσία εκφραστών της νεοναζιστικής ιδεολογίας και πρακτικής στη Βουλή των Ελλήνων. Την ίδια ώρα, κύκλοι του προέδρου της Βουλής απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπόλιτευσης σημείωναν ότι ο κ. Τασούλας ενημερώθηκε μόλις 10 λεπτά από την ομιλία Ζελένσκι για την παρέμβαση και δύο στρατιωτών.

Παράλληλα, με δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ομιλία  στέλνει το μήνυμά του ενάντια στον πόλεμο αναφέροντας ότι «απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος», χωρίς ωστόσο να κάνει κάποια αναφορά για την παρουσία μέλους του τάγματος Αζόφ στη Βουλή. 

Υπενθυμίζεται, ότι κατόπιν της αρχικής τοποθέτησής του ο ουκρανός πρόεδρος κάλεσε να μιλήσουν επίσης δύο μαχητές, όπως χαρακτήρισε, με το ελληνικό Κοινοβούλιο να παρακολουθεί τελικώς τον Μιχαήλ, όπως δήλωσε ότι λέγεται, να αναφέρει ότι «απευθύνομαι σε εσάς σαν ελληνικής καταγωγής. Ο παππούς μου πολέμησε στον πόλεμο κατά των ναζιστών και  τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δε θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε όσοι συμμετέχουμε στην ουκρανική άμυνα μέσα από το τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, το χρέος μου σαν άντρας, αλλά θα ήθελα να σας μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη».

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας η αμηχανία μεταξύ των βουλευτών ήταν έκδηλη, ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, Θοδωρής Δρίτσας, Γιάννης Γκιόλιας, Γιώργος Βαρεμένος και ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γιώργος Λογιάδης, αποχώρησαν από την αίθουσα της Ολομέλειας σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με τον Κωνσταντίνο Τασούλα να αναλώνεται σε ρόλο θεατή.

Ο Νίκος Φίλης με δήλωσή του, αναφέρει ότι «αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του. Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός. Η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».

Μητσοτάκης: Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος

«Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος». Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του μετά την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι στη Βουλή.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα».

Η δήλωση του πρωθυπουργού

Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για  την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!

Με τρόπο καταλυτικό, ο Πρόεδρος Ζελένσκι μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου.

Ακούσαμε, επίσης, τη συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας.

Ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον  ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της.

Γι’ αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ωστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα.

Όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην «καρδιά» της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της.

Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο:  «Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε».

Τσίπρας: Οι ναζί δεν μπορούν να έχουν λόγο στη Βουλή - Απόλυτη ευθύνη του πρωθυπουργού

Με ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι την πλήρη ευθύνη για την παρουσία των μελών του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ φέρει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση. Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ. Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή. Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη. Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή», αναφέρει σε ανάρτησή του. 

Γεροβασίλη: Απαράδεκτο ότι μίλησε μέλος του τάγματος Αζόφ - Ο Τασούλας να δώσει εξηγήσεις

Την αντίδρασή του ΣΥΡΙΖΑ για την παρουσία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος του Αζόφ στη Βουλή εξέφρασε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Όλγα Γεροβασίλη από το περιστύλιο της Βουλής αναφέροντας ότι «είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ». 

Μάλιστα η κ. Γεροβασίλη  ανέφερε ότι «σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα».

Αναλυτικά η δήλωσή της

Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ. Σε λίγη ώρα έχουμε Διάσκεψη των Προέδρων και θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Τασούλα, αν ήταν ενημέρος, αν συμφώνησε. Διότι νομίζω ότι αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα.

Σαμαράς: Μεγάλο λάθος η παρουσία μαχητή του Τάγματος Αζόφ

Ως «μεγάλο λάθος» χαρακτήρισε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς την παρουσία στην Ελληνική Βουλή του μαχητή του Τάγματος Αζόφ.

Μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι μίλησε ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών ο στρατιωτικός που αυτοπροσδιορίστηκε ως μαχητής του Τάγματος Αζόφ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ένας από τους δύο στρατιωτικούς που ονομαζόταν «Μιχαήλ» υπογράμμισε ότι συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσα από το Τάγμα Αζόφ «για να νικήσουμε τους Ρώσους ναζιστές»: «Απευθύνομαι σε σας και λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στον αγώνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε συμμετέχοντας στην ουκρανική άμυνα.

«Σήμερα έχει καταστραφεί η Μαριούπολη κατά 90% από τους Ρώσους ναζιστές», τόνισε και τον λόγο πήρε ο ομογενής στρατιωτικός «Αναστάσιος».

«Είμαι και εγώ Έλληνας ομογενής, Αναστάσιος. Παρακαλώ να ακούσετε την έκκληση του πληθυσμού μας. Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν και δεν υπάρχει κανένας να τους βοηθήσει. Δεν έχω τη δυνατότητα να σώσουμε την πόλη. Τι μπορείτε να κάνετε που μπορείτε να μιλήσετε», είπε.

Ανδρέας Λοβέρδος: Ο Ζελένσκι έφερε άνθρωπο που μίλησε εκ μέρους του τάγματος Αζόφ

«Υπογραμμίζω το γεγονός ότι ο πρόεδρος Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο αλλά μας έφερε δύο ανθρώπους εκ των οποίων ο ένας μίλησε εκ μέρους των ταγμάτων του Αζόφ. Το σημειώνω αλλά το αντιπαρέρχομαι για να πω το βασικό ότι άκουσα μια φωνή εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας», δήλωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ

ΚΚΕ: Ντράπηκε και η ντροπή με τα κόμματα να χειροκροτούν τους ναζί του Αζόφ

Άμεση αντίδραση του ΚΚΕ μετά την παρουσία στη Βουλή μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ ο οποίος συμμετείχε στην παρέμβαση Ζελένσκι. 

Ο Περισσός με ανάρτησή του, στρέφει τα πυρά του ενάντια στα κόμματα τα οποία συμμετείχαν στην ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας και υπεραμύνεται της απουσίας του καθώς όπως επισημαίνει δικαιώνεται, σχολιάζοντας ότι «ντράπηκε και η ντροπή με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ».

Αναλυτικά το ΚΚΕ αναφέρει: «Ντράπηκε και η ντροπή σήμερα στη #βουλή και την ομιλία #Ζελένσκι, με τα κόμματα του ΝΑΤΟϊκού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟϊκές οδηγίες και δεσμεύσεις. Απόλυτη δικαίωση για τη στάση του ΚΚΕ!».

Βαρουφάκης: Ο Ζελένσκι καταχράστηκε την πρόσκληση δίνοντας βήμα σε μέλη του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ

Αντίδραση του ΜέΡΑ 25 για την παρουσία μέλους του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στη Βουλή κατά την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι με τον Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει λόγο για κατάχρηση της πρόσκλησης από πλευράς του ουκρανού προέδρου καταγγέλλοντας τη νεοναζιστική δράση του συγκεκριμένου μορφώματος. 

«Ο πρόεδρος Ζελένσκι μόλις καταχράστηκε την πρόσκληση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, μοιράζοντας το βήμα του με μέλη του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ, υπονομεύοντας έτσι την ηρωική αντίσταση του ουκρανικού λαού στην εγκληματική εισβολή του Πούτιν. Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας, όχι στο νεοναζιστικό Τάγμα Αζόφ», έγραψε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο twitter. 

ΜέΡΑ 25Βολοντιμίρ ΖελένσκιΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΚΚΕειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑπόλεμοςνεοναζίΟυκρανίαΝέα ΔημοκρατίαΚΙΝΑΛ