Πολιτική|14.07.2022 07:06

Κλίμα πόλωσης μέχρι τις κάλπες: Γιατί ανεβάζει τους τόνους η κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Κόκκινο έχει χτυπήσει η πολιτική αντιπαράθεση και οι επόμενες εκλογές είναι εμφανές πως θα γίνουν μέσα σε κλίμα πόλωσης. O πρωθυπουργός έκλεισε τα σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες, ωστόσο ο πολιτικός υδράργυρος παραμένει στα ύψη και είναι καθημερινές οι «μονομαχίες» ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβαση του χθες στη Βουλή, εξαπέλυσε επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή και τις πρωτοφανείς αναφορές του Χ. Βερναρδάκη για την Ν. Κεραμέως (την οποία αρχικά χαρακτήρισε Πισπιρίγκου της παιδείας και μετά ζήτησε συγγνώμη). Ειδικότερα μίλησε για «βερναρδακισμό» που -όπως είπε- είναι «ουσιαστικά ένας πολακισμός» και για «ΣΥΡΙΖΑϊκό φαρισαϊσμό». Για να ανεβάσει ακόμα περισσότερο τους τόνους, λέγοντας πως είναι αυτό το οποίο έχει αποκληθεί «ο εκτσογλανισμός της δημόσιας ζωής».

Η πολιτική αντιπαράθεση είχε και συνέχεια όταν ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δηλώσεις διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «όλα αυτά από ένα κόμμα το οποίο μιλά για την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου και της ενημέρωσης. Επειδή λέει έτσι το είπαν κάποιοι «ρεπόρτερ χωρίς σύνορα» και μάλιστα την ίδια μέρα που μπήκαν βόμβες στα γραφεία ενός σταθμού που χθες κατέκρινε με μεγάλη αυστηρότητα τις δηλώσεις Βερναρδάκη. Χυδαιότητα χωρίς σύνορα». H αναφορά αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αξιωματική αντιπολίτευση, με τον εκπρόσωπο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσο Ηλιόπουλο να αναφέρει πως πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να ανακαλέσει. Για να ακολουθήσουν πάντως στη συνέχεια νέες δηλώσεις σε υψηλούς τόνους από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, που μίλησε ξανά για «τραμπισμό αλά γκρέκα».

Είναι εμφανές πως στο γαλάζιο στρατόπεδο σκοπεύσουν να συνεχίσουν τη μετωπική σύγκρουση με το ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες αλλά και στις μεθεπόμενες εκλογές. Όπως είναι γνωστό οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, που ευνοεί την χαλαρή ψήφο. Επομένως κεντρικός στόχος είναι η συσπείρωση των δεξιών ψηφοφόρων, ώστε την κρίσιμη ώρα να μην επιλέξουν την αποχή ή κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.

Ωστόσο η κυβερνητική πλευρά επιλέγει να προχωρήσει σε ευθεία αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στη μεθεπόμενη αναμέτρηση. Σε περίπτωση που δεν προκύψει κυβέρνηση με την απλή αναλογική θα υπάρξει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, αυτή τη φορά με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2020. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται ένα ποσοστό άνω του 37.5% για την αυτοδυναμία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την κυριαρχία στο κεντρώο χώρο.

Ακριβώς σε αυτό το ακροατήριο στοχεύει η Νέα Δημοκρατία επιχειρώντας να δώσει την εικόνα ενός ΣΥΡΙΖΑ που δεν απομονώνει τις ακραίες φωνές. Το κεντρώο κοινό είθισται να μην αρέσκεται σε υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης και στην Πειραιώς θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στην αντιπολίτευση για το σκληρό ροκ που επικρατεί στην πολιτική σκηνή.

Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς αναφορές σε ένα κλίμα «τοξικότητας» για το οποίο από την κυβερνητική πλευρά αποδίδονται ευθύνες στο ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως το μεγάλο ερώτημα είναι αν μπορεί αυτό η σφοδρή πολιτική σύγκρουση να συνεχιστεί για τους επόμενους δέκα μήνες.

Η γαλάζια στρατηγική μέχρι τις κάλπες

Για ένα «μαραθώνιο» μέχρι τις κάλπες ετοιμάζεται η κυβέρνηση, καθώς τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία και δεν φαίνεται φως στον ενεργειακό… ορίζοντα. Εν μέσω μιας δύσκολης μάχης με το κύμα των ανατιμήσεων στόχος είναι με ένα μπαράζ νομοσχεδίων να σταλεί μήνυμα πως οι υπουργοί δεν έχουν κατεβάσει τα μολύβια αναμένοντας τις κάλπες.

Παράλληλα σε εξέλιξη είναι μια επιχείρηση «εξωστρέφειας» και θα ακολουθήσει ένας κύκλος περιοδειών του πρωθυπουργού (πιθανότατα με μια εξόρμηση την εβδομάδα). Συνεχίζονται επίσης οι περιοδείες σε όλη τη χώρα μεικτών ομάδων (από υπουργούς, βουλευτές και γαλάζια στελέχη) σε μια προσπάθεια να ενημερωθούν οι πολίτες για το κυβερνητικό έργο.

Πάντως στην κυβέρνηση γνωρίζουν πως η μητέρα των μαχών θα δοθεί στο πεδίο της οικονομίας, καθώς το ράλι των τιμών έχει πολιτικό αντίκτυπο. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να ενισχυθεί η λεγόμενη κοινωνική ατζέντα, ωστόσο τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα καθώς πρέπει να κρατηθούν εφεδρείες και για ένα δύσκολο χειμώνα. Επομένως αναζητείται μια δύσκολη ισορροπία με τον πρωθυπουργό να παρουσιάζει τον οδικό χάρτη με τον οποίο θα πορευθεί μέχρι τις εκλογές στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβριο.

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑεκλογέςκυβέρνηση