Πολιτική|09.06.2022 20:48

Δημοσκόπηση: Ποια η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πόσο ανησυχούν οι πολίτες για ακρίβεια και ελληνοτουρκικά

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ έντονη ανησυχία καταγράφεται για τα θέματα οικονομίας αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, με φόντο τις προκλήσεις της Άγκυρας όλο το τελευταίο διάστημα.

Δημοσκόπηση: Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 32%, έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, διαφορά 8 μονάδων. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ με 13,5%, το ΚΚΕ με 5%, η Ελληνική Λύση με 4% και το ΜέΡΑ25 με 2,5%. Στο 7,5% οι αναποφάσιστοι, στο 4,5% το λευκό/άκυρο.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων, η ΝΔ διευρύνει το προβάδισμά της στις 8,5 μονάδες με τα ποσοστά των κομμάτων να ανέρχονται ως εξής:

  • ΝΔ: 33,5%
  • ΣΥΡΙΖΑ 25%
  • ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ 14%
  • ΚΚΕ 5,5%
  • Ελληνική Λύση 4,5%
  • ΜέΡΑ25 3%
  • Αναποφάσιστοι 7,5%.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 56% έναντι 26% που συγκεντρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ καταλληλότερος για πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 39%, έναντι 26% του Αλέξη Τσίπρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται και στο ερώτημα «ποιος από τους επόμενους μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα οικονομίας;». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 36%, ο Αλέξης Τσίπρας 24%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 10% και «κανένας» 23%.

Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στο ερώτημα «ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας;». Ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 41%, έναντι 22% του Αλέξη Τσίπρα και 9% του Νίκου Ανδρουλάκη. Ένα 22% απαντά «κανένας».  

Ως προς το ερώτημα πότε είναι καλύτερο να διεξαχθούν οι επόμενες εθνικές εκλογές το 46% απαντά το 2023, το 43% λέει μέσα στο 2022 και το 11% απαντά Δεν ξέρω/Δεν απαντώ.

Τι ανησυχεί περισσότερο τους πολίτες

Για τα θέματα οικονομίας, συντριπτικό είναι το ποσοστό των πολιτών που δηλώνει ότι ανησυχεί. Το 83% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ανησυχούν «πολύ» (62%) και «αρκετά» (21%) για την οικονομική κατάσταση. Ένα 8% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια» και μόλις ένα 4% απαντά ότι ανησυχεί «λίγο» (2%) ή «καθόλου» (2%). 

Τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» στους πολίτες προκαλούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος (38%), οι τιμές των καυσίμων (28%) και οι τιμές των τροφίμων (18%). Ένα 6% απαντά ότι ανησυχεί για το φυσικό αέριο.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, δύο στους τρεις πολίτες, το 66%, δηλώνει ότι ανησυχεί «πολύ» (40%) και «αρκετά» (26%) για την στάση της Τουρκίας και τα ελληνοτουρκικά θέματα. Το 17% απαντά ότι ανησυχεί «μέτρια», ενώ το 12% δηλώνει ότι ανησυχεί «λίγο» (7%) ή «καθόλου» (5%).

δημοσκόπησηΣΥΡΙΖΑΕλληνική ΛύσηΚΚΕελληνοτουρκικάΚΙΝΑΛακρίβειαΠΑΣΟΚΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώρα