Πολιτική|18.05.2022 21:38

Ανέβηκαν οι τόνοι για την 18η τροπολογία για την επένδυση στο Ελληνικό

Μαρία Λιλιοπούλου

Ακόμα μία τροπολογία νομοθετική ρύθμιση, την 18η στη σειρά που αφορά την πρόοδο των εργασιών στο Ελληνικό κατά παρέκκλιση υφιστάμενων διατάξεων ή με συμπληρωματικές ρυθμίσεις κατέθεσε αυτή τη φορά το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η τροπολογία αφορά τη δυνατότητα κατασκευών με υπερβάλλον ύψος έξι μέτρα πάνω από το μέγιστο ύψος, διαδικασίες fast track για την προέγκριση οικοδομικών αδειών, ενώ ρυθμίζει και ζητήματα για τα κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής. Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το σύνολο αυτών των θεμάτων άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος η τροπολογία κατατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης ανεβάζοντας πολύ τους τόνους κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στη Βουλή.

«Θα συνιστούσα στον κ. Γεωργιάδη να μην υπερασπιστεί την τροπολογία, θα ήταν προτιμότερο να την υποστηρίξει ο κος Αθανασίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lamda Development, αφού η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία της. Παρακάμπτει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και νομοθετεί κατά παραγγελία της Lamda», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος. Και συνέχισε: «Είναι απίστευτη η ικανότητα του κ. Γεωργιάδη. Εκτός από πολεοδόμος, εκτός από αρχιτέκτονας, εκτός από αρχαιολόγος, γίνεται τώρα και συγκοινωνιολόγος και γνωμοδοτεί για τις άδειες εισόδου και εξόδου στις στρατηγικές επενδύσεις, αφαιρώντας αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση».

Απαντώντας ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης αντέκρουσε το επιχείρημα των καθυστερήσεων στην επένδυση επισημαίνοντας ότι όλο το χρονοδιάγραμμα προπορεύεται του σχεδίου. «Μπορεί να είναι βαλτωμένο ένα έργο που έχει πουληθεί και το τελευταίο τετραγωνικό του και η μεγαλύτερη πολιτική χάρη που μπορεί να κάνει κανείς είναι να του βρει διαμέρισμα στο Ελληνικό γιατί δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά.

Όσο για τις συνεχόμενες τροπολογίες και πρόσθετες ρυθμίσεις που ψηφίζονται για την εν λόγω επένδυση, ο κ. Γεωργιάδης είπε σε έντονο ύφος πως «Και έχουμε φέρει τροπολογίες για το Ελληνικό και θα συνεχίσουμε να φέρνουμε όσες περισσότερες και όσες χρειαστούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης αυτού του έργου για να λύνονται τα προβλήματα που παρουσιάζονται».

Δικαιολόγησε μάλιστα την τακτική αυτή αναφέροντας πως η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν είχε χειριστεί ποτέ ένα έργο αυτού του μεγέθους και κατά συνέπεια είναι αδύνατο σε έναν νομοθέτη να προβλέψει όλες τις λεπτομέρειες της υλοποίησης αυτής της συμφωνίας: «Κάθε μέρα θα προκύπτουν κάποια καινούρια προβλήματα. Σας το λέω λοιπόν από τώρα για να μη στενοχωριέστε: όσες τροπολογίες χρειαστούν, θα τις ψηφίσουμε όλες για να γίνει το έργο και να έχει επιτυχία».

Τι ορίζει η τροπολογία

Με την εν λόγω τροπολογία μεταξύ άλλων:

  • Παρέχεται δυνατότητα, με υπουργική απόφαση, ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής μηεφαρμογής των κείμενων διατάξεων για το ιδεατό στερεό στα ψηλά κτίρια, καθορισμού κριτηρίων χαρακτηρισμού κτιρίων ως ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης.

  • Προσδιορίζονται οι κατασκευές που επιτρέπονται μέχρι έξι μέτρα πάνω από το μέγιστο ύψος των ψηλών κτιρίων καθώς και αυτές που επιτρέπονται χωρίς όριο ύψους.

  • Καθορίζονται ειδική διαδικασία για έκδοση προεγκρίσεων οικοδομικών αδειών που εκδίδονται από το Γραφείο Ελληνικού, η διαδικασία και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έγκριση τοποθέτησης προσωρινών κατασκευών του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επίσης ορίζεται ότι αναθεώρηση προέγκρισης απαιτείται όχι σε κάθε περίπτωση, αλλά όταν μεταβάλλονται σημαντικά πολεοδομικά μεγέθη, όπως δόμηση, κάλυψη, όγκος ύψος, μεγαλύτερο του 5% σε σχεση με τα υποβληθέντα διαγράμματα.

  • Εισάγονται ειδικές ρυθμίσεις σχετικά με την έγκριση από το Γραφείο Ελληνικού των προσωρινών εργασιών και των λοιπών εργασιών, για τις οποίες δεν απαιτείται Οικοδομική Άδεια ή Έγκριση Εργασιών Μικρής Κλίμακας και οι οποίες εκτελούνται για την υλοποίηση έργων υποδομής, εργοταξικές απαιτήσεις κ.λπ.) και την κυκλοφοριακή διασύνδεση, μέσω του οδικού δικτύου του Πόλου συμπεριλαμβανομένου του δικτύου των ζωνών ανάπτυξης, των εγκαταστάσεων, της εισόδου και εξόδου σταθμών αυτοκινήτων καθώς και χώρων στάθμευσης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά καθώς και της Μαρίνας Αγίου Κοσμά.

  • Ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα του προσωπικού που στελεχώνει το Γραφείο Ελληνικού σχετικά τα απαιτούμενα προσόντα και τις ειδικότητές του.

  • Διευρύνονται οι περιοχές στις επιτρέπεται ειδική κατηγορία χρήσεων γης: Κέντρα Δεδομένων και τεχνολογικής υποστήριξης επιχειρήσεων και λοιπές συνοδευτικές δραστηριότητες (Data Centers).

  • Προβλέπεται η υποχρέωση δημιουργίας θέσεων στάθμευσης στα προαναφερόμενα κέντρα.

Σωκράτης Φάμελλοςειδήσεις τώραυπουργείο Ανάπτυξηςτροπολογίαεπένδυση ΕλληνικόΕλληνικό