Πολιτική|02.07.2022 12:19

Πώς απαντά η Αθήνα στην «ωμή παρέμβαση» του Ερντογάν στα εσωτερικά της Ελλάδας - «Θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση»

Newsroom

Για «ωμή παρέμβασή» στα εσωτερικά της χώρας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Σαββάτου, με τις οποίες ουσιαστικά ο κ. Ερντογάν συμβούλεψε τους Έλληνες πολίτες να μην ψηφίσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκης στις επόμενες εθνικές εκλογές, κάνοντας ακόμα μία επίθεση επί προσωπικού στον Έλληνα πρωθυπουργού ακόμα χειρότερη από το «Μητσοτάκης γιοκ».

«Ελπίζω ο λαός της Ελλάδας να δώσει με δημοκρατικό τρόπο το αναγκαίο μήνυμα στην κυβέρνησή του, που θα οδηγείτο σε μια περιπέτεια με καταστροφικό τέλος», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Τουρκίας σε μία αναφορά που προκάλεσε την οργή της Αθήνας.

«Είναι απολύτως προφανές ότι η συνεχής ισχυροποίηση της χώρας μας σε όλα τα μέτωπα, κάνει τον κ. Ερντογάν να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα και να ξεπερνά κάθε όριο», είπε ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Δίνοντας την δική του ερμηνεία για αυτή τη δήλωση ο κ. Οικονόμου σχολίασε: «Είναι απολύτως φυσικό ο κ. Ερντογάν να μην αισθάνεται άνετα με μια κυβέρνηση που σημειώνει επιτυχίες για την πατρίδα, με μια κυβέρνηση που δυναμώνει τη χώρα με ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα που εδραιώνει τη θέση μας ως παράγοντα σταθερότητας, είναι φυσικό να ενοχλείται με έναν πρωθυπουργό που έχει ανεβάσει την εκπροσώπηση της χώρας σε άλλα στάνταρ, που τον χειροκροτούσε όρθιο το Κογκρέσο, που συναντά τον πρόεδρο των ΗΠΑ, που υπογράφει μεγάλες συμφωνίες, που μεγαλώνει την επικράτεια με τις συμφωνίες που υπογράφει για ΑΟΖ, που έχει καταστήσει πρωταγωνίστρια την Ελλάδα στα Βαλκάνια με κρίσιμες ενεργειακές συμμαχίες, είναι κατανοητό να είναι δυσαρεστημένος που η κυβέρνηση εξασφαλίζει συνθήκες σταθερότητας».

Εν συνεχεία ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο και ότι ο ελληνικός λαός έχει την ωριμότητα να «κλείνει τα αυτιά του» σε τέτοιου είδους προκλήσεις και να μην επηρεάζεται.

«Αυτή τη στεναχώρια του ο κ. Ερντογάν ας την κρατήσει για τον εαυτό του. Η ελληνική κοινωνία έχει την ωριμότητα και την ιστορική γνώση να κλείνει τα αυτιά της στις απίστευτες προκλήσεις. Όσο και να ενοχλείται ο κ. Ερντογάν, θα συνεχίσουμε. Οι επιτυχίες της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη είναι επιτυχίες της πατρίδας, σηκώνουν την Ελλάδα ψηλότερα, σηματοδοτούν τη δυναμική επιστροφή της Ελλάδας σε όλα τα μέτωπα. Όσο εξοργίζεται ο κ. Ερντογάν, η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσουν προς την κατεύθυνση αυτή» πρόσθεσε ο κυβερνητικό εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι «η πατρίδα δεν θα ξαναϋπάρξει αδύναμη, ένας παρίας».

Δεν έμεινε εκεί ο Ερντογάν - «Παραδειγματιστείτε από όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα»

Δεν έμεινε όμως εκεί ο Ερντογάν. Συνέχισε τις στρατιωτικές απειλές, προειδοποιώντας πως είναι έτοιμος ακόμη και για πολέμους σαν αυτόν στην Κύπρο. Χαρακτηριστικά τα αποσπάσματα της ομιλίας του:

  • Έχουμε αντιληφθεί ότι γίνεται προσπάθεια να αποσπαστεί η προσοχή μας, χρησιμοποιώντας την Ελλάδα. Σε αυτούς που έρχονται κατά πάνω μας παραβιάζοντας τον εναέριο χώρο μας, τις εναέριες περιοχές δράσης μας, η πολεμική μας αεροπορία ειδικά έχει δώσει το πρέπον μάθημα και θα συνεχίσουμε να το δίνουμε», είπε.
  • Μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα υπερασπιστούμε τα δυτικά χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας, δίχως να κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και ασκώντας μέχρι τέλους τα δικαιώματα που μας παραχωρήθηκαν με διεθνείς συνθήκες. Συστήνουμε στην κυβέρνηση της Ελλάδας, που, αντί να προσπαθήσει να επιλύσει τις μεταξύ μας διαφορές με διάλογο και συνομιλίες, προσπαθεί να εκφοβίζει με το να κρύβεται κάτω από τη φούστα άλλων και να κάνει το νταή, να παραδειγματιστεί από τις εξελίξεις στην περιοχή κι από τα όσα συνέβησαν πριν από έναν αιώνα. Είναι γεγονός ότι ο γείτονάς μας στο Αιγαίο δεν κατέχει -από πολιτική, οικονομική και στρατιωτική άποψη- ανάλογη θέση με μας.
  • Στην πραγματικότητα, η Τουρκία δεν είχε την ευκαιρία να εκτιμήσει την πραγματική κατάσταση του στρατού της μέχρι την Ειρηνευτική Επιχείρηση (σ.σ. εισβολή στην Κύπρο). Εδώ, πρόσφατα, πραγματοποιήσαμε μια άσκηση, την EFES. 39 χώρες από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμμετείχαν σε αυτή την άσκηση EFES. Με αυτή την επιτυχημένη άσκηση EFES, διδάξαμε στον κόσμο ένα πολύ καλό μάθημα, ευτυχώς. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία, ως έθνος που έχει αναδειχτεί από τις στάχτες του, είναι έτοιμη για κάθε νίκη ξανά, ανά πάσα στιγμή, οπουδήποτε», διαμήνυσε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «τα εμπάργκο στα οποία υποβληθήκαμε κατά τη διάρκεια και μετά την Επιχείρηση στην Κύπρο και τα προβλήματα που βιώσαμε, μάς έχουν κάνει να συνειδητοποιήσουμε αυτές τις οδυνηρές πραγματικότητες.

Όλες οι ειδήσεις

Θέμης Αδαμαντίδης: Στον εισαγγελέα ο τραγουδιστής - «Βρε καλώς τα παιδάκια», είπε σε δημοσιογράφους

Κορονοϊός - Καμπανάκι ειδικών: «Η κατάσταση είναι δύσκολη, πρέπει να φοράμε μάσκες σε εσωτερικούς χώρους»

Βόλος: Προκαταρκτική έρευνα για τον τραυματισμό και τον θάνατο της 14χρονης που έπεσε στη μπανιέρα του σπιτιού της

Οι απίθανες ιδιορρυθμίες 7 διάσημων ανδρών της Ιστορίας – Ο ερωτικός Μουσολίνι, ο sex maniac Εδουάρδος και ο παμφάγος Δαρβίνος

H Ελένη Φουρέιρα είναι «Poli_Ploki»: Όσα εξομολογείται στο ethnos.gr για τα νέα της τραγούδια

Γιάννης ΟικονόμουΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώρακυβέρνηση