Πολιτική|26.05.2022 13:34

Τσαβούσογλου: «Δεν μπλοφάρουμε – Θα προχωρήσουμε σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε αμφισβήτηση κυριαρχίας νησιών του Αιγαίου προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει η Άγκυρα, αν δεν συμμορφωθεί στο θέμα της αποστρατικοποίησης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αεροπλάνο της επιστροφής από την επίσκεψή του στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι:

«Είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο η Ελλάδα να ακυρώνει το καθεστώς των νησιών που της δόθηκαν υπό όρους βάσει των ειρηνευτικών συμφωνιών της Λωζάνης του 1923 και του Παρισιού του 1947. Όποιον λόγο και να προβάλει η Ελλάδα, δεν ισχύει. Η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά από τη δεκαετία του ’60 και εμείς έχουμε πει ότι "αν δεν σταματήσουν, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία". Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Επειδή είναι νησιά που τους δόθηκαν υπό όρους».

«Αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί σε αυτό, θα προχωρήσουμε περαιτέρω αυτή την υπόθεση. Το θέμα δεν μπορεί να αγνοείται με κενά λόγια του τύπου "η Τουρκία ακολουθεί επεκτατική πολιτική, εποφθαλμιά τα εδάφη μας". Πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση της συμφωνίας. Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα έχουν στόχο την απειλή της Τουρκίας. Δεν μπορούμε να πούμε "δεν πειράζει, ας τοποθετήσει όσα όπλα θέλει". Όσο δεν σταματούν τις παραβιάσεις, εμείς θα τους κυνηγάμε» τόνισε έπειτα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ενόχληση για τις αμερικανικές βάσεις

O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσαν τις ΗΠΑ για τη στάση μη ίσων αποστάσεων που εφαρμόζουν απέναντι στην Ελλάδα και την Τουρκία.

«Είπαμε ανοιχτά στις ΗΠΑ ότι πρέπει να ακολουθούν μία πολιτική ισορροπίας τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία και την Ελλάδα. Βλέπουμε μια απόκλιση από αυτή την ισορροπία, το είπαμε στον Μπλίνκεν και τους προειδοποιήσαμε. Αν και οι Αμερικανοί είπαν ότι οι βάσεις σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για μια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ, αυτή η επιπλέον ενίσχυση δεν διέφυγε της προσοχής μας», είπε.

«Αναμένουμε από Σουηδία και Φινλανδία να κάνουν τα απαραίτητα βήματα»

Σκληρός και στο θέμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τη Σουηδία και τη Φινλανδία εμφανίστηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι η μπάλα είναι στο γήπεδο των δύο σκανδιναβικών χωρών.

«Όχι κύριε, δεν υπάρχει καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κύριε. Η δική μας νομοθεσία είναι αυτή, η νομοθεσία της ΕΕ είναι αυτή. Δεν θέλουμε δικαιολογίες, έχουμε έγγραφα, πληροφορίες και αποδείξεις. Ακόμα και αν αλλάξει η νομοθεσία, οι προσδοκίες δεν θα ικανοποιηθούν. Τα αναφέρουμε όλα στο έγγραφο, τόσο για την υποστήριξη της τρομοκρατίας όσο και για την παρουσία διαφορετικών τρομοκρατικών οργανώσεων DHKPC PKK PYD FETO, για τα βήματα που πρέπει να γίνουν σχετικά, για τα εμπάργκο όπλων. Δώσαμε το έγγραφο που καλύπτει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες μας ξεκάθαρα και συγκεκριμένα με όλα τα στοιχεία. Δώσαμε το έγγραφο και θα μας απαντήσουν. Αν επιδείξουν την απαραίτητη βούληση, θα προχωρήσουμε στο πλαίσιο του μηχανισμού. Δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα σε μία συνάντηση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε εμμέσως σήμερα και νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ως Τουρκία, τα χέρια μας δεν μπορούν να μείνουν δεμένα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα μας επιτεθούν, πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο».

Για το θέμα αυτό σήμερα συνεδριάζει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στην Άγκυρα, υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΤουρκίαΜεβλούτ Τσαβούσογλουελληνοτουρκικάειδήσεις τώρατουρκική προκλητικότητα