Πολιτική|09.08.2022 07:08

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Πολιτικά υπεύθυνος ο Μητσοτάκης, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητεί παραίτηση – Επιδιώκει καθυστερήσει η κυβέρνηση

Βούλα Κεχαγιά

H τελευταία παράγραφος της χθεσινής μακροσκελούς καταγγελτικής ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για όσα είπε αλλά κυρίως για όσα δεν είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ήταν ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο επρόκειτο να κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση: «Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δεν θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν προσπεράσει».

Αξιώνει παραίτηση Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ

Γινόταν σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που έχει ήδη αξιώσει την παραίτηση του κ. Μητσοτάκη ως πολιτικά υπεύθυνου και υπόλογου για το σκάνδαλο με τις υποκλοπές επρόκειτο να κλιμακώσει τις αντιδράσεις και την πίεσή του προς το Μέγαρο Μαξίμου ασκώντας και κάθε θεσμική δυνατότητα που δύναται.

Λίγη ώρα μετά την πρωθυπουργική παρέμβαση η Κουμουνδούρου ανακοίνωνε πως ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα τον οποίο και ενημέρωσε πως ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα για τερματισμό των θερινών διακοπών της Βουλής και ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης στην Ολομέλεια για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του πρόεδρου του επέφερε αποτελέσματα μεν, αλλά όπως ανακοινώθηκε η Βουλή θα ανοίξει εκ νέου στις 22 Αυγούστου ( δύο εβδομάδες αργότερα δηλαδή και μόλις μία πριν από το προκαθορισμένο άνοιγμά της) προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αυτό σημαίνει σύμφωνα με παράγοντες της Κουμουνδούρου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει καθυστερήσεις αλλά και να πέσουν οι τόνοι ή ακόμη και να υποχωρήσει το θέμα με τη μεσολάβηση και του Δεκαπενταύγουστου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να θεωρεί ότι με το μαγνητοσκοπημένο τηλεοπτικό του μήνυμα ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή και προτίμησε την ασφαλή εκφώνηση ενός προετοιμασμένου κειμένου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει πως η Δημοκρατία δεν κάνει διακοπές και επιδιώκει την εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή όπου ο κ. Μητσοτάκης  θα κληθεί να λογοδοτήσει για τον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ, τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις συνολικά αλλά και το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator που επιχειρήθηκε να επιμολύνει το κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκη και επιμόλυνε το κινητό του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

«Πρέπει άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής» αναφέρεται στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία μετά το τηλεοπτικό διάγγελμα Μητσοτάκη χαρακτήρισε »τερατώδες ψέμα» τον πρωθυπουργικό ισχυρισμό ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Την απόλυτη ευθύνη την καταλογίζει στον Κ. Μητσοτάκη με χαρακτηρισμούς όπως «αλαζόνας», «ψεύτης», «αμετανόητος», τού χρεώνει πως «οργάνωσε την επιχείρηση απόκρυψης και ψέματος» για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, όμως εξακολουθεί να βάζει στο κάδρο των ευθυνών και τους κ.κ. Οικονόμου, Γεραπετρίτη και Πιερρακάκη θεωρώντας ότι γνώριζαν τις παρακολουθήσεις.

Η Κουμουνδούρου κατά τις πληροφορίες θα επιμείνει και στις παρακολουθήσεις που επιχειρήθηκαν ή έγιναν μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator θεωρώντας ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να μεταθέσει τη συζήτηση αποκλειστικά στις παρακολουθήσεις μέσω της ΕΥΠ. Επίσης, σημειώνει πως η κυβέρνηση αναφέρεται επιλεκτικά μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη προσπερνώντας το γεγονός πως έχουν παρακολουθηθεί δημοσιογράφοι όπως ο Θ. Κουκάκης μετά τις καταγγελίες του οποίου άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι των υποκλοπών.

«Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναφέροντας το ερώτημα που η κυβέρνηση εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητο: «Πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης ΤσίπραςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΒουλήψηφιακή παρακολούθηση