Πολιτική|31.05.2022 10:44

Το παρασκήνιο πίσω από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Σήμερα μπαίνει στο τραπέζι το ενεργειακό - Ποιες οι θέσεις της Αθήνας

Newsroom

Χρειάστηκε να φτάσουν στη μία τα ξημερώματα ώστε οι Ευρωπαίοι ηγέτες να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς έπρεπε να καμφθούν οι ενστάσεις ορισμένων χωρών όπως της Ουγγαρίας.

Ο λευκός καπνός βγήκε τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες οπότε και αποφασίστηκε τελικά το έκτο πακέτο κυρώσεων που ανακοίνωσε ο Σαρλ Μισέλ με ένα tweet. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν, εξέφραζε αντιρρήσεις για την επιβολή νέου πακέτου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ιδιαίτερα όσον αφορά στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Τελικά, ο Όρμπαν συναίνεσε μέσα σε ένα βάθος έξι με οκτώ μηνών θα απαγορευτεί, δεν θα μπορούν τα κράτη μέλη να παίρνουν πετρέλαιο από τη Ρωσία διά θαλάσσης και θα μείνει μόνο το πετρέλαιο που προέρχεται από τους αγωγούς.

Όσον αφορά το ζήτημα της ενέργειας η απεσταλμένη του OPEN στις Βρυξέλλες, Σοφία Φασουλάκη, δεν πρόλαβαν να το συζητήσουν οι ηγέτες καθώς όλοι μέχρι τα ξημερώματα προσπαθούσαν να βρουν τον τρόπο να συμφωνήσουν για το θέμα των κυρώσεων.

Σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα μπουν στο θέμα της ενέργειας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να επαναφέρει την πρότασή του για το πλαφόν στο φυσικό αέριο προκειμένου να συμπαρασύρει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Η Ελλάδα συμφωνεί με την πρόταση για τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά πιστεύει ότι αυτό δεν φτάνει και ότι χρειάζονται πολύ πιο δραστικές λύσεις για να πέσει η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, η Αθήνα συμφωνεί και θα υπάρχει αυτό στο κείμενο των συμπερασμάτων για τη δημιουργία μίας κοινής πλατφόρμας έτσι ώστε τα κράτη που θέλουν να αγοράσουν από κοινού φυσικό αέριο να μπορούν να το κάνουν από μεγάλους προμηθευτές προκειμένου να πέσει η τιμή του φυσικού αερίου.

Με πολιτική κατευνασμού η Δύση απέναντι στην Τουρκία

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας και την όξυνση της επιθετικής ρητορικής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο δημοσιογράφος Παντελής Βαλασόπουλος τόνισε πως φαίνεται ότι η Δύση επιλέγει την πολιτική του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία.

Ο κ. Βαλασόπουλος εκτίμησε ότι και η δήλωση του κ. Τσούνη, του νέου αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, είναι ανάλογη με τη γερμανική στάση και τόνισε πως ουσιαστικά είπε ότι πρέπει να πάμε σε διάλογο. «Νομίζω ότι αυτή είναι η θέση και των Αμερικανών», τόνισε.

«Μέγιστη πίεση στη Ρωσία»

«Συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ. Καλύπτει αμέσως πάνω από τα δύο τρίτα των (σ.σ. ευρωπαϊκών) εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, κόβοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης για την πολεμική της μηχανή. Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο» ανέφερε ο κ. Μισέλ.

Πρόσθεσε ότι «το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει (κι) άλλα σκληρά μέτρα: Την αφαίρεση από το SWIFT της μεγαλύτερης ρωσικής τράπεζας Sberbank, την απαγόρευση άλλων 3 ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και την επιβολή κυρώσεων σε πρόσωπα που ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία».

Μείωση κατά 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 2022

Κατά 90% αναμένεται να περικοπούν οι εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη μέσα στο 2022, μετά τη συμφωνία να επιβληθεί εμπάργκο που κλείστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Πρόκειται για τα δύο τρίτα των ποσοτήτων ρωσικού πετρελαίου, που εισάγονται στην ευρωπαϊκή αγορά διά θαλάσσης, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα προέλθει από το κλείσιμο του βόρειου τμήματος του αγωγού Ντρούζμπα και δεσμεύσεις της Γερμανίας και της Πολωνίας.

