Πολιτική|08.05.2022 07:11

Σοφία Ζαχαράκη: Η δυναμική πορεία του τουρισμού φέτος ασπίδα για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στα θετικά μηνύματα από το πεδίο του τουρισμού για τη φετινή χρονιά αναφέρεται σε συνέντευξή της στο ethnos.gr η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας πως η διαφαινόμενη αυτή δυναμική πορεία «είναι η ασπίδα μας για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης». Σε συνέντευξη της στο ethnos.gr αναφέρεται σε ένα νέο, ψηφιακό και πιο ευέλικτο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ύψους 30 εκατομμυρίων που θα προσφέρει επιδότηση τουριστικών δαπανών για 200.000 άτομα.

Παράλληλα η Σ. Ζαχαράκη υπογραμμίζει πως την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί μια νέα δόση πληρωμών για το πρόγραμμα του 2021. Πάνω από 2 εκατομμύρια θα πληρωθούν σε ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία με στόχο να γίνονται πληρωμές ανά 15 ημέρες, μέχρι την αποπληρωμή του πλήρους ποσού.

Τέλος μια σειρά κινήσεων είναι στα σκαριά για την ενίσχυση του προσωπικού του ελληνικού τουρισμού. Όπως σημειώνει η Σ. Ζαχαράκη θα υλοποιηθεί ένα μαζικό πρόγραμμα 20.000 θέσεων για αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων στον τουρισμό και ανέργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ συντονισμένες κινήσεις γίνονται για την αναδιοργάνωση της τουριστικής εκπαίδευσης.

Τα μέχρι τώρα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού τη φετινή χρόνια είναι αισιόδοξα. Μετά από μια δύσκολη διετία λόγω covid να αναμένουμε επιστροφή στα επίπεδα του 2019;

Οι πρώτες ενδείξεις επιβεβαιώνουν τη ρεαλιστική αισιοδοξία που είχαμε για την φετινή τουριστική χρονιά. Η δυναμική που παρατηρήθηκε ήδη από τον Ιανουάριο και που ανεστάλη προσωρινά με τη ρωσική εισβολή, εμφανίζεται πλέον ακόμα πιο έντονα. Εκατοντάδες χιλιάδες νέες αεροπορικές θέσεις προς Ελλάδα προστίθενται σε διεθνείς αερομεταφορείς σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνώντας και τα προπανδημικά επίπεδα. Διεθνείς tour operators υπολογίζουν έως και διπλασιασμό των αφίξεων τους προς τη χώρα μας. Η κρουαζιέρα, η οποία πέρυσι γνώρισε μία ισχυρή επανεκκίνηση, φέτος στοχεύει για ακόμα υψηλότερες επιδόσεις, βασιζόμενη στο homeporting που πολλαπλασιάζει τα οικονομικά αποτελέσματα του τουρισμού κρουαζιέρας για τις τοπικές κοινωνίες. Και βέβαια, τηρήσαμε την δέσμευσή μας φέτος να ανοίξουμε την θερινή σεζόν πολύ νωρίτερα. Μόνο για το πρώτο 15νθημερο του Μαΐου, προγραμματίζονται αεροπορικές αφίξεις που φτάνουν το 1 εκατομμύριο. Φυσικά όλα αυτά δεν αποτελούν αφορμή επανάπαυσης, αλλά ακόμα σκληρότερης δουλειάς ώστε να ξεπεράσουμε τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν. Και η διαφαινόμενη αυτή δυναμική πορεία του τουρισμού φέτος, είναι η ασπίδα μας για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης.

Από ποιες χώρες αναμένονται οι περισσότεροι τουρίστες και ποιες κινήσεις έχουν γίνει για το άνοιγμα σε νέες «αγορές» ;

Και φέτος ο ελληνικός τουρισμός θα βασιστεί στις παραδοσιακές αγορές του. Ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η κίνηση από την Γαλλία και την Γερμανία. Σε όλες τις σχετικές έρευνες άλλωστε, οι ελληνικοί προορισμοί αναδεικνύονται ως οι πλέον περιζήτητοι, ενώ όπως προέκυψε και από την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Βασίλη Κικίλια στη Ρουμανία, η Ελλάδα αποτελεί τον κορυφαίο προορισμό και σε αυτή την αγορά. Αλλά και πέραν της Ευρώπης, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ, όπου πλέον θα έχουμε 9 καθημερινές απευθείας πτήσεις με 460.000 θέσεις, η Αυστραλιανή αγορά ανοίγει μετά από 2 χρόνια πανδημικού εγκλεισμού, ενώ αυξημένη ζήτηση υπάρχει και από χώρες της Μέσης Ανατολής όπως η Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ που επισκέφτηκα πριν λίγους μήνες. Συνεχίζουμε τις επαφές με ακόμα περισσότερους εταίρους, κρατικούς και επιχειρηματικούς, ώστε αυτή η τάση να ενισχυθεί περισσότερο, και οι διμερείς μας σχέσεις στον τουρισμό αποκτούν θεσμικό χαρακτήρα με την υπογραφή συμφωνιών και μνημονίων συνεργασίας όπως αυτό που υπεγράφη πρόσφατα με τις ΗΠΑ και που επίκειται να υπογραφεί με τη Γαλλία.

Το κύμα των ανατιμήσεων που ξεκίνησε από την ενέργεια και πέρασε σε βασικά αγαθά επηρεάζει σημαντικά τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Θα τροποποιηθεί το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία;

Εν όψει της παγκόσμιας ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης, η κυβέρνηση έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει σειρά μέτρων για τη θωράκιση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η κάλυψη μεγάλου μέρους των αυξήσεων η οποία είχε ξεκινήσει ήδη από πέρσι, εντείνεται ακόμα περισσότερο βάσει και των εξαγγελιών που έκανε πρόσφατα ο πρωθυπουργός, με επιστροφή έως και 600 € για την απορρόφηση των αυξήσεων μέχρι σήμερα, 50% κάλυψη των επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς Μαΐου και Ιουνίου και πέραν των 300 kwh, και ουσιαστική αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής. Και όλα αυτά πριν τις αποφάσεις της ΕΕ, καθώς κρίναμε ότι πρέπει να δράσουμε το ταχύτερο δυνατόν, και δεν μπορούσαμε να περιμένουμε πότε θα υπάρξει η σχετική πανευρωπαϊκή συμφωνία. Η κυβέρνηση η οποία στήριξε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στην πιο δύσκολη στιγμή της πανδημίας με ένα πρωτοφανές πακέτο μέτρων ύψους 43 δις ευρώ, θα συνεχίσει την στήριξη εν όψει των νέων αυτών παγκόσμιων κρίσεων για όσο χρειαστεί. Μέρος αυτής της στήριξης θα είναι και ένα νέο, ψηφιακό και πιο ευέλικτο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» ύψους 30 εκ. € που θα προσφέρει επιδότηση τουριστικών δαπανών για 200.000 συμπολίτες μας. Συνεχίζουμε λοιπόν την στήριξη του εγχώριου τουρισμού μετά από το επιτυχημένο πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» που τρέξαμε τα τελευταία 2 χρόνια. Θα ήθελα να σε ενημερώσω ότι την Τρίτη 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί και μια νέα δόση πληρωμών για το πρόγραμμα του 2021. Πάνω από 2 εκατομμύρια θα πληρωθούν σε ξενοδοχεία και τουριστικά γραφεία με στόχο να γίνονται πληρωμές ανά 15 ημέρες. Μέχρι την αποπληρωμή του πλήρους ποσού.

Η Ελλάδα θεωρείται κυρίως ένας προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές. Ποιες κινήσεις έχουν γίνει για τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν;

Καταρχάς το 2021 και παρά τις αντιξοότητες των μεταλλάξεων του ιού, καταφέραμε να έχουμε μία ουσιαστική διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, με πολύ δυνατά αποτελέσματα τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Μάλιστα τον Οκτώβριο ξεπεράσαμε τα έσοδα του αντίστοιχου Οκτωβρίου του 19 πριν την πανδημία. Αυτό δείχνει ότι η προσπάθεια μας για διεύρυνση της τουριστικής περιόδου αποφέρει καρπούς. Βασικό ρόλο σε αυτό παίζουν οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, καθώς πλέον ο επισκέπτης της χώρας έχει περισσότερες επιλογές σε περισσότερους προορισμούς για περισσότερους μήνες του έτους. Εστιάζουμε σε αυτές τις μορφές τουρισμού με δράσεις για καθεμία από αυτές, ενώ σχεδιάζουμε έργα άνω των 280 εκ. € για την αναβάθμιση των υποδομών τους στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης. Μορφές όπως ο γαστρονομικός τουρισμός και αγροτουρισμός ( όπου πολλοί δήμοι μας -Θεσσαλονίκης, Σουφλίου, Δυτικής Σάμου- έχουν αποσπάσει αξιοσημείωτες διακρίσεις αυτό το διάστημα μέσω της Unesco και του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού), ο οινοτουρισμος, ο θρησκευτικός, ο ευεξίας, ο καταδυτικός ο ορεινός και χειμερινός (με την φετινή στοχευμένη καμπάνια του ΕΟΤ) μεταξύ άλλων, μπορούν να αναβαθμίσουν κατακόρυφα το ελληνικό τουριστικό προϊόν. Το 2021 μάλιστα επετεύχθη 29% αύξηση στη μέση δαπάνη ανά επισκέπτη σε σχέση με το 2019. Στόχος μας είναι να το αυξήσουμε περαιτέρω, και οι ειδικές μορφές τουρισμού είναι το ιδανικό εργαλείο για αυτό.

