Πολιτική|14.04.2022 07:26

Φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές: Καμπανάκια από τις δημοσκοπήσεις – Ψάχνει θετικό αφήγημα η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με την ακρίβεια να «πολιορκεί» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα στήριξης σε δόσεις, επιδιώκοντας να καλλιεργήσει ένα θετικό αφήγημα. Δεν είναι μόνο η άνοδος των τιμών στην ενέργεια που έχει επιβαρύνει τα νοικοκυριά, είναι και το συνεχιζόμενο ράλι αυξήσεων σε μια σειρά βασικών αγαθών. Η έξοδος από το τούνελ αργεί και η απαισιοδοξία ενός σημαντικού τμήματος της κοινής γνώμης για την επόμενη ημέρα έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθαρά πρώτη αλλά με μειωμένα ποσοστά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο τον στόχο για αυτοδυναμία. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν χτυπήσει καμπανάκια , καθώς όσο συνεχίζονται  οι ανατιμήσεις τόσο θα αυξάνεται και η πίεση για νέα μέτρα στήριξης με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την δημοσιονομική ισορροπία.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό γίνεται μια προσπάθεια να καλλιεργήσει μια θετική ατζέντα, με διαδοχικές ανακοινώσεις που κυρίως είναι εστιασμένες στην «τσέπη» των πολιτών. Η αρχή έγινε με την επιταγή ακρίβειας, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις για τις fast track συντάξεις, ενώ τώρα η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού. Για «σημαντική αύξηση» έκανε χθες λόγο από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σειρά κινήσεων θα υπάρξουν και για το θέμα της στεγαστικής πολιτικής.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναζητά μέτρα στήριξης και για την ενέργεια, καθώς οι λογαριασμοί απειλούν με .. ηλεκτροσόκ τα νοικοκυριά. Εναλλακτικά σενάρια είναι στο τραπέζι και οι αποφάσεις θα κλειδώσουν μέσα στο Μάιο, ανάλογα βέβαια και με το κλίμα που θα επικρατήσει στην Ε.Ε. (που δεν αποκλείεται πάντως να σπρώξει το τενεκεδάκι πιο κάτω).

Τα… μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Με προσοχή παρακολουθούν στο γαλάζιο στρατόπεδο  τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων προκαλεί «ρωγμές» στο κυβερνητικό προφίλ. Σύμφωνα με έρευνα της Prorata τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κύματος της ακρίβειας αξιολογούνται από την πλειονότητα ως ανεπαρκή (76%).

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η εκλογική επιρροή της ΝΔ (30%) υποχωρεί κατά 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Μαρτίου, ενώ η αντίστοιχη του ΣΥΡΙΖΑ (24.5%) αυξάνεται κατά 0.5%. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαμορφώνεται  η απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5.5% .

Μοιρασμένοι πάντως είναι οι πολίτες για το timing της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης. Συγκεκριμένα, το 48% επιθυμεί να ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται η κυβερνητική θητεία, ενώ το 47% επιθυμεί να διακοπεί πρόωρα και να προκηρυχθούν άμεσα βουλευτικές εκλογές.

Επιστρέφουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές

Εντείνεται το pressing για πρόσθετα μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα να επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για τις επόμενες εκλογές. Ο πρωθυπουργός σε σειρά παρεμβάσεων του έχει μιλήσει για κάλπες στο τέλος της Άνοιξης του 2023. Στόχος είναι μέχρι τότε να έχει ξεδιπλωθεί η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης και να έχουν υπάρξει θετικά μηνύματα από το πεδίο της οικονομίας (π.χ. έξοδος το καλοκαίρι  από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, απόκτηση το 2023 επενδυτικής βαθμίδας).

Πάντως δεν αποτελεί μυστικό πως στο «γαλάζιο στρατόπεδο» υπάρχουν φωνές που τάσσονται υπέρ ενός εκλογικού αιφνιδιασμού το φθινόπωρο. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης επισημαίνουν πως η καλή πορεία του τουρισμού θα έχει «τονώσει» ένα μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Παράλληλα με δεδομένο πως οι υψηλές τιμές στην ενέργεια δεν αναμένεται να υποχωρήσουν μέσα στην χρονιά ελλοχεύει ο κίνδυνος τον επόμενο χειμώνα να υπάρξει μια αυξανόμενη δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς στο πεδίο της οικονομίας.

Να σημειωθεί πως ιδιαίτερα συζητήθηκα αναφορά  του  Κυριάκου Μητσοτάκη σε προσυνεδριακή εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Χαλάνδρι πως έχει μεγάλη σημασία ο κομματικός μηχανισμός να είναι σε εγρήγορση και σε δυναμική αναμονή για την επόμενη αναμέτρηση.  Στόχος είναι να αυξηθεί η  «γαλάζια» συσπείρωση, καθώς οι επόμενες εκλογές θα  γίνουν με την απλή αναλογική με αποτέλεσμα να … ευνοείται η χαλαρή ψήφος.

Όσον αφορά στα σενάρια για έναν ανασχηματισμό πριν από το καλοκαίρι παραμένουν στην επικαιρότητα αν και η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει πως ο πρωθυπουργός προτιμά στοχευμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και όχι σαρωτικές  παρεμβάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως στην κυβέρνηση δεν θέλουν να φουντώσει μια τέτοια συζήτηση, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξουν υπουργοί που θα κατεβάσουν τα μολύβια.

Νέα Δημοκρατίαδημοσκοπήσειςπρωθυπουργόςεκλογέςειδήσεις τώραδημοσκόπησηΚυριάκος Μητσοτάκης