Πολιτική|10.09.2022 11:00

ΔΕΘ 2022: Στα εγκαίνια της Έκθεσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Τι θα πει το βράδυ στην ομιλία του

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ/Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2022/Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2022/Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2022/Eurokinissi
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΔΕΘ 2022/Eurokinissi

Στους χώρους της ΔΕΘ 2022 έφτασε μετά τις 10.00 το πρωί του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η άφιξη του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε υπό την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, αλλά και υπό τον ήχο των χειροκροτημάτων από τον κόσμο που τον περίμενε στο σημείο. Ο κ. Μητσοτάκης παρακολούθησε τη δέηση των εγκαινίων με την παρουσία του Μητροπολίτη Άνθιμου και αναμένεται να συναντηθεί με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΘ – Helexpo AE.

Παρόντες μεταξύ άλλων είναι οι: υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την καθιερωμένη βόλτα στα περίπτερα της Έκθεσης, ενώ στις 20:00 θα μιλήσει στα εγκαίνια της 86ης ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης». Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη ολοκληρώνεται την Κυριακή, με την παραχώρηση συνέντευξης Τύπου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στη 13:00.

Το «καλάθι» των παροχών

Όπως έγραψε το ethnos.gr, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα μέτρα που θα επιστρατευθούν ενόψει ενός «δύσκολου χειμώνα» αλλά παράλληλα θα στείλει πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη σταθερότητας.

Στο καυτό μέτωπο της οικονομίας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σήμερα ένα πακέτο μέτρων για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το τσουνάμι των αυξήσεων στην ενέργεια. Το μήνυμα που θα εκπέμψει ο κ. Μητσοτάκης είναι πως τα μέτρα θα συνεχιστούν για όσο διάστημα χρειαστεί αλλά θα υπογραμμίσει πως πρόκειται για κοστολογημένες παροχές που δεν απειλούν την δημοσιονομική ισορροπία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί σε μέτρα δύο ταχυτήτων :

  • Το πρώτο πακέτο μέτρων θα τρέξει άμεσα και θα είναι στοχευμένο πρωτίστως στο ενεργειακό πεδίο. Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται παράταση της επιδότησης στους λογαριασμούς (με ένα νέο μοντέλο επιδοτήσεων να εφαρμόζεται σε σχέση και με τη μείωση της κατανάλωσης ), ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης με διεύρυνση των δικαιούχων, παρεμβάσεις  για όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και μία οικονομική στήριξη σε ευάλωτα νοικοκυριά (επιταγή ακρίβειας,  food pass).
  • Το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τρέξει το 2023 και θα προβλέπει «ξεπάγωμα» των συντάξεων μετά από 12 έτη, αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ). Επίσης αναμένεται να διατηρηθεί η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές (και ενδεχομένως σε δεύτερο χρόνο να υπάρξει ένα ακόμα ψαλίδι).

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε ένα διευρυμένο στεγαστικό πρόγραμμα (επιδοτήσεις ενοικίου και επιτοκίου και κίνητρα για την ανακατασκευή παλαιών κατοικιών), το οποίο θα είναι πρωτίστως εστιασμένο στους νέους. Το πρόγραμμα θα τρέξει σταδιακά και ήδη έχουν εξευρεθεί τα πρώτα κονδύλια από τον τ.ΟΕΚ.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

πρωθυπουργόςειδήσεις τώραμέτρα στήριξηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘ 2022