Μέχρι τώρα φαίνεται πως ένας αριθμός θέσεων στον τουριστικό κλάδο δεν έχει καλυφθεί. Που οφείλεται αυτό και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Οι συνέπειες της διετούς πανδημικής κρίσης σε συνδυασμό με την εξαιρετικά αυξημένη ζήτηση για ελληνικό τουρισμό φέτος, δημιουργούν περαιτέρω ανάγκη για ενίσχυση του προσωπικού του ελληνικού τουρισμού. Είναι ένα φαινόμενο που απαντάται και σε άλλες χώρες, όμως για εμάς είναι ζήτημα κορυφαίας προτεραιότητας που πρέπει να επιλυθεί. Καταρχάς θα υλοποιηθεί ένα μαζικό πρόγραμμα 20.000 θέσεων για αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων στον τουρισμό και ανέργων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Έτσι θα έχουμε περισσότερους, υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους για τον τουρισμό μας. Συγχρόνως έχουμε πάρει τεχνική βοήθεια άνω του μισού εκατομμυρίου από την ευρωπαΐκή επιτροπή και έχουμε ήδη ξεκινήσει μεθοδική και συστηματική εργασία για την αναδιοργάνωση της τουριστικής εκπαίδευσης που παρέχουμε δωρεάν στην χώρα μας μέσω των σχολών μας. Αναβαθμίσαμε την πρακτική των σπουδαστών μας μετά από 11 χρόνια ενώ διανθίσαμε το πρόγραμμα σπουδών των σχολών ξεναγών με τις ειδικές μορφές τουρισμού.

Η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την στήριξη των απολαβών των εργαζομένων συνολικά, με πρωτοβουλίες όπως τη διπλή αύξηση κατώτατου μιαθού, το «πρώτο ένσημο» για τους νέους εργαζόμενους, αλλά και τη συνολική μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Και βέβαια η πολύ σημαντική αλλαγή θα έρθει με την μεγαλύτερη διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος γεωγραφικά και χρονικά. Ως Υπουργείο είμαστε σε επαφή με όλους τους φορείς, και πιστεύουμε ότι η δυναμική πορεία του τουρισμού φέτος θα δώσει το περιθώριο να βρεθεί η χρυσή τομή. Συγχρόνως όμως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν απόλυτα σαφής κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο υπουργείο Τουρισμού για την απαραίτητη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ενώ το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε προχθές ότι μέσα στο Μάιο –και νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- ξεκινούν φέτος στοχευμένοι εντατικοί έλεγχοι σε περιοχές υψηλής τουριστικής έντασης από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου.

Μια σειρά δημοσκοπήσεων το προηγούμενο διάστημα έδειχναν πως η Νέα Δημοκρατία παραμένει καθαρά πρώτη αλλά με μικρότερο ποσοστό λόγω και των ανατιμήσεων. Ποια θα είναι η στρατηγική στο δρόμο για τις επόμενες κάλπες;

Όπως αναδείχθηκε ξεκάθαρα και από την εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στο 14ο Συνέδριο, η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι είναι για τα δύσκολα, και παράλληλα είναι ιδιαίτερα υπερήφανη για το έργο το οποίο παρήγαγε αυτά τα τρία χρόνια, ειδικά στην στήριξη της μεσαίας τάξης. Μιας μεσαίας τάξης, στην οποία αρχίσαμε να επιστρέφουμε όσα της στέρησε η προηγούμενη κυβέρνηση, με μείωση φόρων και εισφορών αλλά και με την τροφοδότηση -κόντρα στην πανδημία- μιας δυναμικής ανάκαμψης, στην οποία άλλωστε ο τουρισμός είχε και έχει καταλυτικό ρόλο. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις που ως χώρα αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε (μεταναστευτικό, ελληνοτουρκικά, πανδημία, ενέργεια) καταδεικνύουν τη σημασία της σταθερότητας, αποφασιστικότητας και αποτελεσματικότητας μιας κυβέρνησης. Στην ίδια αυτή γραμμή θα συνεχίσουμε και για τον υπόλοιπο ένα χρόνο συνταγματικής θητείας, και στο τέλος ο ελληνικός λαός θα κρίνει. Στην κρίση αυτή του ελληνικού λαού, έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

τουρισμός για όλουςτουρισμόςελληνικός τουρισμόςΣόφια Ζαχαράκηειδήσεις τώρασυνέντευξη