Πολιτική|30.05.2022 13:21

Οικονόμου: Ο Μητσοτάκης ενημερώνει στη Σύνοδο Κορυφής για τις προκλήσεις Ερντογάν και την κατάσχεση των τάνκερ

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην ενημέρωση των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής για την προκλητικές δηλώσεις και κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός «προφανώς θα ενημερώσει τους Ευρωπαίους εταίρους. Η χώρα πάντοτε υπέρ του διαλόγου αλλά αυτό δε σημαίνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα προασπίζουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και την διεθνή νομιμότητα με τον τρόπο που αποτελεσματικά το κάνουν τελευταία διετία».

Σε κάθε περίπτωση, προσέθεσε ότι ο αναθεωρητισμός και η προκλητική στάση της Τουρκίας έχει καταδικαστεί με όλους τους τρόπους από τους Ευρωπαίους ηγέτες, σε μια περίοδο που η Ευρώπη υφίσταται τις συνέπειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Καταλαβαίνουμε πόσο πιο έντονη και ομόθυμη είναι η καταδίκη όλου του κόσμου και των συμμάχων μας απέναντι σε τέτοιες αναθεωρητικές πρακτικές και νοοτροπίες», σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα με την κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τις αρχές του Ιράν, ο κ. Οικονόμου ενημέρωσε ότι ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει σε όλα τα διεθνή φόρα τους εταίρους και τους συμμάχους μας ενώ παράλληλα έχουν ενημερωθεί όλα τα πλοία που πλέον στην περιοχή έτσι ώστε να προσαρμοστούν σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και πραγματικότητα που διαμόρφωσε η τακτική της ιρανικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για μία απρόκλητη και παράνομη ενέργεια και γι' αυτό από την πρώτη στιγμή λάβαμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», είπε ξεκαθαρίζοντας ότι οι όποιες ενέργειες έγιναν από ελληνικής πλευράς ήταν μετά αποφάσεις της δικαιοσύνης.

«Υπήρχε το χρονικό περιθώριο να γίνει προσφυγή να διεκδικήσουν κάποια αναστολή της έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Κάτι τέτοιο δεν έγινε με βάση τις διεθνείς συμβάσεις και τις υποχρεώσεις που η χώρα έχει υπογράψει τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και την απόφαση της δικαιοσύνης έγινε η ενέργεια αυτή», συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά τα επεισόδια στο ΑΠΘ επισήμανε ότι ορισμένοι τραμπούκοι επιδιώκουν να καταλύσουν τις αποφάσεις των οργάνων της πανεπιστημιακής κοινότητας. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό και είναι σαφές ότι ορισμένοι επιδιώκουν ένταση στο πανεπιστήμιο.

Προφανώς δεν θα τους ακολουθήσουμε αλλά η συντεταγμένη πολιτεία δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει τις συμμορίες να εφαρμόσουν τους δικούς τους νόμους και αποφάσεις στο χώρο των πανεπιστημίων», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, ο κ. Οικονόμου αναφορικά με τις αποφάσεις σε επιπέδου Συνόδου Κορυφής σχετικά με την ενέργεια σημείωσε ότι η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι.

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΓιάννης Οικονόμουελληνοτουρκικές σχέσειςΣύνοδος ΚορυφήςΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΤουρκία