Πολιτική|30.05.2022 20:38

Σύνοδος Κορυφής: Στον «αέρα» το νέο πακέτο κυρώσεων κατά Ρωσίας - Πολιτικό «μασάζ» σε Ορμπάν για αλλαγή στάσης και μήνυμα Ζελένσκι

Newsroom

Οι διαπραγματεύσεις για το εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ρωσικό πετρέλαιο συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η ΕΕ βρίσκεται, μάλιστα, σε δύσκολη θέση καθώς η Ουγγαρία και ο Βίκτορ Όρμπαν διατηρούν σκληρή στάση στο ζήτημα.

Έτσι, εξετάζεται η λύση της απαγόρευσης εισαγωγών στο δια θαλάσσης μεταφερόμενο πετρέλαιο καθώς και εξαίρεση των αγωγών, που είναι ζωτικής σημασίας για την Ουγγαρία. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Όρμπαν, που υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει «προς το παρόν» μια αποδεκτή «συμβιβαστική λύση» όσον αφορά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ζητώντας να δοθούν περισσότερες εγγυήσεις για τον ανεφοδιασμό της χώρας του.

«Δεν υπάρχει καμία συμβιβαστική λύση προς το παρόν» είπε στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου οι 27 θα συζητήσουν την υιοθέτηση του έκτου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας. Ο Όρμπαν είπε επίσης ότι η Ουγγαρία χρειάζεται εγγυήσεις πως θα μπορεί να αγοράζει πετρέλαιο δια της θαλάσσιας οδού εάν σταματήσουν οι παραδόσεις μέσω του αγωγού Ντρουζμπά.

«Το πρόβλημα για εμάς, για το οποίο μαχόμαστε σήμερα, είναι ότι αν συμβεί κάτι στο ρωσικό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγού (…) αν δεν έρχεται το πετρέλαιο, τότε θα πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να αγοράζουμε» πετρέλαιο που θα μεταφέρεται με πλοία. «Αυτή είναι η εγγύηση που χρειαζόμαστε», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως στο τραπέζι της Συνόδου οι ηγέτες των 27 χωρών μελών θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν για την επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό πετρέλαιο ενώ θα συζητήσουν επίσης την αμυντική και την ενεργειακή πολιτική της Ένωσης με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προσπάθεια να πειστεί ο Ορμπάν για αλλαγή στάσης

Σε εξέλιξη βρίσκεται, παράλληλα, και μία «επιχείρηση πειθούς» του Βίκτορ Όρμπαν να αλλάξει στάση. Οι ηγέτες της ΕΕ, ειδικότερα, ήλπιζαν τη Δευτέρα να πείσουν τον Όρμπαν να υποστηρίξει ένα μειωμένο εμπάργκο πετρελαίου κατά της Ρωσίας, μετά από ένα μήνα «παζαρέματος», σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Ωστόσο, ο Ούγγρος ηγέτης, ο οποίος έχει ζητήσει εξαίρεση από την απαγόρευση και εγγυήσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας του.

Μάλιστα, αξιωματούχοι της ΕΕ εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο να προσφέρουν οικονομική αποζημίωση στην Ουγγαρία για να πείσουν τον πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν να υπογράψει τις προτεινόμενες κυρώσεις, όπως έγραψε το Politico.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, που επικαλείται τρεις αξιωματούχους της ΕΕ που μίλησαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, τα χρήματα θα μπορούσαν να χορηγηθούν στη Βουδαπέστη μέσω της νέας ενεργειακής στρατηγικής του ευρωπαϊκού μπλοκ, η οποία θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα, με στόχο να τερματιστεί η εξάρτησή του από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ ανέφερε σήμερα ότι μίλησε με τον Ούγγρο πρωθυπουργό πριν από τη Σύνοδο Κορυφής σε μια προσπάθεια να τον πείσει να υποστηρίξει το εμπάργκο πετρελαίου.

«Του επισήμανα ότι η ενότητα είναι πολύ σημαντική, προσπαθούσα να τον κάνει συμμετάσχει», δήλωσε ο Χέγκερ. «Τόνισα επίσης ότι τα χρήματα που δίνονται για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο χρηματοδοτούν τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία».

Σχετικά με τη θέση της Σλοβακίας, ο Χέγκερ δήλωσε ότι θα στηρίξει το ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα του θα μπορέσει να πάρει πετρέλαιο από τους γείτονές της σε περίπτωση διακοπής του εφοδιασμού της.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τις εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο -από την άλλη πλευρά, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας» είπε, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Politico. 

«Ήμασταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος στη διαμετακόμιση πετρελαίου και φυσικού αερίου», συμπλήρωσε. «Τώρα, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα χρειαστούμε οι εταίροι μας που έχουν πρόσβαση στη θάλασσα να πράξουν το ίδιο».

Αισιοδοξία από το Λουξεμβούργο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλήξει τελικά σε μια συμφωνία για το πετρελαϊκό εμπάργκο σε βάρος της Ρωσίας, δήλωσε από πλευράς του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Πάντα θα βρίσκουμε συμβιβαστικές λύσεις. Οι συνομιλίες συνεχίζονται. Όσο γίνονται συνομιλίες, είμαι αισιόδοξος», είπε στους δημοσιογράφους.

Στον «αέρα» το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία

Στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής βρίσκεται και το νέο πακέτο κυρώσεων που προετοιμάζεται για τη Ρωσία και το οποίο θα πρέπει να περιλαμβάνει και εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως αντίποινα για τον ουκρανικό πόλεμο.

Ωστόσο, χαμηλές προσδοκίες για την επίτευξη συμφωνίας για το έκτο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία μέσα στις επόμενες 48 ώρες εξέφρασε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσερχόμενη στην έκτακτη Σύνοδο.

«Eργαστήκαμε πολύ σκληρά και με επιτυχία για τα πέντε πακέτα κυρώσεων ήδη. Ποτέ δεν ήταν εύκολο. Είναι το ίδιο τώρα με το έκτο πακέτο. Η Επιτροπή και η γαλλική προεδρία εργάζονται εντατικά τις τελευταίες ημέρες για να προχωρήσουμε με αυτό το πακέτο. Δεν είμαστε ακόμη εκεί. Έχει ωριμάσει σίγουρα» ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής και σημείωσε πως «κλειδί» για την επιτυχία είναι η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και η ενότητα της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έδειξε συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία, λέγοντας ότι δεν θα πρέπει να προδικάζεται η έκβαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πως διεξάγονται συζητήσεις με πραγματική θέληση για να υπάρξει συνεννόηση.

Την πεποίθηση πως «βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία» εξέφρασε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Πιστεύω ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μία συμφωνία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει κυρώσεις για την απαγόρευση εξαγωγών πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τη Ρωσία. Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών - μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε, τελικά, στο επιθυμητό αποτέλεσμα», δήλωσε συγκεκριμένα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, νωρίτερα και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε δηλώσει πως είναι αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το εμπάργκο. Ωστόσο, όπως αναφέρει το πρακτορείο, οι ηγέτες της Ένωσης αδυνατώντας να καταλήξουν στις λεπτομέρειες, θα αποφασίσουν πιο μετά για το νέο πακέτο κυρώσεων στη Μόσχα.

Το πιο πρόσφατο προσχέδιο που έχει στα χέρια του το πρακτορείο, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με μια προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών».

«Ως εκ τούτου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτρέπει το Συμβούλιο να το οριστικοποιήσει και να το υιοθετήσει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας θεμιτό ανταγωνισμό και ίσους όρους ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά της ΕΕ και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών σε περίπτωση αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού», σημειώνεται.

Ζελένσκι: Οι κυρώσεις είναι το μόνο που καταλαβαίνει ο Πούτιν

Περίπου 10 λεπτά διήρκεσε η τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Ο κ. Ζελένσκι κάλεσε τους Ευρωπαίους να παραμείνουν ενωμένοι καθώς και να προχωρήσουν σε συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων το συντομότερο δυνατόν.

Όπως σημείωσε η ίδια πηγή, μεταξύ του πέμπτου και του έκτου πακέτου κυρώσεων έχουν χάσει τη ζωή τους πολλά παιδιά, ενώ τόνισε ότι ο δρόμος των κυρώσεων είναι ο μόνος που καταλαβαίνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΡωσίαΒίκτορ ΌρμπανΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣύνοδος ΚορυφήςΟυκρανίαειδήσεις τώραεμπάργκοΟυγγαρία