Πολιτική|11.04.2022 09:57

Ακρίβεια: «Παυσίπονα» στον πονοκέφαλο των ανατιμήσεων αναζητά η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί του ρεύματος και του φυσικού αερίου αλλά και το ντόμινο ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά πιέζουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, με τον πληθωρισμό να σημειώνει ρεκόρ 27 ετών. Τα μηνύματα για τη διάρκεια της κρίσης δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και η κυβέρνηση αναζητά «παυσίπονα» για τα νοικοκυριά.

Με την Ε.Ε. να έχει παραπέμψει τη συζήτηση για το ενεργειακό στη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος Μαΐου, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει Plan B σε περίπτωση που καθυστερήσει περαιτέρω η λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων. Μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως πρέπει να κινητοποιηθούν ευρωπαϊκοί πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τιμές της ενέργειας, στέλνοντας μήνυμα πως αν αυτό δε συμβεί θα προχωρήσει σε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως πλέον η ακρίβεια «μονοπωλεί» το ενδιαφέρον των πολιτών και με την οικονομία στο επίκεντρο αναμένεται να φτάσουν τα κόμματα στις επόμενες κάλπες (που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό θα γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023). Ωστόσο, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι πεπερασμένα και στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να υπάρξουν στοχευμένες κινήσεις και όχι ένα οριζόντιο πλέγμα ενίσχυσης. Η λύση που έχει επιλέγει είναι τα μέτρα να «τρέχουν» σε δόσεις, καθώς δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.

Δεδομένη θεωρείται η παράταση των μέτρων στήριξης στο ενεργειακό πεδίο για όσο συνεχίζεται η κρίση, ενώ παράλληλα στόχος είναι να βρεθεί …ζεστό χρήμα ώστε να στηριχθούν οι πλέον ευάλωτοι. Το σχέδιο στήριξης της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακόμα : επιταγή ακρίβειας σε 1.7 εκατομμύριο πολίτες, δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού σε 500.000 χαμηλόμισθους και επιτάχυνση της καταβολής 75.000 εκκρεμών συντάξεων.

Το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα προϊόντα (σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση που εξετάζεται αφορά ψωμί, γάλα, κρέας) παραμένει στο τραπέζι. Ωστόσο, δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις μέσα στον Απρίλιο και η τύχη της συγκεκριμένης πρότασης θα κριθεί το Μάιο.
Παράλληλα στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοινωθεί ένα πλέγμα στήριξης στο πεδίο της στέγασης και στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθεί ένα αποθεματικό ενός δισεκατομμυρίου (από λογαριασμούς του πρώην ΟΕΚ). Το σχέδιο - που θα «τρέξει» ο ΟΑΕΔ- αναμένεται να περιλαμβάνει : παραχώρηση κατοικιών με ενοίκιο με δυνατότητα αγοράς στην πορεία, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου ή και επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας.

Το χρονοδιάγραμμα των μέτρων ενίσχυσης

Σε τέσσερις άξονες θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα στήριξης σε μια προσπάθεια να «λειανθούν» οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής :
1. Επιταγή ακρίβειας. Η καταβολή των χρημάτων σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο θα γίνει την Μεγάλη Τρίτη ή την Μεγάλη Τετάρτη, ωστόσο υπάρχει και μία προσπάθεια τα χρήματα να καταβληθούν αυτήν την Πέμπτη. Συγκεκριμένα προβλέπεται :

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους
  • Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους 167.000 περίπου δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ
  • Προσαύξηση κατά 200 ευρώ της μηνιαίας σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων και του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων. Το μέτρο αφορά 35.000 περίπου δικαιούχους
  • Διπλή δόση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στους 240.000 δικαιούχους
  • Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των οικογενειών που λαμβάνουν επίδομα παιδιού, η οποία αντιστοιχεί σε μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος.

2.Επιδότηση σε καύσιμα. Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την κάρτα καυσίμων
3.Κατώτατος μισθός. Την 1η Μαΐου θα μπει σε εφαρμογή η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα αφορά περίπου 500.000 χαμηλόμισθους. Η κυβέρνηση μιλά για μια «σημαντική αύξηση», το ύψος της οποίας πιθανότατα θα ανακοινωθεί την Μεγάλη Εβδομάδα. Αυτή την στιγμή ο κατώτατος μισθός - που είχε αυξηθεί κατά 2% τον Ιανουάριο - διαμορφώνεται στα 663 ευρώ .
4.Fast track συντάξεις. Με τροπολογία που θα παρουσιαστεί μέσα στην εβδομάδα - και θα αφορά τις νέες αιτήσεις - προβλέπεται πως ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να εκδόσει την σύνταξη μέσα σε τρεις μήνες. Στην αντίθεση περίπτωση η έκδοση των συντάξεων θα βασίζεται στα στοιχεία του συστήματος «/Ατλας» και σε κάποια στοιχεία που θα προσκομίζει ο ασφαλισμένος.
Παράλληλα έρχονται οι «συντάξεις εμπιστοσύνης», για να δοθεί τέλος στο στοκ των 75.000 εκκρεμών συντάξεων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ουσιαστικά οι ασφαλισμένοι που αναμένουν την έκδοση της σύνταξης ενημερώνονται από τον ΕΦΚΑ για το ποσό που δικαιούνται. Σε περίπτωση που υπάρχει διαφωνία μπορούν να στείλουν τις παρατηρήσεις τους και να ληφθούν υπόψη από τον ΕΦΚΑ για να βγει η σύνταξη. Στη συνέχεια θα ελέγχονται τα στοιχεία ώστε αν προκύπτουν διάφορες να επιστρέφονται.

μέτρα στήριξηςενέργειαΕυρωπαϊκή ΈνωσηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΟυκρανίαακρίβειαειδήσεις τώρακυβέρνησηπόλεμος