Πακέτο βοήθειας 9 δισ. ευρώ στην Ουκρανία

Εξάλλου, τα  κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τάχθηκαν υπέρ της πρότασης να χορηγηθεί οικονομική βοήθεια ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία για να υποστηριχθεί η οικονομία της χώρας.

Το μενού της Συνόδου Κορυφής

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ethnos.gr δύο ανοιχτά «μέτωπα» κοιτά η κυβέρνηση, καθώς το ενεργειακό βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής και παράλληλα η Αθήνα επιδιώκει την διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας. Αργά χθες το βράδυ μετά από μία μαραθώνια συζήτηση βγήκε τελικά.. λευκός καπνός στις Βρυξέλλες και υπήρξε συμφωνία για την απαγόρευση εξαγωγής ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ.

Η συμφωνία - όπως ανακοινώθηκε- καλύπτει πάνω από τα δύο τρίτα των ευρωπαϊκών εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία και χρειάστηκαν ασκήσεις ισορροπίας για να βρεθεί μια λύση κοινής αποδοχής. Με το πακέτο να περιλαμβάνει και μια σειρά άλλων κυρώσεων προς την Ρωσία.

Και μπορεί το ενεργειακό να είναι ψηλά στην ατζέντα, ωστόσο η κυβέρνηση δίνει βαρύτητα και στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων και είναι σε εξέλιξη μια «εκστρατεία» ενημέρωσης. Αυτό που τονίζεται είναι πως η Άγκυρα ρίχνει λάδι στη φωτιά σε μια κρίσιμη συγκυρία που το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακόμη μια εστία έντασης σε ένα φορτισμένο γεωπολιτικά ευρωπαϊκό τοπίο.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης - προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - σημείωσε πως θα ενημερώσει για την έντονη προκλητικότητα της Τουρκίας και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου. Χθες η συζήτηση στη Συνοδό επικεντρώθηκε στο θέμα του ρωσικού πετρελαίου και δεν υπήρχαν μεγάλα περιθώρια για «επέκταση» της ατζέντας, ωστόσο η Αθήνα θα επιδιώξει να αναδείξει διπλωματικά το θέμα.

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν θα γίνει αποδεκτή. Να σημειωθεί πως το θέμα της Τουρκίας πρόκειται να συζητηθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τότε αναμένεται και αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Την ίδια στιγμή η γειτονική χώρα συνεχίζει να πορεύεται στο δρόμο των προκλήσεων, με εμπρηστικές δηλώσεις, παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, παράνομες NAVTEX καθώς και αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Τη «σκυτάλη» πήρε χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ που αναφέρθηκε εκ νέου στα περί αποστρατικοποίησης των νησιών και έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την Ελλάδα ως κακομαθημένο παιδί της Ε.Ε.

Ουσιαστικά η Άγκυρα συνέχισε να τροφοδοτεί το κλίμα της έντασης, σε συνέχεια και της «φιέστας» που στήθηκε για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Και παρότι κόβει τις γέφυρες διαλόγου με την Αθήνα επιχειρεί να εμφανιστεί ως… αδικημένη στην διεθνή σκηνή.

Στην Αθήνα αυτό που επισημαίνεται είναι πως η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας έδειξε πως δεν βρίσκει πρόσφορο έδαφος ο αναθεωρητισμός. Ωστόσο αναμένεται ένα «θερμό καλοκαίρι» και ήδη επικρατεί αυξημένη ετοιμότητα, καθώς δεν είναι εύκολο να δοθεί απάντηση στο ερώτημα «που το πάει ο Ερντογάν.

Πάντως ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία, ενώ συνεχίζεται το ανατολίτικο παζάρι για το θέμα της εισόδου της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Οι «χαλαρές» μέχρι τώρα αντιδράσεις στη διεθνή σκηνή φαίνεται πως δίνουν στον κ. Ερντογάν την αίσθηση πως μπορεί να συνεχίσει την ίδια ριψοκίνδυνη στρατηγική στο διπλωματικό πεδίο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών και χθες ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογο του Αν. Μπλίνκεν για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου. Παράλληλα το θέμα τέθηκε στις διαδοχικές επικοινωνίες που είχε ο Έλληνας υπουργός με τους ομολόγους του από την Κύπρο, το Ισραήλ και την Σαουδική Αραβία.

φυσικό αέριοπετρέλαιοεμπάργκοΣαρλ ΜισέλΟυκρανίαΕυρωπαϊκή ΈνωσηκυρώσειςΡωσία