Πολιτική|09.06.2022 17:00

Σολτς πριν την επίσκεψη σε Θεσσαλονίκη: Συμφωνία με Μητσοτάκη για όπλα στην Ουκρανία, μέσω της «κυκλικής ανταλλαγής»

Newsroom

Από την Παρασκευή, 10 Ιουνίου, σε διήμερη περιοδεία στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα βρίσκεται ο Καγκελάριος της Γερμανίας,  Όλαφ Σολτς. Ο Σολτς θα βρεθεί και στη διάσκεψη χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε την «πολιτική συμφωνία» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, μέσω της «κυκλικής ανταλλαγής» οπλικών συστημάτων. Ο Σολτς μιλώντας, την Τετάρτη, στην Ένωση Ξένου Τύπου (VAP) στο Βερολίνο σημείωσε ότι, σε συνεργασία με «πολλούς άλλους εταίρους», η Γερμανία «έχει αποφασίσει την κυκλική ανταλλαγή, με την προμήθεια αρμάτων μάχης από ρωσικά και σοβιετικά αποθέματα που είναι διαθέσιμα σε αυτές τις χώρες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως, και πυρομαχικά άμεσα διαθέσιμα, και εμείς βοηθάμε αυτές τις χώρες με όπλα τελευταίας γενιάς, με μία χρονοκαθυστέρηση, γιατί δεν υλοποιούνται όλα τόσο γρήγορα».

Θα ακολουθήσουν συνομιλίες με Μητσοτάκη

Ο Γερμανός Καγκελάριος διευκρίνισε ότι «Μία συγκεκριμένη συμφωνία κλείσαμε ήδη με την Τσεχία, είμαστε σε εντατικές συνομιλίες. Μία πολιτική συμφωνία έκλεισα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα ακολουθήσουν σχετικές συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε επίσης ότι «οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία κάνουν ακριβώς το ίδιο, όπως εμείς».

Η  «πολιτική συμφωνία» Σολτς – Μητσοτάκη αφορά την παράδοση στην Ουκρανία τεθωρακισμένων σοβιετικής κατασκευής που διαθέτει η Ελλάδα, τα οποία και θα αντικατασταθούν από γερμανικά Marder. Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν στις διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων υπουργών άμυνας των δύο χωρών.

Όλες οι ειδήσεις

Ευθείες απειλές Ερντογάν: «Δεν αστειεύομαι, θα πάθετε νέα Μικρασιατική Καταστροφή αν δεν έρθετε στα συγκαλά σας» - Με χάρτες απαντά η Αθήνα

Κακοκαιρία Genesis: Φέρνει ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πολλούς κεραυνούς - Ποιές περιοχές επηρεάζονται

Γιώργος Παπανδρέου: Βηματοδότης τοποθετήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό

Πιο κοντά στο όνειρο για τη Νέα Τούμπα ο ΠΑΟΚ - Δημοσιεύθηκε το πολυπόθητο ΦΕΚ

ΓερμανίαΘεσσαλονίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΌλαφ ΣολτςΟυκρανίαόπλαειδήσεις τώραπόλεμος