Πολιτική|02.11.2018 08:13

Συνέδριο δεύτερης ευκαιρίας για το µέλλον του Ποταµιού

Φώφη Γιωτάκη

Μια «δεύτερη ευκαιρία» για το Ποτάµι φαίνεται ότι διεκδικεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιχειρώντας µέσω του Συνεδρίου να ανακόψει τον δηµοσκοπικό κατήφορο και την πιθανολογούµενη «φυγή» βουλευτών του, είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ είτε προς τη Νέα ∆ηµοκρατία.

Μετά την αποχώρηση του Ποταµιού από το Κίνηµα Αλλαγής και τα πρώτα δηµοσκοπικά ευρήµατα, η Συµφωνία των Πρεσπών ήρθε να προσθέσει νέους πονοκεφάλους στην ηγεσία του κόµµατος. O Σπύρος ∆ανέλλης τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της λύσης του «Μακεδονικού», ενώ ο Γιώργος Αµυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός διεµήνυσαν ότι θα καταψηφίσουν τη συγκεκριµένη συµφωνία. Μάλιστα ο κ. Ψαριανός έχει προτείνει δηµοσίως την εκλογική συµπόρευση µε τη Νέα ∆ηµοκρατία, επικαλούµενος και τα ευρήµατα του εσωτερικού δηµοψηφίσµατος.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, εµφανίζεται αισιόδοξος. Εκτιµά αφενός ότι το Ποτάµι έχει λαµβάνειν από την εκλογική δεξαµενή των αναποφάσιστων και αφετέρου ότι οι βουλευτές δεν πρόκειται να αποχωρήσουν από τη Σεβαστουπόλεως προς άλλη κατεύθυνση. Θεωρεί δε «κλειδί» για τον απεγκλωβισµό θετικών ειδήσεων την επιλογή της αυτόνοµης καθόδου του Ποταµιού στις προσεχείς εκλογές.

Αυτόνομη πορεία

Ελάχιστες ώρες, εν τω µεταξύ, πριν από το κρίσιµο Συνέδριο του Σαββατοκύριακου στο Cine Κεραµεικός, ο κ. Θεοδωράκης διαµηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει ενδεχόµενο συρρίκνωσης της κοινοβουλευτικής δύναµης και ότι πιστεύει πως όλοι θα σεβαστούν τις αποφάσεις των συνέδρων. «Κάθε στέλεχος και κάθε βουλευτής θα υπερασπιστεί τις απόψεις του και οι πολλοί θα αποφασίσουν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ποταµιού, προβλέποντας ότι βουλευτές και στελέχη θα στηρίξουν τελικά την πρότασή του για την αυτόνοµη πορεία του κόµµατος. Οσον αφορά στις µετεκλογικές συνεργασίες, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστηρίζει ότι το Ποτάµι θα συνεργαστεί «µε αυτούς που έχουν κοινές επιδιώξεις µε εµάς, στη βάση συγκεκριµένων σχεδίων και όχι γενικών αρχών».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, πάντως, η λίστα µε τις ηχηρές απουσίες από το συνέδριο του Ποταµιού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρότι δεν είχε αρχικά δώσει αρνητική απάντηση στην πρόσκληση για το συνέδριο του Ποταµιού, τελικά επέλεξε να ενηµερώσει διά των συνεργατών του ότι έχει ανειληµµένες υποχρεώσεις. Στις ηχηρές απουσίες και αυτή της Φώφης Γεννηµατά, η οποία έχει λόγο να επικαλεστεί: την τριήµερη περιοδεία της στα ∆ωδεκάνησα, που ξεκινά σήµερα το απόγευµα.

Πρόσκληση να παραστεί στο Συνέδριο έλαβε προ πολλών ηµερών και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σηµίτης, ο οποίος απάντησε αρνητικά – πληροφορίες αναφέρουν ότι αποτρεπτικά λειτούργησε το γεγονός της αποχώρησης του Ποταµιού από το Κίνηµα Αλλαγής, στο ιδρυτικό Συνέδριο του οποίου ο κ. Σηµίτης ήταν ως γνωστόν εκ των κεντρικών οµιλητών. Το Κίνηµα Αλλαγής θα εκπροσωπήσει στο Συνέδριο ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ πρόσκληση έλαβε και η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όπως έλεγαν χθες το βράδυ αρµόδια στελέχη του Ποταµιού, δεν είχαν λάβει σαφή απάντηση.

συνέδριοΣταύρος ΘεοδωράκηςΠοτάμι